20240729 MA arg hun ferfi kezilabda 051

Kettős szerepben

2024. 08. 03.
Megosztás

Ketten együtt hét olimpián vettek részt sportolóként, legfényesebb eredményük az ezüstérem. Az olimpiai fináléjuk – Sydney-ben és Rióban – minden szurkoló számára felejthetetlen. Atlantai megismerkedésükkor még nem sejthették, hogy 28 év után kettős szerepben vesznek részt a párizsi olimpián: egykori érmesként, ma sportvezetőként, és talán ami egy szülőnek ennél is fontosabb, édesanyaként, édesapaként.

IMG 9894
MOB-Média/Vasvári Ferenc

Kökény Beatrix olimpiai ezüst- és bronzérmes kézilabdázó, ma az FTC kézilabdázóinál lát el vezetői feladatokat, emellett a Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottságának is tagja. Imre Géza párbajtővívó egyéniben és csapatban is jegyez egy-egy ezüst- és bronzérmet, a Budapesti Honvédban sportvezető és tagja a MOB elnökségének, közgyűlésének. A játékok első hetén vetek részt. Fiúk, Bence tagja a párizsi olimpián szereplő magyar férfi kézilabda-válogatottnak. A továbbjutásuk az utolsó csoportfordulóban a házigazda Franciaország ellen dől el vasárnap.

20240729 MA arg hun ferfi kezilabda 046
MOB-Média/Molnár Ádám

„Eleinte féltem, mert negatív tapasztalataim voltak nyolc éve a közbiztonság miatt, tartottam attól, hogy eljöjjek az olimpiára. Ebben nagyon sokat lépett előre a szervezőbizottság, atrocitásokról, negatív dolgokról e téren nem hallottam az egy hét alatt, amíg itt voltam, ez így szuper volt. Párizs persze gyönyörű, mint mindig, versenyek tekintetében vívásra és kézilabdára jutottam el. Az Egyiptom elleni meccset nagyon sajnálom, hogy az én gyermekem az utolsó másodpercben nem tudta belőni a gólt. Azt gondolom, átértékelődik, hogy melyik a fontosabb nekem, az olimpiai ezüst, vagy, hogy a Bence gólt lőtt volna. Remélem, lesz még lehetősége arra, hogy eldöntsön ilyen mérkőzéseket, remélem, tanul belőle. Nagyon várjuk a következő meccset, amit vasárnap otthonról fogunk nézni, és nagyon szurkolunk. Nagyon örültem Major Veronika bronzérmének is, szeretem a sportágat, valamint személyes kötődésem van Sinka Laci jelenlegi főtitkárhoz, aki a sportolói pályafutásom idején a kézilabda-szövetségben töltött be vezetői szerepet főtitkárként, elnökként, szinte baráti a kapcsolatunk. Épp mondtam Gézunak, hogy a sportlövők mindig olyan jól szerepelnek a világversenyeken, olimpián viszont már régen jött össze az érem; Isten nyugosztalja, szegény Igaly Dia után most Veronika szerezte a második olimpiai érmet Magyarországnak a nők között. Más személyes élményem: Andrásfi Tibiék kijöttek a mérkőzésre, amikor negyedik lett, mondtam neki, hogy biztos egy éremmel gazdagabb lesz, nagyon örülök, hogy bejött neki; mi ezüstérmesek vagyunk, az az első legrosszabb, ő negyedik, az a második legrosszabb, ezért is sajnálom nagyon Németh Nándort, mert az ő számában, a száz gyorson ez nagyon nagy eredmény, ő is nagyon megérdemelne egy érmet” – foglalta össze párizsi élményeit Kökény Beatrix.

20240729 MA arg hun ferfi kezilabda 07
MOB-Média/Molnár Ádám

„Az elején a szervezési hiányosságok, az önkéntesek tudatlansága miatt kicsit én is negatív voltam, a helyszín azonban extra, zömmel Párizs belvárosában zajlanak az események, hihetetlenül szép némelyik. Úgy érzem, kicsit maguknak szervezték az olimpiát a franciák, de ezt is el lehet nekik nézni, ebből is lehet akár tanulni. Fő eseményeim nekem is a vívás és a kézilabda voltak. Bencét én is nagyon sajnáltam, hogy kihagyta a helyzetet, de azért jól játszott, valószínűleg már a fáradtság is közbeszólt, pihentették is. Bízom benne, hogy vasárnap csodát tudnak tenni, bár nem lesz egyszerű, izgulok, nagyon szurkolok nekik. Láttunk már ilyet, ott vannak a magyar párbajtőrözők, akik Franciaországban a franciákat megverték, így lehetett a közönséget elcsöndesíteni, ilyesmiben bízom vasárnap is. Nagyon boldog vagyok a vívók miatt, egészen extra, amit teljesítettek, szívemnek nagyon kedves eredmények születtek, a párbajtőr felrakta az i-re a pontot. De a többiekről se feledkezzünk meg, nagyon szép eredmények jöttek, és még van egy hét” – mondta Imre Géza hazautazása előtt.