Kétgólos győri előny a BL-döntőben

Kétgólos győri előny a BL-döntőben

2012. 05. 06.
Megosztás

A tizenkétszer eredményes Görbicz Anita vezérletével kétgólos előnyt szerzett a Győr a Podgorica ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének első, veszprémi mérkőzésén.

Jó kezdés és háromgólos vezetés után felzárkóztak a vendégek, utána pedig végig szoros volt az első félidő és a második játékrész első fele. Görbicz révén aztán sikerült meglépni 27-22-re, de a hajrában szorossá tették az eredményt - 29-27-re felzárkóztak - a vendégek, akiktől Bojana Popovic 14 gólt dobott. A pokolian keménynek és izgalmasnak ígérkező visszavágót jövő vasárnap rendezik Podgoricában.

A Győr ezt megelőzően egyszer vívott BL-döntőt, ám 2009-ben kikapott, míg összességében eddig hat európai kupafinálét veszített el. A rivális most először került a legrangosabb kontinentális kupa döntőjébe.

A szurkolók a kezdés előtt elénekelték a magyar himnuszt, az MKB Veszprém férficsapata korábban ilyenért felfüggesztett pénzbüntetést kapott az európai szövetségtől (EHF), amelynek képviselői most is árgus szemmel figyelték a bevezetést.

Két győri gól után Haraldsen megfogta Popovic ejtett hetesét, majd Katarina Bulatovic büntetőjét is. A két vendégjátékos a BL-góllövőlistájának második és harmadik helyezettje. Az ebben a rangsorban éllovas Görbicz aki most irányítót és balszélsőt is játszott különböző szakaszokban gyorsan kétszer is betalált. Az első Podgorica-gólra kilenc percet kellett várni, az ex-győri és az ETO-val a szezonban is sokat tréningező Djokic lőtte (3-1). Lassan magukhoz tértek a vendégek, nem szakadtak le, jó átlövéseikkel tartották a lépést, ám Cvijic második kiállításakor 7-4-re ellépett a Győr. Közben ment a lélektani hadviselés: aki gólt lőtt, hatalmasat üvöltött a hozzá legközelebb álló rivális arcába.
Ahogy kiegészültek a montenegróiak, Popovic révén felzárkóztak, majd rövid időre egyenlítettek. (12-12)

A nézőtéren közben a vendégszurkolók egy csoportja összecsapott a győri drukkerekkel és a közéjük álló rendőrökkel, percekbe telt, mire helyre állt a rend.

A fordulás után folytatódott Görbicz-Popovic gólpárbaj, majd Amorimot találata után kiállították. Visszatérését újabb góllal jelezte a brazil légiós. Mindkét csapat kőkeményen védekezett, megszaporodtak a büntetések, sok volt a kisebb sérülés, de mindenkit sikerült helyben kezelni.
Taktikát váltott az ETO, Löke külön őrizte Popovicot, és a norvég beállóst is egyre többet keresték támadásban a társak. Görbicz közben olyan hetest dobott, hogy Woltering nem is mozdult rá, mereven állt a gólvonalon.
Negyedórával a vége előtt 21-18-ra elhúzott a Győr, majd amikor sorozatban négyszer talált be a házigazda, a 47. percben, 23-18-nál időt kért a vendégek mestere, Dragan Adzic.

Görbicz szenzációs alakításával - labdaszerzés, védők megbolondítása, majd éles szögből gól - 26-21 lett. A vendégek K. Bulatovic heteseivel tartották a lépést, de 27-23-nál ő is rontott.
A végén több hiba becsúszott, Popovic megint ellenállhatatlan volt, így a végén meg kellett elégedni a kétgólos sikerrel. Az utolsó hét percet 5-2-re nyerte a Podgorica.
A Győr norvég edzője, Karl Erik Böhn és élettársa, Heidi Löke a mérkőzésen gyászszalagot viselt a héten elhunyt honfitársuk, Alexander Dale Oen világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszó emlékére.

Karl Erik Böhn, a Győr vezetőedzője:
"Csalódott vagyok, hogy csak két góllal nyertünk, noha vezettünk öttel is. Nem játszottunk jól, csak Görbicz és Haraldsen emelkedett ki teljesítményével. Sok mindent jobban tudunk csinálni a jövő héten. Nagyon nehéz lesz a visszavágó, de meg fogjuk találni, hol tudunk fejlődni. Sajnos Popovicot több ízben csak szemmel követtük, és hagytuk közelről lőni."

Dragan Adzic, a Podgorica vezetőedzője:
"Gratulálok a győrieknek, jobbak voltak. Van egy hetünk a hibák kijavítására, bízom benne, hogy több mint két góllal fogunk nyerni."

Ana Djokic:
"Várható volt, hogy nehéz meccs lesz. Minden meccsen vannak hullámvölgyek, de a mi rossz periódusunk most hosszabb ideig tartott, mint ahogy várni lehetett. Jobbak vagyunk, mint ahogy ma játszottunk. Főleg védekezésben fejlődhetünk."

Görbicz Anita:
"Örülök, hogy győztünk, mivel nehéz meccsre számítottunk. Ugyanakkor nagyon szomorú vagyok, hogy csak két góllal nyertünk. Ha sikerült volna az ötgólos előnyt tovább növelnünk, könnyebb helyzetből várhatnánk a második mérkőzést. Bízom benne, hogy a visszavágón mindenki csúcsformában lesz, hiszen az a találkozó következik, amelyre egész évben készültünk. Tudjuk, mi vár ránk Podgoricában, az ottani csarnokban. Nagyon remélem, hogy a születésnapomon majd magasba emelhetem a BL-trófeát. Életem legszebb szülinapi ajándéka lenne."

Női BL-döntő, 1. mérkőzés:
Győri Audi ETO KC-Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 29-27 (13-12), Veszprém Aréna, 5500 néző, V: Fleisch, Reiber (németek)
gól: Görbicz 12/7, Radicevic 4, Löke 4, Amorim 4, Vérten 3, Lekic 2, illetve Popovic 14/3, Djokic 3/1, K. Bulatovic 3/2, Savic 2, Miljanic 2, Radovic 1, Jovetic 1, Knezevic 1

(Forrás: mti)