Két csapatérem az Európa-bajnokságon!

Két csapatérem az Európa-bajnokságon!

2013. 06. 19.
Megosztás

A férfi párbajtőrözők és a női tőrözők csapatversenyével folytatódott kedden a zágrábi vívó Európa-bajnokság.

Két nap után ami mindenképpen elmondható: a vívótársadalom megszerette a hatalmas Arena Hallt, nem is mozdul ki szívesen a 16 ezres építményből. Ennek oka viszonylag egyszerű. A létesítmény kellemesen légkondícionált, és mivel odakint tombol a kánikula, bent akkor is sokkal kellemesebb, ha éppen nincs érdekeltsége valamelyik nemzetnek.

Mi azonban abban bíztunk, hogy nem pusztán a hűvös miatt töltjük itt a napunkat, elvégre férfi párbajtőrözőink a szezon valamennyi versenyén érmes helyezést értek el. A nyolcaddöntő úgy alakult, ahogy egy esélyes együttes nyitómeccse általában alakul. Kicsit döcögősen indult, de végig kontroll alatt volt, és igazából nem férhetett kétség a svédek elleni sikerhez. Boczkó Gábor vezérletével 45:36 lett a vége, és jöhetett az észtek elleni - a németeket győzték le! - negyeddöntő.

Amelyen már egy könyörtelen, professzionális gépezetként működött a válogatott. Az egyéni világbajnok Novoszjolovot sikerült nullán tartani, a többieket megverni, már az elején jelentős előnyt szerezni (20:11), és azt végig fegyelmezetten megőrizni (45:37). Ezúttal Imre Géza húzott, de a számszerű teljesítményeknél jóval egységesebben vívtak a fiúk. Ezzel a teljesítménnyel még Udvarhelyi Gábor vezetőedző is maximálisan elégedett volt, amire általában csak vasár- és ünnepnapokon van precedens.
Jöhetett az elődöntő az ukránokkal szemben, akik meglepetésre legyőzték az olaszokat.

Előtte azonban a női tőröző hölgyeken volt a sor, akik a lengyelekkel kerütek össze a negyeddöntőben. Papíron kiegyenlítetteknek tűntek az esélyesek, sőt, a világranglistán a lengyelek állnak előrébb, de ezen a napon az egyébként is rendkívül elszánt lányok esélyt sem hagytak az ellenfeleknek. Történt ugyanis, hogy 2:2 után tizennégy, azaz 14 tust szúrt zsinórban Mohamed Aida, Varga Gabi és Knapek Edina! Ettől kezdve, ha formalitássá nem is vált a mérkőzés, de egyértelművé. Ráadásul a lengyelek kihasználták cserelehetőségüket, majd 20:9-nél még egy emberük megsérült, így fel is adták a meccset. Ezzel a mieink nagyszerű teljesítménnyel jutottak a négy közé, ahol a csúcsfavorit Olaszország várt rájuk.

Az elődöntőket a férfiak kezdték, és az eddigi forgatókönyvet alaposan átírták a mieink. Az Ukrajna elleni mérkőzés rendkívüli módon alakult. Boczkó Gábor 27:26-os vezetésnél lépett pástra az utolsó asszóban Nikisin ellen. Láttunk már ilyet párbajtőrben, de azért az mégiscsak ritka, hogy Rédli András 2:2-vel, Bocek 1:1-gyel "járult hozzá" az eredményhez. A "fiatal" Imre Géza meg 24:23-mal. Hiába, ebben a fegyvernemben, pláne a csapatversenyben, a taktika sokszor főszereplővé lép elő. Jött tehát Bocek és Nikisin, utóbbi egyenlített, aztán a magyar lehúzta a rólót. 34:27-ig csak ő talált, és ettől kezdve kétség sem férhetett hozzá, hogy Magyarország vívhat az esti döntőben az aranyéremért - méghozzá Svájccal.

Hasonló sikerhez női tőrben kisebbfajta csodára lett volna szükség a világverő olaszok ellen, és erre igazából nem is volt semmiféle esély. Az itáliaiak végig vezetve, fölényesen nyertek, de Aidáéknak igazából a négy közé kerülés, illetve az esetleges bronzérem megszerzése volt a kitűzött cél.

Csakhogy a harmadik helyért a torna másik favoritja, a franciáktól némi meglepetésre vereséget szenvedő orosz együttes lett az ellenfél.

A mieink azonban talán az idény legjobb formáját fogták ki és egymás után nyerték az asszóikat. Méghozzá zsinórban hatot! Aida, Edina és Gabi egyaránt legyőzte a papíron előrébb rangsorolt ellent, és ezzel 30:16-tal kezdődött az utolsó kör. Ha nem az orosz válogatott lett volna az ellenfél, akár hátra is dőlhettünk volna. Csakhogy az volt. A zágrábi ezüstérmes Jakovleva következett Gabival, 35:24 ide. Knapek-Birjukova 40:28 - egy újabb győzelem. És a végére Mohamed-Korobejnyikova. Aida az egyéniben éppen tőle szenvedett vereséget. A mostani vereség viszont győzelemmel ért fel, 43:37-nél Aida hatalmas szívvel bevitte a bronzérmet jelentő két tust! Valamennyi lány előtt le a kalappal!

Jöhetett a Svájc elleni férfidöntő, ami megint csak rendkívül érdekesen alakult, csak, sajnos számunkra nem hepienddel végződött. Az első kör 5:2-es magyar vezetéssel végződött, és ekkor már érződött, hogy mire megy ki a svájciak taktikája. A hatodik asszót ugyanis a mieink legkevésbé rutinos tagja, Rédli András vívta a hellének világranlista-vezetőjével, Heinzerrel. Céljuk az volt, hogy minél alacsonyabb eredménynél vegye át Heinzer a váltót, az se zavarta őket, ha egy-két tussal mi vezetünk. Ekkor Imre Géza és Bocek váltott, próbált jóval aktívabban vívni, de tartották a lépést velünk. Az ominózus Rédli-Heinzer csörte 14:12-nél kezdődött, és 20:20-ig nem is volt gond. Utána viszont négy tust adott a svájci, és ettől kezdve fordult a kocka. Nekünk kellett futni az eredmény után. Géza egyszer egy tusra, Bocek az utolsó csörtében - természetesen Heinzer ellen - két tusra feljött, de egyenlíteni, fordítani már nem sikerült.

Nyilatkozatok, vélemények, érzések, örömök

Az Európa-bajnokság magyar érmesei és a vezetőedzők mesélik el néhány mondatban, hogy mit jelent számukra az Eb-ezüst, illetve a bronz. Az is kiderül, hogy akad olyan, akinek fényesebben csillog a bronz...

Mohamed Aida:
"Számunkra ez olyan volt, mintha aranyérmet nyertünk volna. Nagyon kellett a sikerélmény. Ugyanez a négy öreglány legutóbb 2000-ben nyert együtt érmet világversenyen."

Knapek Edina:
"Mit mondjak? Sosem gondoltam volna, hogy ennyire örülök egy bronzéremnek. Dobogóra szerettünk volna állni, és ez sikerült is, csodálatos!"

Varga Gabriella:
"Teljes lett az Európa-bajnoki éremkollekcióm, bronzom még nem volt. Nagyon boldog vagyok, elvégre legutóbb 2009-ben nyertem legutóbb érmet világversenyen. A rosszul sikerült olimpiai kvalifikáció után elképesztően fontos volt ez az eredmény."

Varga Katalin:
"Végtelenül boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak. Azt kérték tőlem a lányok, hogy biztassam, lelkesítsem őket, segítsek nekik mindenben. Nagyon örülök az éremnek, és köszönöm a Pbt-nek a támogatást."

Kreiss Gábor, vezetőedző:
"A világranglistán nálunk jóval előkelőbb helyen lévő lengyeleket, és a klasszisokkal felálló - többek között az egyéni világrangista második és negyedik helyezettje vívott az ellenfélnél -, számunkra csillagászati összegekből gazdálkodó, olasz edzői stábot importáló oroszokat győztük le. Egy olyan csapattal, amely évek óta várt egy újabb sikerélményre. Ezek után nyilván természetes, hogy rendkívül elégedett vagyok. Köszönöm a parádésan vívó lányoknak, és Mester kollégáimnak, Bernát Zoltánnak, Kiss Tibornak, Solti Antalnak és Szelei Istvánnak ezt a nagyszerű sikert."

