Sorsolas

Kisorsolták a párizsi olimpia kézilabda-csoportjainak beosztását

2024. 04. 16.
Megosztás

A magyar női válogatott Angola, Brazília, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, a férfiak Argentína, Egyiptom, Norvégia, Dánia, Franciaország válogatottjával került egy csoportba.

Pontosan 100 nappal a 2024-es párizsi olimpiai játékok kézilabda versenyének kezdete előtt sorsolták ki a párizsi olimpia női és férfi tornájának csoportbeosztását. A nőknél és férfiaknál egyaránt 12 csapat indul, a selejtezők a korábbi olimpiai játékokhoz hasonló formátumban körmérkőzésekkel 2 csoportban zajlanak. A csoportokból a a legjobb négy csapat jut el a negyeddöntőbe. A sorsolás két korábbi francia szupersztár közreműködésével zajlott. A nőknél a kétszeres olimpiai bajnok Jerome Fernandez, a francia férfiválogatott minden idők legjobb gólkirálya, 390 mérkőzésen 1463 gólt szerzett. A férfiaknál az egykori francia balszélső, a 2016-os riói olimpia ezüstérmese, világ- és Európa-bajnok Siraba Dembélé végzi. Dembélé Franciaország történetének második legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosa 291 meccsel és a második legjobb gólkirály 848 góllal. A sorsolás rendje a következő volt: először a 6. edény csapatait sorsolták ki, majd az 5., 3., 2. és 1. edény csapatait. Ezt követően a házigazda Franciaország szövetségi kapitányai dönthették el, melyik csoportban szeretnének szerepelni. A 4-es edényből a nőknél Svédország, a férfiaknál Szlovénia került a másik csoportba.

Nyolc ország – Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Norvégia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország – mindkét csapata képviseltette magát a sorsoláson, a férfiaknál Argentína, Horvátország, Japán és Egyiptom, míg Angola, Brazília, Hollandia és a Koreai Köztársaság tette teljessé a női mezőnyt.

A női olimpiai mezőny:
A csoport: Korea, Dánia, Szlovénia, Németország, Norvégia, Svédország
B csoport: Angola, Brazília, Spanyolország, Hollandia, Magyarorzág, Franciaország

A férfi olimpiai mezőny:
A csoport: Japán, Svédország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Szlovénia
B csoport: Argentina, Egyiptom, Magyarország, Norvégia, Dánia, Franciaország

Chema Rodríguez szövetségi kapitány férfi együttese július 27-én Egyiptommal, 29-én Argentínával, 31-én Norvégiával, augusztus 2-án a sorozatban háromszor vb-aranyérmes Dániával, 4-én pedig a címvédő és házigazda Franciaországgal találkozik Párizsban. A legjobb nyolc közé a csoportok első négy-négy helyezettje jut. A negyeddöntőt augusztus 7-én, az elődöntőt 9-én, a bronzmérkőzést és a finálét 11-én rendezik Lille-ben.

A nők a csoportmeccseket a nyitóünnepség előtt, július 25-én kezdik az ugyancsak címvédő hazaiakkal. Július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-jén a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a francia fővárosban. A negyeddöntőre 6-án, az elődöntőre 8-án, a bronzmeccsre és a döntőre 10-én kerül sor Lille-ben.

A keretbe 14 plusz három játékos nevezhető. A három tartalék edzhet a csapattal, ám nem lakhat a többiekkel az olimpiai faluban. Aki cserével kikerül a keretből, már nem kerülhet vissza. A 17 nevet július 8-án éjfélig kell leadni, az előzetes 35-ös listáról a torna előtt néhány nappal sorra kerülő technikai értekezletig még lehet cserélni, ezt követően nem. A keret mellé héttagú stáb nevezhető. A naponta hat mérkőzésre három, egyaránt két találkozót tartalmazó blokkban lehet belépőt vásárolni. Ahhoz, hogy az érdeklődők tudják, melyik blokkra vásárolják a jegyet, a közeli jövőben érkezik a pontos menetrend.