Vb sorsolas

Kisorsolták a dohai olimpiai kvalifikációs vízilabda világbajnokság csoportjait

2023. 11. 07.
Megosztás

Az olimpiai kvalifikációról döntő februári, dohai világbajnokság sorsolásán Fortuna nem volt kegyes a lányokkal: a negyeddöntőben az olimpiai bajnok amerikai vagy a címvédő holland együttes vár a csapatra. A férfiak a csoportban az olaszokkal vívnak többek között, a csoportelsőség franciák elleni negyeddöntőt érhet, a második hely viszont rémesen nehéz útra terelné világbajnokainkat.

Vizes vb - Vízilabda
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar női csapat csoportbeosztása még istenes, hiszen Ausztrália, Új-Zéland és Szingapúr egyaránt verhető (bár az auszik négy között voltak legutóbb). A haddelhadd utána esedékes: a negyeddöntőben szinte bizonyosan vagy az olimpiai bajnok amerikaiak, vagy a világbajnoki címvédő hollandok várnak ránk. Azaz eddig a fázisig kizárólag olyan gárdákkal találkozik együttesünk, amelyek már kvalifikálták magukat (ausztrálok, hollandok vagy amerikaiak), és egyetlen olyan riválissal sem, amely hasonlóan hozzánk még csak vágyik a párizsi kvótára. Dohából elvben a két legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált együttes juthat ki; ha nincs Európa-bajnokság, meglehet, a legjobb nem kvótás európai is. Papírforma szerint a görögöknek, olaszoknak és kanadaiaknak van rajtunk kívül esélyük az olimpiára – nagyon nem mindegy, miként alakulnak majd az ágak februárban.

Vizes vb - Vízilabda
MTI, Koszticsák Szilárd

A világbajnok férfiválogatott számára nem hordozott hasonló tétet a sorsolás, hiszen a legutóbbi döntőbe jutással eldőlt, hogy együttesünk ötkarikás résztvevő. Persze, címvédőként a hírnév kötelez, azaz nem mindegy, milyen produkcióval rukkol elő együttesünk Dohában – ahol ráadásul az ellenfelek többsége jár hasonló cipőben, mint a mi lányaink: például a csoportunkba került olaszok is kvótára törnek, és a még nem ismert harmadik számú európai együttes is. Ez a papírforma szerint a német-román-holland-grúz négyesből kerülhet ki, de ha akár az átszervezett Eb-n, akár egy selejtezőn történne valami rendkívüli, úgy az Európa 1-2-es besorolásra legesélyesebb horvát vagy montenegrói együttes is kiköthet nálunk. Egy biztos: a csoportelsőség rendkívül sokat ér (akárcsak Fukuokában), ez ugyanis bizonyosan egy franciák elleni negyeddöntővel kecsegtetne. Minden más kőkemény útra terelné együttesünket, derül ki Varga Zsolt kapitány rövid értékeléséből.

2024-es világbajnokság, Doha (február 3-18.)

Férfiak

A-csoport: Ausztrália, Dél-Afrika, Európa-1, Spanyolország
B-csoport: Görögország, Brazília, Kína, Franciaország
C-csoport: Szerbia, Európa-2, Japán, Egyesült Államok
D-csoport: Kazahsztán, Európa-3, Olaszország, Magyarország

Meccs-sorrend – február 5.: Európa-3; február 7.: Olaszország; február 9.: Kazahsztán

Nők

A-csoport: Brazília, Egyesült Államok, Kazahsztán, Hollandia
B-csoport: Spanyolország, Európa-1, Kína, Európa-2
C-csoport: Szingapúr, Magyarország, Ausztrália, Új-Zéland
D-csoport: Olaszország, Dél-Afrika, Európa-3, Kanada

Meccs-sorrend: február 4.: Új-Zéland; február 6.: Szingapúr; február 8.: Ausztrália

A negyeddöntős ágrajz mindkét tornán:

A1 v 2C-3D

B1 v 3C-2D

C1 v 2A-3B

D1 v 3A-2B