Keszthelyi Rita bízik a jó Eb-szereplésben

Keszthelyi Rita bízik a jó Eb-szereplésben

2016. 01. 03.
Megosztás


A magyar női vízilabdaválogatott 2004, 2008 és 2012 után ismét szeretné kiharcolni az olimpiai részvétel jogát. Eddig kétszer a negyedik és egyszer a hatodik helyen végeztek a lányok. Az olimpia felé vezető út igen nehéz, hiszen a kvótát az Eb-n és az olimpiai világkvalifikációs tornán lehet begyűjteni.

Az Eb-n január 10-én csobbannak vízbe a lányok. Az ellenfél a holland válogatott lesz. Tőlük legutóbb a budapesti világliga-mérkőzésen szenvedtünk 3 gólos vereséget. További két válogatott, az orosz és görög gárda elleni összecsapás is igen fontos lesz, hiszen a legjobb négy csapat folytathatja tovább a negyeddöntőben a kontinensviadalt, és nem mindegy, melyik helyen menetelhet tovább a válogatott.

A két selejtezőcsoport:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A további menetrend a negyeddöntőben:

Az Európa-bajnok jogot szerez az olimpiai részvételre. A 2-5. helyezettek küzdhetnek az olimpiai kvótáért március 21. és 28. között a hollandia Goudában.

Európából öt nemzet indulhat a tornán, beleértve a házigazda hollandokat (feltéve, ha nem nyerik meg az Eb-t). Ázsiából Japán részvétele már biztos, de további egy hely várhatóan felszabadul, így Európából újabb csapat érkezhet a pótselejtezőre (ha nem él a lehetőséggel a kontinens, az amerikai földrész kaphat újabb helyet). Az amerikai földrészt az Egyesült Államok, Kanada és Kuba képviseli. Afrika és Óceánia adhat 1-1- válogatottat a kvalifikációs tornára. A tornáról az elődöntő csapatai szereznek jogot az olimpiai indulásra.

A riói olimpia női mezőnye: Brazília (rendező jogán), Kína (Ázsia bajnoka), az Eb győztese, Óceánia legjobbja (várhatóan Ausztrália), a világkvalifikációról 4 nemzet válogatottja.

A Bíró Attila irányította női válogatott az I. Univer-kupán készül az Eb-re január 3. és 5. között Miskolcon. Az ellenfelek a vb-harmadik olaszok, a vb-hatodik görögök, valamint az Eb-csapatból kimaradt játékosokkal megerősített ligaválogatott lesz.

A magyar válogatott Eb-kerete: Gangl Edina (UVSE) és Kasó Orsolya (Dunaújvárosi Főiskola-Maarsk Graphics) kapus; Garda Krisztina (Dunaújvárosi Főiskola-Maarsk Graphics), Takács Orsolya, Illés Anna (BVSC-Zugló-Diapolo), Bujka Barbara (Hungerit-Szentes), Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Csabai Dóra, Antal Dóra, Tóth Ildikó, Szücs Gabriella (UVSE) és Czigány Dóra (ZF-Eger-EKF) mezőnyjátékosok.

"A szakmai tudásunk megvan ahhoz, hogy Eb-t nyerjünk. Itt már csak azon múlik, mennyire tudunk csapatként együttműködni, mennyire tudunk alázatosak lenni a másik iránt. El kell fogadni, ha valaki 2 percet játszik, és azt is, ha 32-t. Bármilyen feladatot is szabnak ki ránk az egyes szakemberek, azt kell 100 százalékosan teljesíteni, el kell fogadni, hogy az a csapat érdeke. Ha valakinek kérdőjel merül fel a feladattal kapcsolatban, miért kell ezt vagy azt neki megcsinálnia, az rossz hangulatot kelt, elkezdődik a pusmogás egymás között, ami sehova sem vezet” – vélekedett a szövetség honlapján a csapategységről Keszthelyi Rita, akit az év játékosának választottak 2015-ben.

Az I. Univer-kupa programja:

Január 3., vasárnap:
Magyarország-Magyar Ligaválogatott – 15.15
Olaszország-Görögország – 16.45

Január 4., hétfő:
Magyarország-Görögország – 15.15 - TV: M4 Sport
Olaszország-Magyar Ligaválogatott – 16.45

Január 5., kedd:
Magyarország-Olaszország – 16.15 - TV: M4 Sport
Görögország-Magyar Ligaválogatott – 17.45

A magyar női válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 10., vasárnap, 15.15: Hollandia-Magyarország
Január 12., kedd, 15.15: Görögország-Magyarország
Január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország-Törökország
Január 16., szombat, 11.00: Portugália-Magyarország
Január 18., hétfő, 15.15: Magyarország-Oroszország

(MOB, fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu)