Komjádi kupa: Vasas győzelem és megemlékezés

Komjádi kupa: Vasas győzelem és megemlékezés

2013. 12. 16.
Megosztás

Nyolcvan éve, 1933-ban rendezték az első Komjádi-kupát. Az ideit az angyalföldiek nyerték, miután a döntőben a kicsit fáradt Egert verték. A bronzmeccsen a Honvéd sima sikert aratott a meccs elején „beragadt” KSI ellen.

Földi László, a Vasas vezetőedzője nyilatkozott úgy a torna végeztével, hogy kicsit sok már a meccs, nemcsak a vízilabdában, hanem általában a sporteseményekből van túlkínálat. Ráadásul vasárnap délben inkább a húsleves és a rántott hús elkészítésén fáradoznak a családok. Ennek ellenére fontos volt a Vasasnak a kupagyőzelem és maga a meccs is, ráadásul akadtak nézők is a Komjádi-uszodában.

Nem véletlen ez, hiszen igazi csemege az új, pontosabban kísérleti szabályokkal zajló sorozat. A lényegi pont: minden szabálytalanság kiállítást ért, de a kiállított játékos azonnal visszamehetett a pályára, amint átbújt a kötél alatt. A játék gyorsabb, pörgősebb volt, feltéve, ha a játékosok nem voltak fáradtak. A döntő napján kicsit azok voltak.

A döntő nagy Vasas-ziccerrel indult, kimaradt a lehetőség Angyal Dánieltől, csakúgy, mint Lőrincz Bálint 5 méterese. Bedő Krisztián próbálkozását védte aztán Bendes Viktor, Várnai Kristóf szerezte az első gólt. Fazekas Tibor gyönyörű góllal 2-0-ra alakította az állást, majd egy remek Vasas-blokk után érezhettük először: itt bizony a „hazaiak” jobban akarják a sikert. Igaz volt ez már a pénteki Vasas-Eger meccsre is, az ob I.-ben, de akkor a vége 8-8 lett.

A meccsen kisebb húzódása miatt nem 100 százalékos állapotban játszó, a korábbi találkozókon pazar mérleggel bíró Zalánki Gergő szépített (2-1), majd az egri kapuvédő, Bóta Bence ellen megítélt 5 méterest Angyal értékesítette.

Zalánki és Bendes „párharca” szembetűnő volt a második negyedben, a Vasas kapusa jobban jött ki ebből, több alkalommal is remekül védett. 4-3-as Vasas vezetésnél egy olyan jelenet zajlott a medencében, amely után tökéletesen láthattuk, a kísérleti szabályok milyen furcsa helyzetet is teremthetnek. Szabaddobáshoz készülődhetett az Eger a pálya közepéről, a labda Bendes mellett haladt, a Vasas kapusa nem sokat tett azért, hogy a játékszer egri kézbe kerüljön. Vogel játékvezető kiállította Jimmyt, és mivel az egri játékosok olyan nagyon nem siettek a támadással, a kapus szinte azonnal újra a megszokott helyére került, így lehet eltékozolni egy remek lehetőséget.

Sedlmayer Tamás nyugtatta meg csapatát a negyed végén lőtt góljával, 5-3-mal fordultak a csapatok. Zalánki hozta vissza a reményeket aztán, de Kirill Rustanov kihagyott büntetője után lélektani előnybe kerültek a piros-kékek. Aztán számszerű előnybe is: Sedlmayer bombagólja, Angyal gyors találata és Manhercz Ádám még gyorsabb reakciója után 8-4 volt az állás a Vasas javára.

Az egriek nem bírták el, hogy csapatuk egyik legjobbja, Lőrincz Bálint csak a negyedik negyed harmadik percében szerezte első gólját (8-5), igaz, még így is szoros volt a vége, de vagy Bendes vagy a kapufa megmentette a Vasast.

A mérkőzést és ezzel a 2013-as Komjádi-kupát a Lactiv-Vasas-Plaket nyerte. Az érmeket Faragó Tamás adta át. A sorozat legjobb kapusa Bendes Viktor lett, ezzel ő kapta a kétszeres olimpiai bajnok Bródy György emlékére alapított vándordíjat is.

A találkozó végén a döntő két csapatának kapitány megkoszorúzta a 80 évvel ezelőtt elhunyt Komjádi Béla szobrát az uszodában.

Eredmények – Komjádi-Kupa, 2013:

A bronzmérkőzésen:
RacioNet-Honvéd – KSI SE 16-7 (6-0, 2-2, 4-4, 4-1)

A döntőben:
Lactiv-Vasas-Plaket – ZF-Eger 8-6 (3-1, 2-2, 3-1, 0-2)
Vasas: Bendes – Csapó M., Fazekas 1, Angyal 2, Sedlmayer 2, Manhercz Á. 1, Várnai 1. Csere: Hill, Burián, Manhercz K. 1, György V
Eger: Bóta – Bedő, Hornyák 1, Halmos, Lőrincz 1, Tóth M., Kirill Rustanov. Csere: Szalai (kapus), Horváth Zs., Antal, Kovács Z., Zalánki 3, Józsa, Szívós.
Gól/emberelőny: 0/13, illetve 0/11 Ötméteresek: 1/1, illetve 0/2
Kipontozódott: Hill (30.), illetve Bedő (24.)

(Forrás: waterpolo.hu, fotók: Domby Iván)