Két bronzérem a kadet Európa-bajnokságon!

Két bronzérem a kadet Európa-bajnokságon!

2014. 02. 27.
Megosztás

Újabb két érmet nyert a magyar vívóválogatott a jeruzsálemi kadet és junior Európa-bajnokságon. A férfi párbajtőrözők és a női kardozók csapatversenyén egyaránt harmadik helyen végzett csapatunk, ezzel összesítésben 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremnél járunk.

A csapatversenyekkel folytatódott szerdán a jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság. Az első csapatnapon a férfi tőr és párbajtőr, valamint a női kard versenyekben osztottak érmeket, legkorábban tőrözőink kezdtek. Jeruzsálemben egyébként alaposan lehűlt a levegő, hajnalra hat fokig süllyedt a hőmérséklet. És miként arról korábban beszámoltunk, az öt főpást kivételével két hatalmas, ám nyitott és fűtetlen sátorban rendezik a versenyt.

Úgyhogy amikor reggel kilenckor, az Izrael elleni nyolcaddöntőben pástra léptek tőrözőink, akkor megtapasztaltuk, hogy a vívás sem mindig teremsport, úgy tíz fokban, csípős szélben kezdődtek az asszók. Az időjárási körülmények okán akár futballstadionba is képzelhettük volna magunkat, de magyarokról lévén szó, inkább szélfútta hideg sátor és vívás, mint kellemes langymeleg, napsütés és labdarúgás… Nos, ezt Mészáros Tamásék gyorsan be is bizonyították, a hazaiak magabiztos legyőzésével. A következő falat már hatalmasnak ígérkezett, mégis sokáig úgy tűnt, nem akad meg a torkunkon. A negyeddöntőbeli ellenfél ugyanis az a Lengyelország volt, melyben az egyéni verseny második és két harmadik helyezettje szerepelt. Ennek ellenére remek vívással, végig vezetve 30:28-cal fordultunk az utolsó körbe, ahol aztán egyszerűen elfogytunk, a vége 35:45 lett. A csapat végül a hatodik helyen zárt, ami nem rossz produktum, különösen annak függvényében, hogy valamennyi versenyzője jövőre is kadet marad.

Így aztán beköltöztünk a csarnokba, amely két okból is örömteli változást hozott. Elsősorban természetesen annak okán, hogy férfi párbajtőrözőink a Törökország elleni bemelegítést követően ott éppen Nagy-Britanniának tartottak vívóleckét a negyeddöntőben. Lelkünk tehát melegséghez jutott, miként testünk is, elvégre bent legalább tíz fokkal jobb idő volt. Az angolok magyar leckéje közben a “sátortáborba” száműzött női kardozók is végeztek. Ők a törököket oktatták, és ezzel azonnal az elődöntőbe is jutottak, köszönhetően annak, hogy második kiemeltként a negyeddöntőből indultak.

A feszített programban máris következtek az elődöntők. A párbajtőrözők tíz perccel kezdtek hamarabb a kardozóknál, de a fegyvernemek sajátossága okán utóbbi fejezte be tízzel korábban. És sajnos, mindkét csapatunk vereséggel. Merőben másféleképpen alakult a két mérkőzés. A nőknél Kelecsényi Mira és Záhonyi Petra jelentős előnyt kovácsolt, olyannyira, hogy négy asszó után 20:11-re vezettünk. Ekkor azonban Papp Borinál leszállt a köd, és pillanatok alatt felzárkóztak a franciák. Ettől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok, olyannyira, hogy 44:44-nél egyetlen találat döntött - a kárunkra. Záhonyi Petra nem tudta befejezni a csörtét, ugyanakkor egyéni aranyérmesünket ezúttal sem érheti kritika, sőt…

