Kisorsolták a tokiói olimpia vízilabdatornájának csoportbeosztásait

Kisorsolták a tokiói olimpia vízilabdatornájának csoportbeosztásait

2021. 02. 21.
Megosztás


Rotterdamban vasárnap kisorsolták a tokiói olimpia férfi és női vízilabdatornájának csoportbeosztását. A női válogatottunk Oroszország, Kína, Egyesült Államok és Japán, míg férfiválogatottunk Dél-Afrika, Egyesült Államok, Görögország, Japán és Olaszország mellé került egy csoportba.

A rotterdami kvalifikációs torna utolsó napján rendezték a bronztalálkozót, ahol Horvátország drámai csatában, 11-11-es döntetlen után büntetőpárbajban, 14-13-ra legyőzte Oroszországot, és így harmadiknak kvalifikálta magát az olimpiai tornára. A befejező találkozón két boldog válogatott csapott össze a fináléban, hiszen mindkét gárda már az elődöntős összecsapását megnyerve megszerezte az olimpiai részvétel jogát. Montenegró 10-9-re nyerte meg a Görögország elleni találkozót.

A torna befejeztével az uszoda közepén felállított hídon először a női torna sorsolását készítették el. Az olimpia újdonsága lesz, hogy a korábbi 8 válogatott helyett Tokióban már 10 női válogatott vehet részt a játékokon.



Az A csoportban Ausztrália mellé a 2020-as Európa-bajnokság döntőseit, az aranyérmes Spanyolországot és a második helyezett Hollandiát sorsolták. Hozzájuk csatlakozik Kanada és Dél-Afrika.

A B csoportban a címvédő Egyesült Államok zsinórban a harmadik olimpián ismét Magyarországgal került egy ágra. Oroszország és két ázsiai gárda, Kína és Japán került még erre az ágra. Izgalmas lehet a riói olimpiai bajnok Egyesült Államok, a bronzérmes Oroszország és a negyedik helyezett Magyarország találkozója.



A férfiak A csoportjában Olaszország és Magyarország utoljára 1992-ben találkozott az olimpia selejtezőiben egy csoportban. Akárcsak Rióban, a 2020-as Európa-bajnok magyar együttes Görögországgal és Japánnal is megmérkőzik, de az Egyesült Államok is nagy kihívást jelenthet.

A B csoport óriási küzdelmek csatatere lesz, ahol a három volt jugoszláv csapat, a címvédő Szerbia, a 2017-es világbajnok Horvátország és a kvalifikációs torna győztese, Montenegró szerepel. Hozzájuk csatlakozik Spanyolország, a 2019-es világbajnokság, a 2018-as és a 2020-as Európa-bajnokság ezüstérmese, valamint a 2019-es világliga-bronzérmes Ausztrália, Ázsia legjobbja, Kazahsztán társaságában.

A Magyar Vízilabda Szövetség a FINA-val ápolt kiváló kapcsolatának hála honlapján, a waterpolo.hu oldalon saját stúdióból, Dobos Sándor moderátor vezetésével közvetíthette a ceremóniát.


„Hasonló a sorsolásunk, mint volt Rióban, ismét már a csoportban találkozunk az amerikai válogatottal. Hogy ez jót vagy rosszat jelent, majd ott derül ki, mindenesetre ezúttal is lesz velük egy közös edzőtáborunk, amelyen feltérképezhetjük őket. Nyilvánvalóan kiemelkednek a mezőnyből, de nem verhetetlenek. Az oroszokat jól ismerjük, nem tartunk tőlük, a japánokra viszont nagyon kíváncsi vagyok, biztosra veszem, hogy kellemetlen perceket okozhatnak voltaképpen mindenkinek, nem szabad őket leírni. Kína a korábbi sikerkapitányával, Jané mesterrel bizonyosan erős ellenfelek lesznek. Szóval a csoport kiegyensúlyozott, tovább kell jutnunk, majd a negyeddöntőt is sikerrel kell vennünk egy biztosan kemény rivális ellen. Bízunk magunkban, az olimpiáig tovább javulunk, felkészülten indulunk majd csatába" – értékelte a sorsolást Bíró Attila női szövetségi kapitány.

„Egy fokkal erősebbnek vélem a másik csoportot, jobban örültem volna, ha valamelyik szláv csapat a mi oldalunkra kerül. Ebből a csoportból azt gondolom, joggal pályázunk az első vagy a második helyre, de tulajdonképpen mindegy, melyiket érjük el, mert a negyeddöntőben így is, úgy is egy rendkívül nehéz ellenfél érkezik majd a másik ágról. Csoportunk akkor erősödhet, ha Oroszország lépne be Dél-Afrika helyett, meglátjuk, ez miként alakul. A szerbektől van egy meghívásunk, ami jó felkészülést biztosíthat, de most, a sorsolás után a majd a következő napokban állhat össze a végleges programunk" – fogalmazott Märcz Tamás férfi szövetségi kapitány.

Megjegyezzük, a két Dél-Afrikai válogatott indulása még bizonytalan. Visszalépésük esetén a nők A csoportjába Görögország, a férfiak A csoportjába pedig Oroszország kerül be.

(MOB-MVLSZ; fotók: waterpolo.hu)