Csampa Zsolt a szövetség új elnöke

Kivívták az elismerést!

2013. 02. 19.
Megosztás

Az elmúlt hétvégén úgy teljesített a magyar vívósport, ahogy a nagy elődök tették, és ahogy mostanság kicsit ritkábban fordul elő.

Egy aranyérem (Szatmári András junior Vk, kard), 4 ezüstérem (férfi kardcsapat, Vk; férfi párbajtőrcsapat Vk; Várhelyi Kata junior Vk, női kard; Csaba Márton Bence junior Vk, férfi kard); 3 bronzérem (Szilágyi Áron, kard Vk; Márton Anna, junior kard Vk; Bányai Zsombor junior férfi párbajtőr Vk).

Csampa Zsolt MVSZ-elnökkel beszélgettünk a sikerekről, meg a sok-sok előttünk álló feladatról.

- Álmodott hasonló sikerekről, elvárt ehhez hasonló eredményeket, vagy maga sem gondolta volna, hogy ilyen eredményes hétvégét zár a magyar vívás? – kérdeztük Csampa Zsoltot, a Magyar Vívó Szövetség elnökét.

Természetesen egy elnök mindig arról álmodik, hogy remekel a hozzá köthető sportág. Úgyhogy nagyon büszke vagyok a hétvége sikeres magyar vívóira. Persze, azt is tudni kell, hogy egyetlen szép víkend nem jelent megváltást, de nagyon örülök a közelmúlt eredményeinek.

- Olyan időben lett a magyar sport legeredményesebb olimpiai szakágának első embere, amikor nem sokan irigyelték. Miként látja elnökként az eddig eltöltött hónapokat?

A magyar vívás morális válságban van. Fontos a jelen idő, ezen a téren még bőven akad tennivalónk. Mesterekkel, versenyzőkkel, vezetőkkel, szülőkkel, gyerekekkel, minden vívást szerető emberrel közösen kell dolgoznunk azért, hogy ez megváltozzon. Nem ugrunk el a munka elől, én ezt megígérem.

- Akkor van még mit változtatni.

Mikor elnöknek választottak, azt láttam, hogy mindenki leszegett fejjel jár, nincsenek közös feladatok, közös célok, közös csapat. Remélem, most valami megváltozott, megváltozik. Szakmai alelnökünkkel közösen a fegyvernemi hármas tagozódás mellett döntöttünk. A tapasztalt mesterek mellett fiatal, rendkívül tehetséges edzőket is helyzetbe hoztunk. Az idei versenyeredmények megerősítettek abban, hogy ez a helyes út. Valamennyi szakemberünknek szeretném megköszönni az ezzel kapcsolatos munkáját, és ez úton ígérem, hogy záros határidőn belül rendezni fogjuk a MOB-bal történő kérdéseket a Gerevich ösztöndíjjal kapcsolatosan.

- Néhány nap múlva kezdődik a junior és kadet Európa-bajnokság Budapesten. Mivel lenne elégedett?

Először is a nagyszerű szervezéssel, hiszen az augusztusi budapesti felnőtt világbajnokság előtt rendkívül fontos, hogy mindenki lássa: tökéletes választás a magyarországi helyszín. Az eseményen csaknem ezer fiatal lép pástra, és hiszem, hogy ők is szép emlékekkel távoznak hazánkból, mivel jó kezekben van a rendezvény. Persze, azt legalább annyira szeretném, hogy felhangozzék a magyar Himnusz az Angyalföldi Sportközpontban. Nem is egyszer.

- És mi lesz az augusztusi vébén?

Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy jó házigazdák legyünk. Szerda reggel Orbán Viktor Miniszterelnök úr fogad engem és Polgár Pál ügyvezető igazgató kollégámat, tárgyalunk a sportágfejlesztési koncepcióról, meg természetesen a világbajnokságról. Szeretném ez úton is megköszönni a kormány eddigi támogatását, szövetségi elnökként rendkívül örülök, hogy a sport bizonyítottan stratégiai ágazatnak számít. Az eredményesség a vébén? A mostani hétvége ígéretes alap. Egy arany-, négy ezüst-, három bronzérem. Mondjuk, ezt elfogadnám. Ha több lesz az arany, az se baj…

- Végezetül hadd kérdezzem meg, osztja a véleményt, mely szerint nehéz emberek a vívók?

Megerősítem. Nehéz emberek. És rendkívül értékesek. Szatmári András, a vasárnapi junior Világkupán győztes kardozó például komoly fájdalmakkal vívott végig egy tízórás versenyt, aranyérmet nyert elegáns vívással, majd másnap reggel hétre ment az orvoshoz. Reméljük, nincs komolyabb gond. Nagyszerű elődöktől tanulta és tanulja a szakmát és a mentalitást egyaránt. A magyar vívás csodálatos érték, hazánk legeredményesebb olimpiai sportága. Tisztelni és becsülni kell, de ülni nem szabad az elődök babérjain. Nekünk az a feladatunk, hogy stabilan, kiszámíthatóan segítsünk minden versenyzőt és edzőt, vívásban dolgozó sportembert. Azért, hogy legyen mit ünnepelnünk augusztusban, a budapesti világbajnokságon is.

(Forrás: hunfencing.hu)