Kézilabda - Magyarország-Ukrajna

Két olimpiáról két érem – 50 éves Siti Bea

2023. 09. 23.
Megosztás

Ötvenéves lett minden idők egyik legeredményesebb magyar kézilabdázója, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Siti Beáta. A korábbi 135-szörös válogatott irányító volt a női válogatott másodedzője, ma utánpótlással foglalkozik, a Nemzeti Kézilabda Akadémia egyik szakembere.

Nagykanizsán született 1973. szeptember 23-án. A labda és a csapatsport nem áll távol a családtól, hiszen édesapja kosárlabdázó. Bea 10 éves, amikor a kézilabda mellett dönt, majd több alkalommal is tagja a kanizsai úttörő-olimpián győztes csapatnak. Szülővárosában az Olajbányász ’84-ben leigazolja, Uzsoki Lászlónál nevelkedik, hamar bekerül az utánpótlás-válogatottakba. ’92-től a Dunaferr játékosa, felnőttként egy 2006-ig tartó karrier kezdődik.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. október 1. Az ezüstérmes magyar kézilabda válogatott: Farkas Andrea, Zsemberiné Simics Judit, Pádár Ildikó, Deli Rita, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Lőwy Dóra, Kulcsár Anita, Mocsai Lajos szövetségi kapitány (fent, b-j), Kökény Beatrix, Farkas Ágnes, Nagy Anikó, Radulovics Bojana, Siti Beáta, Kántor Anikó, Balogh Beatrix (lent, b-j) az eredményhirdetés után a XXVII. nyári olimpián.

MTI/Földi Imre

1994-től a válogatott tagja, 135 mérkőzésen 264 gól lő. Atlantában tagja a bronzérmes együttesnek, Sydney-ben az ezüstérmesnek. Az 1995-ös világbajnokságon másodikok, ’99-ben ötödikek, 2001-ben hatodikok; a ’96-os Európa-bajnokságon tizedikek, ’98-ban harmadikok, 2000-ben felérnek Európa trónjára.

Klubszinten is olyan eredményeket ért el, amit kevesen mondhatnak el. Játszott a Dunaferr (1992-2000) után a dán Ikast Bording EH-ban (2000-2002), majd a Cornexi Alcoában (2002-2006).

Kézilabda - EHF Kupa-döntõ - Cornex-ETO

Székesfehérvár, 2005. május 22. Siti Beáta csapatkapitány átveszi a kupát Sinka Lászlótól, a magyar Kézilabda Szövetség főtitkárától, amikor a Cornexi-Alcoa-HSB Holding nyerte a nõi kézilabda EHF Kupát, miután a döntő visszavágóján fölényesen, 28-19-re legyőzte a vendég Gyõri Graboplast ETO KC-t a székesfehérvári jégcsarnokban.

MTI/Illyés Tibor

BL-győztes, KEK-győztes, EHF-kupa-győztes, európai Szuperkupa-győztes; magyar és dán bajnok, Magyar és Dán Kupa-győztes csapat tagja.

Eredményei és elismerései közé tartozik, hogy a 2000-es Eb legjobb játékosának, Magyarországon pedig 1998-ban és 1999-ben az év kézilabdázójának választották.

Nõi kézilabda Eb - Magyarország-Norvégia

Újvidék, 2012. december 15. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány, Siti Beáta edző, valamint Triscsuk Krisztina és Görbicz Anita játékosok (b-j) a magyar kispadon a szerbiai női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország - Norvégia találkozón Újvidéken 2012. december 15-én. A magyar válogatott 30-19-re kikapott az olimpiai és világbajnok, címvédő Norvégiától, így a bronzéremért játszhat a szerb-montenegrói csata vesztesével.

MTI/Illyés Tibor

Emlékezzünk csak, első klubja a Dunaferr volt ’92-től. Közel másfél évtized múlva, 2006-ban épp a dunaújvárosiak ellen lépett pályára, amikor egy gólt követő földet éréskor megsérül, majd felhagy az élsporttal. Egy újabb szép karrier kezdődik: az edzői pálya.

Új szövetségi kapitányok vezetésével készül a nõi kézi

Érd, 2016. március 7. Elek Gábor (b) és Ambros Martín (j) szövetségi kapitányok, középen segítőjük, Siti Beáta a női kézilabda-válogatott Lengyelország elleni Európa-bajnoki selejtezőre felkészítő edzésén az Érd Arénában 2016. március 7-én. Elek Gábor a Ferencváros, Ambros Martín a Győri ETO vezetőedzője, az Elek-Martín kettős a válogatott élére történt februári kinevezése után a lengyelek elleni mérkőzésen debütál.

MTI/Kovács Anikó

2006-ban hamar le is ül a kispadra, 2015-ig a Fehérvár edzője. Részt vesz a női és az ifjúsági női válogatott irányításában; másodedzőként segíti Erik Böhn, Hajdu János, Elek Gábor, Ambros Martín és Kim Rasmussen munkáját is. 2015-től ismét az utánpótlás mellett dolgozik, a Nemzeti Kézilabda Akadémián az NB-I-es női csapat edzője – mindennapjai így Balatonboglárhoz kötik.

Nõi kézilabda Eb - A magyar válogatott edzése

Nancy, 2018. december 11. Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke (b) és Siti Beáta másodedző a magyar válogatott edzésén Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 11-én. A csapat franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában Románia ellen lép pályára december 12-én.

MTI/Kovács Tamás

Húga, Eszter szintén válogatott kézilabdázó volt; a 2004-es athéni olimpián tagja az 5. helyezett magyar válogatottnak; vébén ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnokságon arany- és bronzérmes irányító.

IH5 H4841

Dunaújváros, 2005 májusa. Siti Bea (Cornexi) átveszi a BEK-győzelemért járó serleget.

Szalmás Péter

Isten éltessen, Siti Bea!