Két magyar érem, további értékes olimpiai kvalifikációs pontok a budapesti judo Grand Slamen

Két magyar érem, további értékes olimpiai kvalifikációs pontok a budapesti judo Grand Slamen

2020. 10. 26.
Megosztás


A magyar judósok két bronzérmet, továbbá egy-egy ötödik és hetedik pozíciót szereztek a judo Grand Slam Hungary viadalon. Valter Attila a 27. helyezésével az eddigi legjobb összetett magyar helyezést érte el a Giro d’Italia-n. Balázs Attila főtáblás a bécsi ATP 500-as teniszversenyen. Szabó Szebasztián országos csúcsot úszott 50m pillangón a Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenysorozat harmadik fordulójában.

Judo. Hosszú szünet után Magyarországon indult újra a judosport legrangosabb sorozata, az olimpiai kvalifikációs Grand Slam széria. A verseny szervezői szigorú járványügyi protokoll alapján vizsgálták a rendezvény valamennyi résztvevőjét, hogy az eseményre létrehozott „buborékban” biztonságosan megrendezhető legyen a rangos viadal – értékes olimpiai kvalifikációs pontokért.
A péntektől vasárnapig zajló verseny mindhárom napján találhattunk magyar judóst a legjobb nyolc között.

A sort Karakas Hedvig nyitotta, aki egészen az elődöntőig menetelt az 57 kg-os súlycsoportban. Ott az elsőszámú kiemelt, a pán-amerikai bajnok kanadai Jessica Klimka állta az útját. A magyar judós a bronzmérkőzésen mindössze 35 másodpercet engedélyezett a holland Sanne Verhagennek, Hédi karfeszítéssel nyert, és szerzett bronzérmet.
Ezen a napon a fiatal, mindössze 19 éves Naji Dávid kellemes meglepetést okozott, a 60 kilósok versenyében az ötödik helyen végzett.

Szombaton is egy fiatal, a 19 éves Özbas Szofi hozta a magyar csapat legjobb eredményét. Szofi az utánpótlás korcsoportban szinte mindent megnyert, amit csak lehetett, U23-as Európa-bajnok, junior világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai és kontinensbajnok, a Papp László Arénában a tavalyi Grand Prix-n az ötödik helyig jutott.
Most a 63kg-os kategóriában egy ippon és egy hosszabbításos győzelem után várta a súlycsoport sztárja, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Tina Trstenjak, aki földharcban győzte le Szofit. Mivel a szlovén egészen a döntőig menetelt (később meg is nyerte a súlycsoportot), így Özbas a vigaszágon folytathatta, ahol az osztrák Krssakovát két vazarival kiejtve harcolta ki, hogy tatamira léphessen a bronzéremért. A harmadik helyért a kanadaiak kontinensbajnoka, a riói olimpikon Beauchemin-Pinard következett. Nos, a csata alig több mint egy percig tartott: a magyar reménység eldobta, majd le is szorította riválisát, ezzel megszerezte pályafutásának első World Judo Tour-medálját, egy Grand Slam-bronzérmet!
Nagyon sokat érhet ez a bronz, ugyanis a mellé járó ötszáz ranglistaponttal az olimpiai kvalifikációs ranglistán Szofi a kvótások közé lépett. Ha most zárulna a sorozat, indulhatna a tokiói olimpián.

A zárónapon Cirjenics Miklós a 100 kilogrammos súlycsoportban szerepelt a legeredményesebben. Egy ukrán, majd egy azeri riválisát győzte le ipponnal. A legjobb négy közé jutásért a világbajnok portugál Jorge Fonseca következett, aki ellen két vazarival elveszítette a mérkőzést. A vigaszágon a kanadaiak kontinensbajnoka, a világranglistán hetedik Shady Elnahas várt a magyar judósra. A találkozó jól kezdődött, de végül ellenfele jutott el a bronzcsatározásig. Értékes lehet olimpiai szempontból ez a hetedik hely, hiszen az érte járó kvalifikációs pontok Cirjenics Miklóst megerősítették kvótás pozíciójában.

