„Kétéves lemaradásban van Rio”

„Kétéves lemaradásban van Rio”

2014. 05. 08.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója, Gilbert Felli szerint kétéves lemaradásban van a 2016-ban nyári olimpiát rendező Rio de Janeiro.

Fellit áprilisban nevezte ki Thomas Bach NOB-elnök, hogy felügyelje az olimpiai előkészületeket, és az első tapasztalatok lesújtották.

„Komoly lemaradásban van Rio. A Deodoro-övezetben két év a csúszás, de mindannyian azért dolgozunk, hogy az olimpiát zavartalanul meg lehessen majd rendezni” – fogalmazott a sportvezető.

„Politikai akarat volt, hogy Rio szegényebb részeiben is felhúzzanak stadionokat. Mi viszont mindig is azt az álláspontot képviseltük, hogy ez csak akkor jó ötlet, ha megfelelő szociális programmal is előrukkolnak mellette. Ezekből a programokból semmit sem látunk.”

„Ez azzal magyarázható, hogy a sportági szövetségek nem végezték el a munkájukat, nem vették ki a részüket a szociális felzárkóztatásból.”

Az építkezés annak ellenére rosszul halad, hogy a létesítmények, illetve az infrastruktúra egy része már a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra elkészül.

A riói olimpia szervezőbizottságát gyakorta éri kritika a NOB részéről, legutóbb John Coates alelnök panaszkodott arra, hogy ilyen gyatrán még egyik város sem állt két évvel a nagy esemény előtt.