Boczkó Gábor:
"Folytattuk csodálatos szériánkat, a pekingi olimpia óta valamennyi világversenyen dobogósok vagyunk. Ez nagyszerű. Ugyanakkor a döntőben talán nyerhettünk volna, sajnálom, hogy a svájciak taktikája ezúttal jobban sikerült."

Imre Géza:
"Ugyanaz a sztori, mint tavaly. Az első négy helyezett éppen ebben a sorrendben végzett az egy évvel ezelőtti Eb-n. Annak is tudtam örülni, amikor nyolc közé jutottunk, de aztán evés közben jön meg az étvágy, a végén az ezüst után meg bosszankodtam. Azért ahhoz képest, hogy milyen forró szobában lakunk, ez nagyon jó eredmény."

Rédli András:
"Remélem, holnap már tudok örülni ennek az ezüstéremnek. Ma még nem. Nagyon bánt, hogy a világranglistát vezető Heinzer ellen nem sikerült az asszóm. Ezzel nehéz helyzetbe hoztam a csapatot, és sajnos már nem sikerült fordítanunk."

Szényi Péter:
"Örülök, hogy folytatódik a sikerszéria, és remélem, nem lesz másként a pesti vébén sem. Arra meg nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű csapat tagja lehetek."

Udvarhelyi Gábor vezetőedző:
"Egyrészt kicsit sajnálom az elvesztett döntőt. Ugyanakkor Peking óta ez a kilencedik világverseny, amelyen zsinórban dobogósok vagyunk. Ez, pláne párbajtőrben, óriási eredmény, egyben igazolja, hogy jó munkát végzünk. Bocek ismét bizonyította klasszisát, igazi vezéregyéniség, Géza formája egyre javul, Rédli András igyekezett, ezúttal így sikerült. Olyan szituáció pedig nem akadt, hogy Szényi Péter pástra kellett volna, hogy lépjen. A budapesti vébé nagyon fontos állomás lesz csapatunk életében, készülünk rá! Köszönöm a munkáját Mester kollégáimnak, Dancsházy-Nagy Tamásnak és Szőcs Bertalannak."

Eredmények:
Vívó Európa-bajnokság, Zágráb
Férfi párbajtőrcsapat, 20 induló.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Svédország 45:36 (Boczkó +9, Rédli +1, Imre -1).
Negyeddöntő: Magyarország-Észtország 45:37 (Imre +9, Boczkó 0, Rédli -1)
Svájc–Lengyelország 33-26, Franciaország–Csehország 45-33, Ukrajna–Olaszország 45-36
Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 38:32 (Boczkó +5, Imre +1, Rédli 0).
Svájc–Franciaország 19-18
Döntő: Magyarország-Svájc 36:43 (Boczkó -1, Imre -2, Rédli -4).
Végeredmény: 1. Svájc (Heinzer Max, Kauter Fabian, Steffen Benjamin, Staub Florian), 2. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter), 3. Ukrajna. (Bogdan Nikishin, Anatolii Gerej, Dmitrii Karjuchenko, Vitalii Medvedev), 4. Franciaország, 5. Olaszország, 6. Lengyelország, 7. Észtország, 8. Csehország

Női tőrcsapat, 8 induló.
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 20:9 (Knapek +5, Varga G. +4, Mohamed +2).
Elődöntő: Magyarország-Olaszország 18:45 (Mohamed -4, Knapek -11, Varga G. -12).
A 3. helyért: Magyarország-Oroszország 45:37 (Knapek +6, Varga G. +3, Mohamed -1).
Végeredmény: 1. Olaszország (Elisa Di Francisca, Arianna Errigo, Carolina Erba, Benedetta Durando), 2. Franciaország , 3. Magyarország (Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin).

(Forrás: hunfencing.hu)