A viadalnak voltak nagy magyar vesztesei is. Az olimpiai kvótás helyen álló 48 kilogrammos, olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva az első mérkőzésén ipponnal nyerte, de az első számú kiemelt, a világbajnoki bronzérmes koszovói Krasniqi ellen nem sikerült a győzelem.

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián erőnyerőként kezdett a 90 kg súlycsoportban, a második körben a brazil Gomest hosszabbításban győzte le. A legjobb nyolc közé jutásért az Európa-bajnok Mihail Igolnyikovval kellett összecsapni. Az orosz a találkozó utolsó perce elején kihasználta Krisztián megingását és előnyt szerzett, ami a találkozó végéig kitartott.


Fotó: MJSZ/Horváth György

A vasárnapi csatározásokat megtekintette Kulcsár Krisztán, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki a hölgyek legnagyobb súlycsoportjának érmeit adta át.

A hétvége történéseihez tartozik az a hír, hogy jövő júniusban Budapest adhat otthont az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak. Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a budapesti Grand Slam-verseny zárónapján jelentette be, hogy a magyar főváros rendezheti 2021. június 3-tól a 2021-re halasztott tokiói ötkarikás játékok legfontosabb kvalifikációs versenyét.


Fotó: Valter Attila/Facebook

Kerékpár. A 21. szakasszal fejeződött be az idei Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny. Valter Attila – aki először vett részt háromhetes versenyen – összetettben a 27. helyen végzett. Valter előtt a hétszeres Grand Tour-résztvevő Bodrogi László érte el az eddigi legjobb összetett magyar eredményt, aki a 2002-es Tour de France-on a 62. pozíciót szerezte meg.
Valter Attila az utolsó előtti, Alba–Sestriere-i, 190 km-es (hegyi befutó) szakaszon érte el legjobb szakasz eredményét, ahol a 9. helyen ért a célba.

„Őszintén szólva nagyon boldog vagyok, hogy véget ért a Giro d'Italia, mivel még soha életemben nem voltam ilyen fáradt. Nagyon nehéz három hét volt az első Grand Tour-versenyem. Igazi érzelmi hullámvasút, de nagyon örülök, hogy befejeztem. Továbbá a huszadik szakaszon mutatott teljesítményemnek is: nagy megkönnyebbülés volt a legjobb tízben megérkezni, nagyon sok önbizalmat adott, hogy le tudtam szakítani néhány összetett esélyest. Sokat tanultam magamról és a versenyzésről is, és azt hiszem, számomra most ez volt itt a legfontosabb” – idézi csapata a honlapján Valtert, aki a legjobb 25 éven aluliak különversenyében a 11. helyen zárt.


Fotó: Balázs Attila Facebook


Tenisz. A teniszezők hétvégén nyilvánosságra hozott ranglistáján a férfiaknál az elmúlt héten pihenő Fucsovics Márton egy hellyel lejjebb csúszva az 52., míg a bécsi torna főtábláját kiharcoló Balázs Attila három pozíciót rontva a 88.
A bécsi ATP 500-as viadal rangját jól jelzi az indulok névsora: az első kiemelt a világranglista-éllovas szerb Novak Djokovics, a második a friss US Open-bajnok osztrák Dominic Thiem. Balázs Attila a legjobb 32 között a lengyel Hubert Hurkacz ellen mérkőzik.

A hölgyeknél Babos Tímea maradt a 111., míg párosban változatlanul negyedik.
A páros helyezése alapján pillanatnyilag tokiói résztvevő. A kvalifikációs szabályok szerint a rangsor első tíz helyezettje alanyi jogon indulhat az olimpián. Páros társának az egyéni ranglista első háromszáza között kell szerepelnie. A további magyar hölgyek a ranglistán Jani Réka-Luca 208., Gálfi Dalma 220., Bondár Anna 272.


Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI


Úszás. Hazánkban zajlik a Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenysorozata a Duna Arénában.
A 10 csapat részvételével zajló csapatversenyen Szabó Szebasztián (Aqua Centurions) a harmadik fordulóban tovább faragta az egy hete elért országos csúcsát (22.00) 50 méter pillangón – mostantól a magyar rekord 21.96.

(MOB-összeállítás, nyítókép: MJSZ/Horváth György)