Maribor 2023 IMG 7471

„Kevesebb mint 100 nappal a kezdés előtt jól állnak a maribori szervezők”

2023. 04. 21.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság háromfős küldöttsége Fábián László főtitkár vezetésével helyszíni bejáráson vett részt a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál helyszínén, a szlovéniai Mariborban. A csapatvezetői feladatokat is ellátó sportvezető kevesebb mint 100 nappal a júliusi megnyitó előtt arról számolt be, hogy a szervezők az előkészületekkel jól állnak, és már várják a közel 50 ország fiataljait.

Szlovénia másodszor lesz házigazdája az EYOF-nak, 20 évvel ezelőtt, 2003-ban Bledben téli fesztivált szerveztek, most, 2023-ban nyárit. Ha hozzáadjuk az idei, februári olaszországi multisporteseményt is – a síugrással a szlovéniai Planica volt a vendéglátó – akkor mondhatjuk: az olimpia szellemisége ily módon július utolsó hetében harmadszor érkezik dél-nyugati szomszédainkhoz.

A XVII. nyári EYOF-ot Szlovénia második legnagyobb városában rendezik. Az eseményen 48 ország részvétele várható – az oroszok és fehéroroszok távolmaradásával –, 2451 sportolót, 776 hivatalos kísérőt várnak a szervezők; a fiúk és a lányok létszámmegoszlása hasonló, 1200-1200 körül lehet. A Magyar Csapat, a Team Hungary jelen állás szerint 92 főt fog számlálni; fiatal versenyzőink röplabdában és gördeszkában nem fognak megmérkőzni.

A helyszíni bejáráson a magyarokat és a MOB-ot Fábián László mellett dr. Bartha Csaba operatív igazgató és Tor Tamás, a nemzetközi igazgatóság és a maribori csapatiroda munkatársa képviselte.

„A helyszínek hasonlóan helyezkednek el Mariborban, mint a tavalyi besztercebányai esemény alkalmával, szinte gyalogtávolságban lesznek egymástól. Ide sorolom a sportolói falu létesítményeit is, amik ugyan több objektumot, épületet jelentenek, de ezek is igen közel lesznek egymáshoz. A csapat nagyjából közösen, busszal fog kiutazni Budapestről; Nagykanizsa érintésével három és fél-négy óra alatt kényelmesen meg lehet tenni az utat. Megtekintettük a létesítményeket, tájékoztatást kaptunk a versenyprogramról, a szervezés aktualitásairól, a szállásokról, a logisztikáról és az étkeztetésről. Elmondható, hogy kevesebb mint 100 nappal a kezdés előtt jól állnak a maribori szervezők, és ez megnyugtató. Az ilyen szemináriumok, helyszínbejárások a nemzetközi kapcsolatok építését is szolgálják” – mondta el a kétnapos látogatás után Fábián László. Az olimpiai bajnok öttusázó hozzátette: a megnyitóünnepséget a maribori labdarúgó-stadionban, várhatóan több száz, akár ezer néző előtt fogják megrendezni.

A XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között.

Sportágak/szakágak: atlétika, judo, kézilabda, 3x3-as kosárlabda (a nagypályás változat helyett), mountain bike (új sportág), országúti kerékpár, tenisz, torna, úszás, gördeszka (új sportág), röplabda.

Az esemény honlapja: eyof-maribor.com

(MOB-Média)