Eközben a “szembepáston” alig akartunk hinni a szemünknek. Az esélyesebbnek vélt magyar kvartett ugyanis öt csörte 7:17-re állt a lengyelekkel szemben, ami a fegyvernemben igen jelentős hátránynak számít. Ekkor viszont előbb a csereként beálló Bakos Bálint, majd Siklósi Gergely vívott egy bravúrosat, és ezzel az utolsó két asszó előtt egyetlen tusra csökkent a tízről a különbség. Az a bizonyos egyenlítő találat azonban csak nem akart megszületni, hiába küzdött Siklósi az utolsó msodpercekig. Így aztán két fájdalmas vereséget szenvedett el két csapatunk, a lányok hatalmas előnyt adtak le, a fiúk pedig hatalmas hátrányt nem tudtak ledolgozni… Így jártunk, jöhettek a bronzmeccsek.

Ahol szinte mindent jóvá tettek csapataink. Az urak ezúttal semmiféle izgalommal nem szolgáltak. Olyan fölényes győzelmet arattak a franciákkal szemben, ami ritkaság, még kadet korosztályban is. És látva ezt a hatalmas különbséget, természetesen akaratlanul is felvetődött az emberben, hogy ezeknek a srácoknak az esti döntőben lenne a helyük… Ugyanakkor a bronzérem is feltétlenül megsüvegelendő (a mesterek: Szalay Gyöngyi, Patócs Zsolt, Partali Csaba és Danka Sándor, válogatott edző Andrásfi Tibor), a fegyvernem egy ezüst- és egy bronzéremmel remekül teljesített! Miként a kardozó hölgyek is, akik ismételten női szeszélytől sem mentes minidrámát hoztak össze az itáliaiakkal. Csak most mi örülhettünk a végén… Történt, hogy ezúttal Kern Biankánál jött össze egy rövidzárlat, így elhúztak az itáliaiak. És az az egyébként is rosszulléttel bajlódó Papp Bori fordította meg egy 10:1-gyel a meccset, akinek az elődöntőben semmi nem sikerült. Hiába no, ilyen ez a vívás. Mivel pedig Kelecsényi Mira szintén remekelt, 40:34 után Záhonyi Petra már felvezette a csapatot a dobogóra. A dicséret itt pláne jár, egy arany- és egy bronz a fegyvernem mérlege, gratulálunk a mestereknek, Varga Józsefnek, Szepesi Lászlónak és Kocsis Zsoltnak, valamint a válogatott edzőjének, Fehér Gábornak!

Eredmények.

Kadet férfi tőrcsapat Európa-bajnokság, 15 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 45:35 (Frűhauf +5, Mészáros +5, Bellovicz 0).
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 35:45 (Frűhauf -2, Mészáros -2, Bellovicz -6).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:43 (Bellovicz +3, Mészáros +1, Frűhauf -2).
Az 5. helyért: Magyarország-Lettország 32:45 (Mészáros +1, Bellovicz -6, Frűhauf -8).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Lengyelország, …6. Magyarország (Bencze Attila, Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Mészáros Tamás).

Kadet férfi párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, 19 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:31 (Siklósi +5, Tóth +5, Bakos +3, Esztergályos +1).
Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:19 (Esztergályos +9, Tóth +9, Siklósi +5, Bakos +3).
Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 39:44 (Bakos +4, Siklósi 0, Esztergályos -4, Tóth -5).
A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 45:25 (Siklósi +19, Bakos +5, Tóth -4).
Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Bakos Bálint, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely, Tóth Gergely).

Kadet női kardcsapat Európa-bajnokság, 10 induló.
Negyeddöntő: Magyarország-Törökország 45:20 (Kelecsényi +10, Záhonyi +9, Papp +6).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 44:45 (Záhonyi +5, Kelecsényi -1, Kern -1, Papp -6).
A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 45:39 (Papp +9, Kelecsényi +8, Záhonyi -3, Kern -8).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Kelecsényi Mira, Kern Bianka, Papp Borbála, Záhonyi Petra).

(Forrás: hunfencing.hu)