Sport - Birkózás - Birkózó világkupa

Komáromi Tibor 60 éves

2024. 08. 14.
Megosztás

Augusztus 14-én lett hatvan esztendős Komáromi Tibor kétszeres olimpikon, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, mesteredző.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 22. Komáromi Tibor (j) és a szovjet Mihail Mamiasvili küzdelme a kötöttfogású birkózás 82 kg-os kategóriájának döntőjében. Komáromi vesztett, ezzel ezüstérmet szerzett a XXIV. nyári olimpián.

MTI/Németh Ferenc

Komáromi Tibor 1964. augusztus 15-én született Budapesten. Alig tíz évesen a zöld-fehéreknél ismerkedett meg a „karfiolfülűek” világával. Vatai Lászlónál jó kezekbe került, hosszú, sikeres pályafutás vette kezdetét.

Sport - Kötöttfogású birkózó-világbajnokság

Budapest, 1986. október 25. Komáromi Tibort (k) vigasztalja Hegedüs Csaba (b) szövetségi kapitány és Müller Ferdinánd (j) edző a kettős leléptetéssel végződött, Bogdan Daras (lengyel) elleni döntő után, a kötöttfogású birkózó-világbajnokság 82 kg-os súlycsoportjában Budapesten.

MTI/Németh Ferenc

Húsz éves, amikor első felnőtt Európa-bajnokságán hetedik, majd 1985-ben már döntős, ezüstérmes. Sorra jöttek a vb-k, Eb-k, ő rendre dobogós. Edzője ekkor már Szőnyi János, majd Müller Ferdinánd, Hegedüs Csaba.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Budapest, 1988. október 4. Szabó József, a férfi 200 m-es mellúszás olimpiai bajnoka, Egerszegi Krisztina a női 100 m-es hátúszás olimpiai ezüstérmese, a női 200 m-es hátúszás olimpiai bajnoka, Güttler Károly, a férfi 100 m-es mellúszás olimpiai ezüstérmese és Komáromi Tibor, a kötöttfogású birkózás 82 kg-os súlycsoportjának olimpiai ezüstérmese (első sor, b-j) a Szöulból hazaérkezett magyar olimpikonok és vezetőik ünnepélyes fogadásán a Budapest Sportcsarnokban.

MTI/Manek Attila

1986-ban behúzza a két trófeát: a budapesti világbajnokságon és a pireuszi kontinensviadalon sem tudják legyőzni. Kilencvenhétben újra vb-t nyer, Szöulba éremesélyesként utazik. 1988-ban a 82 kilósok közt ezüstérmes.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 23. Komáromi Tibor (b, piros mezben) és a szovjet Mihail Mamiasvili küzdelme a kötöttfogású birkózás 82 kg-os kategóriájának döntőjében. Komáromi vesztett, ezzel ezüstérmet szerzett a XXIV. nyári olimpián.

MTI/Németh Ferenc

Összesen három vb-aranyat, egy Eb-győzelmet, két Eb-ezüstöt és négy Eb-bronzot számlál.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 23. Az ezüstérmes Komáromi Tibor, az olimpiai bajnok szovjet Mihail Mamiasvili és a bronzérmes dél-koreai Kim Szang Kju birkózók állnak a dobogón a kötöttfogású birkózás 82 kg-os kategóriájának eredményhirdetésén a XXIV. nyári olimpiai játékokon.

MTI/Németh Ferenc

Kijut a barcelonai játékokra is, ahol 90 kilóban 13. Két év múlva „leszerel”, és a birkózószőnyeg mellöl irányít. Először az FTC birkózó-szakosztályát vezeti, 1994-től 1996-ig, majd 2001-től 2006-ig a felnőtt kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya; ebben az időben lett Athénban Majoros István olimpiai bajnok.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona - Birkózás

Barcelona, 1992. július 28. Repka Attila, Farkas Péter és Komáromi Tibor birkózók (b-j) a barcelonai nyári olimpián.

MTI/Németh Ferenc

2015. év elején a Magyar Birkózó Szövetség szakmai elnökének választották. Edzői pályafutása elismeréseként 2020-ban megkapja a mesteredzői címet, még ebben az évben Csik Ferenc-díjjal tüntetik ki.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul - Fogadalomtétel

Budapest, 1988. március 27. Vaskuti István kenus az olimpiai eskü szövegét mondja, mellette az olimpiai zászlót tarja Komáromi Tibor birkózó, a magyar zászlót tartja Csipes Ferenc kajakozó, mellettük Jánosi Zsuzsa tőrvívó (b) és Fórián Éva sportlövő (j) a magyar olimpikonok fogadalomtételi ünnepségén a Vígszínházban.

MTI/Németh Ferenc

A londoni olimpia évében a Magyar Birkózó Liga elnökévé választják. Később feladatot kap az állami sportirányításban is.

Tanulmányai során cukrász, edzői és művelődésszervezői képesítést is szerez.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség egyik elnökjel

Budapest, 2015. január 6. Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség egyik elnökjelöltje, a Csepeli BC vezetője beszél az Új-Szövetségnek nevezett és a birkózás megújulását szorgalmazó platform programjáról és az elnökjelöltet bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Duna Garden Wellness Hotel szállodában 2015. január 6-án. Jobbról Bacsa Péter volt válogatott birkózó, középen Komáromi Tibor többszörös világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó (j3) és Kovács István világbajnok birkózó (j), alelnökjelöltek, valamint Varga János olimpiai bajnok birkózó (b2). Németh Szilárd volt Hegedüs Csaba kihívója az elnöki posztért a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) január 30-i tisztújító közgyűlésén.

MTI/Illyés Tibor

Isten éltesse Komáromi Tibort!

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul - Sportoló portré

Budapest, 1988. augusztus 25. Komáromi Tibor birkózó, a XXIV. Nyári Olimpiai Játékokra készülő birkózó válogatott tagja.

MTI/Németh Ferenc