Minden magyar olimpiai A- és B-szintes induló az EB-n

Kik lesznek 2017 sztárjai?

2013. 12. 19.
Megosztás

A többmilliárdos kormányzati támogatással megvalósuló sportágfejlesztési program első tapasztalatairól tartottak megbeszélést a Magyar Úszó Szövetségben, a hét régió, valamint a MÚSZ vezetőinek részvételével.

„Úgy gondoltuk, hogy június 22-én volt a Magyar Úszás Napja, jövőre pedig június 21-ére tervezzük – ám minden jel arra mutat, hogy december 19. is az Úszás Napja lesz, az Év sportolója díjátadáson” – mondta bevezetőjében egy mosoly kíséretében Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki a sportágfejlesztési program hét régióvezetőjével találkozott szerdán a MÚSZ székhelyén, áttekintendő az első tapasztalatokat, az első felmérők tanulságait. Utóbbiak kapcsán az elnök megjegyezte:
„Azt is szeretnénk, hogy a mindenkori kiemelt tehetségfelmérő események az adott régióban és városban szintén a helyi Úszás Napjává váljanak.”

Az első, decemberi „Nagy Teszt” remekül sikerült: Székesfehérvárott jelentős médiaérdeklődés mellett, a régió védnöke, Cser-Palkovics András polgármester jelenlétében, több egykori és jelenlegi klasszis – Hargitay András, Darnyi Tamás, Czene Attila, Szabó Tünde, Hosszú Katinka és Shane Tusup – részvételével zajlott az esemény, amelyen a közép-dunántúli régió harminc kiválasztottja méretett meg 200 vegyesen, illetve egy általa választott úszásnemben 100 méteren. Ugyanebben az időben a másik hat régióban is lezajlottak a hasonló felmérők – az eredményeket pedig a Törös Károly utánpótlás-kapitány és Tóth Ákos szakmai alelnök vezette stáb értékelte és átlagolta.

Ennek alapján például látható, hogy Budapesten úsztak a legjobban a 2002-2003-as korosztály kiszemeltjei, hiszen itt a fiúk 2:48.70-es, míg a lányok 2:51.70-es átlagot értek el. A fiúk eredényeivel a dél-alföldi régió lett a második legjobb (2:56.25), épphogy megelőzve Pest megyét (2:57.30). És meglehet, érdemes megjegyezni két ifjú úszópalánta nevét: a decemberi felmérő országos legjobbja a Vasasban pallérozódó, 11 esztendős Galyassy Szilárd lett (2:31.00), míg a lányoknál a Fradiban úszó Holánszky Laura (2:34.52) érte el a legjobb időt. Meglehet, velük majdan 2017-ben, a budapesti junior világbajnokságon is találkozunk majd, hiszen ebből a korosztályból kell majd kiválasztani az ott résztvevő válogatottakat.

A kormányzati támogatással megvalósuló sportágfejlesztési programmal kapcsolatban a régióvezetői megbeszélésen elhangzott: mindenütt minimum 30 gyereknek be kell kerülnie a kiválasztottak közé – ha esetleg valaki még nem felel meg a kritériumoknak, akkor „az edzői szem” döntsön egy-egy ifjú beemeléséről, illetve egy-egy kiemelkedően tehetséges, alsóbb korosztályhoz tartozó úszó is az egyenszerelés okán csak „sárgagatyás hadnak” becézett elit tagja lehet.

Gyárfás Tamás jelezte: a most véget ért herningi rövidpályás Európa-bajnokság alkalmával hosszabban beszélgetett Vlagyimir Szalnyikovval, az orosz szövetség elnökével, és az olimpiai bajnok legenda elmondta, az oroszok idei, óriási sikerei (22 arany a poznani ifi Eb-n, 22 érem, közte 13 arany most a herningi Eb-n) egy négy éve útjára indított, a magyarhoz nagyon hasonló programnak köszönhetőek. Azaz a sosem látott nagyságrendű állami támogatás Magyarországon is kiváló eredményeket hozhat, viszont ez felelősséget is jelent. „Elnézést kérek, ha néha keményebb a számon kérés, de mindenkinek meg kell értenie: sok nagyszerű program indult már ebben az országban, ami néhány hónap után elhalt, ezért nekünk már-már harciasan kell érvényesítenünk az elképzeléseinket. Minden régióvezetőtől és edzőtől azt várjuk, hogy a lehető legnagyobb odaadással tegye a dolgát, és valóban a fiatal úszók nevelése legyen számára a legfontosabb. Azt hiszem, ehhez kellő anyagi megbecsülést tudunk nyújtani” – szögezte le Gyárfás Tamás.

Kiss László szövetségi kapitány mindezt azzal egészítette ki, hogy „nincs ennél szebb és jobb állás, mint fiatal versenyzőkkel foglalkozni, tökéletesen biztos anyagi háttérrel.”

A régióvezetők – maguk is elismert szakemberek, többségük válogatott versenyzők sorát felnevelő edző – minden hónapban végiglátogatják a területükhöz tartozó műhelyeket, akárcsak a MÚSZ vezető szakemberei, illetve a régiók patrónusai, mint például a fehérváriakat „szemmel tartó” Darnyi Tamás. Több visszajelzés is érkezett, hogy egy-egy edzőnek mennyire sokat segített egy-egy bemutatott új módszer átvétele.

Szabó Tünde főtitkár bejelentette: a versenynaptár összeállításánál immár prioritást élveznek majd az első szombatok – hiszen minden hónapban van régiós felmérő, háromhavonta pedig régiós versenyek, a program elindításának első éves évfordulóján, november elején pedig a teljes mezőnyt felvonultató bajnokságot rendeznek (a tervek szerint az akkorra felépülő vadonatúj győri uszodában).

Gyárfás Tamás arról is beszámolt, hogy hamarosan kiírnak egy tendert, melynek keretében 20 személyes, utánfutóval felszerelt kisbuszokat vásárol a szövetség, hogy valamennyi régió számára megkönnyítsék a gyerekek utaztatását a felmérőkre, versenyekre.

A januári kiemelt helyszín egyébként Eger városa lesz, ahol a tervek szerint Habis László polgármester is megtekinti az észak-magyarországi kiválasztottak felmérését – azaz január 4. ezen régió számára valóban az Úszás Napja lesz.

(Forrás: MUSZ)