20211020 MA Olimpiai Bajnokok Klubja 084 nyito scaled

Klub, ahol az olimpiai bajnoki cím a belépő

2021. 10. 22.
Megosztás

Bodonyi Dóra, Kárász Anna, Kopasz Bálint, Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Tótka Sándor… Felemelő őket emlegetni. A tokiói olimpia magyar hősei, olimpiai bajnokok. Ők azok, akik a japán fővárosban, 2021-ben állhattak először a dobogó tetejére, személyükkel és bajnoki címükkel hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország összesen 183 győzelmet és 308 olimpiai bajnokot jegyezhessen.

Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. Az 1993-ban alakult elit társaság az ötkarikás győzteseink közössége. Hagyomány, hogy az olimpiát követően tagjaik sorába fogadják, beiktatják az újonc bajnokokat. Ez történt a fentebb sorolt sportolókkal október 20-án, a Stopper rendezvényhajón.

Sportvezetők mellett több mint 50 legenda, zömmel már visszavonult bajnok gyűlt össze, hogy egy baráti találkozó alkalmával köszöntsék új társaikat. Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, a magyar sportkormányzat vezetője úgy köszöntötte őket: „ez egy olyan társaság, ahol az olimpiai bajnoki cím a belépő”. Ez nem sokaknak adatik meg, akár 10-20, sőt 30 év kemény edzésmunka után is sokszor néhány századon, vagy milliméteren múlik az elsőség. Kulcsár Krisztián MOB-elnök, olimpiai ezüstérmes vívó szokta mondani: „kevésen múlt: kifelé, vagy befelé pattant a kapufáról a labda”.

S hogy élték meg az új bajnokok a beiktatást? Hatalmas elismerésként…

„Nagy megtiszteltetésnek fogom fel. Ahogy az olimpia óta telik az idő, egyre tudatosodik bennem, hogy olimpiai bajnok vagyok, noha ezt alig merem még kimondani. Na most, ez a közeg ezt még fokozni tudta. Négy olimpiám volt, közben érmet is nyertem, de amiért a legjobban hajtottam, amire a legjobban vágytam, az arany, csak most lett meg. Be kell lássam, be kellett érnem, ennek most jött el az ideje. Nem is értem, ott a Milák Kristóf, még csak 22 éves, és már az olimpia legjobbja. Én 35 vagyok, most jött el az én időm. Ki lettem maxolva” – fogalmazott a kötöttfogású birkózó Lőrincz Tamás.

„Az esemény újra felelevenítette az olimpia különleges, győzelmi pillanatait. Egészen felemelő helyzet, jó érzés, hogy tartozom egy közösséghez, akik ennyire megbecsülnek bennünket. Fábián László, Szabó Tünde, Schmitt Pál és Kulcsár Krisztián, majd Dömölky Lídia is köszöntött minket, nagyon szívhez szóló beszédet mondtak” – foglalta össze Kárász Anna kajakos, a női négyes bajnoka.

„A jelenlévő bajnokok zömmel 10-15 évvel is idősebbek voltak nálam, gyerekoromban ők voltak a példaképeim, most meg ott ültem köztük, és nekem, nekünk tapsoltak, gratuláltak. Nagyon megható volt. Emlékszem, talán 8 éves lehettem, amikor az első olimpiai élményeim születtek, természetesen a televízión keresztül, Sydney-ből. Nagyon megtisztelő ennek a társaságnak a tagja lenni, nem is gondoltam előzőleg, hogy ilyen sokan eljönnek, nagyon jól esett” – mondta a négyes másik tagja, Bodonyi Dóra.

Ne feledjük a többieket sem, akiknek szintúgy befelé pattant a labda abban a bizonyos fináléban: Tokióban ismét bajnok lett Csipes Tamara és Kozák Danuta kajakos, valamint Szilágyi Áron vívó. Ők már korábbról tagjai az elit klubnak, ahol belépő az olimpiai bajnoki cím.

(Vasvári Ferenc, Magyarock/Molnár Ádám)