Marton Anna kard nyito scaled

Keresztszalag nélküli szép emlékek

2022. 01. 19.
Megosztás

Augusztus eleje van, Márton Anna bicegve sétál ki a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér termináljából, a tokiói nyári olimpiáról hazaérkező vívócsapat tagjaként. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha a járás is nehezére esik, akkor mégis hogyan volt képes levívni egy egyéni és egy csapatversenyt. Sőt, mi több nemcsak úgy levívni, hanem egyéniben a negyedik helyet megszerezni.

Az ötkarikás játékok egyik leghősiesebb küzdelme a női kardverseny egyéni napján Márton Annához köthető. A világranglista 5. helyén álló magyar komoly éremesélyekkel vágott neki a tokiói megmérettetésnek, azonban az első asszóban 4-4-es állásnál egy rossz mozdulat közben kiugrott a már sérült térde, ezáltal a folytatás kérdésessé vált számára.

Azonban kardozónk története nem itt kezdődött. Kanyarodjunk vissza 2020 decemberéhez, ahol az országos bajnokságon Annának egy rossz mozdulatot követően elszakadt a térdében a keresztszalag! Igen, fél évvel az olimpia előtt elszakadt.

Márton Anna és francia Manon Brunet asszója a női egyéni kardozók bronzmérkőzésén a 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban. Fotó: MOB/Szalmás Péter

Egy hirtelen irányváltást csináltam asszó közben, amikor éreztem egy kattanó hangot a térdemben és összeestem a páston. Szerencsére az edzőm észnél volt és visszaléptetett, mert én mentem volna tovább láb nélkül is. Pár nap múlva érkezett meg az eredmény, mely szerint búcsút inthetek a keresztszalagomnak, álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a baj. – mondta Anna.

Nehéz döntés előtt állt a BVSC kardozója, hiszen vagy megműtteti a térdét és 6-9 hónap olimpiai indulást kizáró rehabilitáció vár rá, vagy megpróbál szalag nélkül felkészülni.

Azt gondolom, hogy nem volt választásom, mert abban biztos voltam, hogy az olimpián indulni akarok. Szóval elkezdtem utánanézni, hogyan lehet így sportolni. Hallottam jót és rosszat is hasonló helyzetet átélt társaimtól, és mivel volt már olyan, akinek sikerült így is, ezért tudtam, hogy nekem is fog. Ezzel a döntéssel felültem egy olyan érzelmi hullámvasútra, ahol egyik nap azt éreztem, hogy ez esélytelen, másnap pedig biztos voltam benne, hogy megcsinálom. – idézi fel.

A viszontagságok ellenére Annának szalag nélkül is voltak szép pillanatai a felkészülés alatt, hiszen megnyerte a márciusi hazai rendezésű Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupát és csapatban is kvalifikálták magukat az olimpiai játékokra. Mindez visszaigazolás volt számára, hogy jó úton halad. Az olimpia előtti hónapok a megszokott kemény munkával teltek, de az „alap” felkészülési csomag mellett extra erősítő edzéseket kellett végeznie, hogy stabilizálja sérült lábát.

Tokió, 2021. július 26.
Márton Anna az argentin Marija Belen Perez Maurice elleni asszója után a női kardozók egyéni versenyében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 26-án. Mellette edzője, Gárdos Gábor.
MTI/Illyés Tibor

Bármennyit készülhet az ember fizikálisan és mentálisan, egy ilyen szintű versenyhelyzetet nehéz rekonstruálni, egy esetleges sérülés benne volt a pakliban. Szalag nélkül újra kellett tanulnom vívni, lábmunkázni, máshogy kellett csinálnom a kitörést, mint ahogy azt megszoktam ez elmúlt 15 évben. Nagyon kellett figyelnem, hogy hogyan tartom a térdem, hogy ne ugorjon ki a helyéről. Aztán eljött az olimpia…első asszó…nagy izgulás, persze nem figyelsz oda arra, amit fél éven keresztül gyakoroltál, hogy hogyan tarts a lábad, és 4-4-es állásnál megtörténik a legrosszabb. Nyilalló fájdalom, kattanó hang, újra megsérült a térdem és mint utólag kiderült, itt már leszakadt a porc is. De az adrenalinlöketnek köszönhetően a fájdalom elviselhető volt. Többen mondták, hogy vissza kellene lépnem, ám ez meg sem fordult a fejemben, muszáj volt mindent felraknom egy lapra. Az orvosi stáb megtette a tőle telhetőt és amennyire tudták fixálták a lábam, plusz kaptam gyógyszert is. Próbáltam az asszók között melegen tartani és szépen haladtam előre a versenyben. De sajnos az óránként bevett erős fájdalomcsillapítóknak egyre jobban éreztem a negatív hatását, folyamatosan tompult a figyelmem. Az utolsó asszómra olyan állapotba kerültem, hogy már alig hallottam a rajt jelzést. Először csalódásnak éltem meg ezt az egészet, de most már ennyi idő távlatából átértékeltem a dolgokat. Sokat tanultam ebből az évből és úgy gondolom, hogy ezek után nincs olyan vesztes helyzet, amiből nem tudnék felállni. – emlékszik vissza Anna.

Tokió, 2021. július 26.
Márton Anna az argentin Marija Belen Perez Maurice elleni asszójában a női kardozók egyéni versenyében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 26-án.
MTI/Illyés Tibor

Szeptemberen sikeresen megműtötték Stuttgartban, amit most egy 6-9 hónapos rehabilitáció követ.

Örülök, hogy túlvagyok a műtéten, az olimpia előtti év rettentően elfárasztott nem csak fizikálisan, de mentálisan is, kicsit jól is esik ez a versenymentes időszak. Türelmesen csinálom a protokollt, nem szeretném siettetni a felépülésem, annyi időt hagyok a térdemnek, amennyire szüksége van. Hiszen az a lényeg, hogy a jövő szezonban a legjobb formám tudjam hozni és Párizsban bebizonyítsam, hogy dobogón a helyem. – árulta el a magyarock.hu-nak Márton Anna.

(Magyarock/Lupkovics Dóra, nyitókép: MOB/Szalmás Péter)