Körkérdés - Sportvezetőink legemlékezetesebb 2016-os pillanatai…

Körkérdés - Sportvezetőink legemlékezetesebb 2016-os pillanatai…

2017. 01. 05.
Megosztás


Az olimpia évében – így 2016-ban is – szinte kizárólag az ötkarikás játékokra összpontosul a sportvilág figyelme – vagy mégsem? A magyar sport meghatározó vezetőit, sportdiplomatáit kérdeztük arról, hogy tíz-húsz év múlva milyen emlékeket elevenítenének fel 2016 sporteseményei közül. Sportvezetőinknek, a Sport 2016 évkönyv két szerzőjének, Ilku MIklós és Vasvári Ferenc körkérdésére adott válaszai következnek. (A cikkben a tavalyi lapzártakor pozícióban lévő sportvezetők szólalnak meg, azóta több szövetségben tisztújítás történt, illetve a MOB alapszabálya is megújult, így a szervezet elnökségének összetétele változott.)

Schmitt Pál, a NOB tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó
„A riói olimpián NOB-tagként lehetőségem volt díjakat átadni. A szabályok szerint két hónappal előre kell bejelenteni, melyik eredményhirdetésen akarunk részt venni. Felhívtam Storcz Botond barátomat, hogy adjon egy biztos tippet, ő a női kajak négyest ajánlotta, de én biztos, ami biztos, a női kajak párosra is bejelentkeztem. Nagy örömömre Danuta és Gabi centikkel ugyan, de megverte a németeket. Amikor kijöttek a vízből, Gabi még nem volt biztos az eredményben, és tőlem kérdezte: „Nyertünk?” Én rámutattam az eredményjelző táblára, és boldogan mondtam „Nézz oda, ti vagytok az elsők!” Néhány másodperc hallgatás után, ahogy nézte a táblát, megszólalt: „Most már tudom, hogy miért kell minden edzésen legalább egyszer meghalni.”

Dr. Aján Tamás, a NOB tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke, a MOB elnökségének tagja, a MOA elnöke
„A 62 kilós férfiak versenye a nemzetközi sajtóban is az olimpia egyik legérzelmesebb pillanataként jelent meg, és be kell vallanom, hogy én is elérzékenyültem Óscar Figueroa diadalittas ünneplését követően. A 33 éves sportoló nehéz körülmények közül érkezett és talált rá a súlyemelésre, melynek életét szenteli 22 éve. A londoni ezüstérme után Rióban átvehette a legértékesebb érmet, melyet sportoló magáénak tudhat – az olimpiai aranyat. Verseny utáni nyilatkozatában elmondta, olyan volt számára, mintha teljes Kolumbia súlyát emelte volna. Ezt a közönségben ülő háromezer kolumbiai néző, köztük édesanyja érezte, és az utolsó emelést követően az egész súlyemelőcsarnok együtt sírt vele. Ahogy befejezte, súlyemelőcipőjét a súlyzó alá tette, és letérdelt mellé.”

Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport-szövetség elnöke, olimpiai bajnok úszó
„A riói olimpia fog eszembe jutni, mind nagybetűvel, mivel saját sportágamat, az úszást ismét magyar sikerek övezték, mindenekelőtt Hosszú Katinkának köszönhetően. A három aranyérem önmagáért beszél, és Egerszegi Krisztinát idézi, amikor huszonnégy évvel ezelőtt Barcelonában triplázni tudott. Ez igazán keveseknek adatik meg az életben. Örökre fennmarad.”

Dr. Deutsch Tamás, a MOB alelnöke, az MTK elnöke
„Az Új Hidegkuti Nándor Stadion átadása nemcsak az MTK-nak sporttörténelmi jelentőségű, hanem a labdarúgásnak és az egész magyar sportnak egyaránt. A klub 128 esztendejében 1912 után 2016-ban másodszor volt stadionavatás, utóbbin ott lehettem. Nekem mint klubelnöknek ez felejthetetlen élményt jelent!”

Dr. Magyar Zoltán, a MOB alelnöke, a Magyar Tornaszövetség elnöke, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok tornász
„Természetesen a Rióban megrendezett olimpia, azon belül is Szilágyi Áron aranyérme! Megvédte Londonban szerzett olimpiai bajnoki címét – ráadásul élményszámba menő magabiztos vívással –, ismét felért a csúcsra, egyéni versenyzőként! Kétszer egymás után olimpiát nyerni hihetetlen eredmény, számomra ez az élmény felejthetetlen.”

Dr. Mészáros János, a MOB alelnöke, a Magyar Karate-szakszövetség elnöke
„Óriási élmény volt az olimpia, amelyen ott lehettem. Az érmek, a magyar sikerek mind-mind. Mégis, ami a legemlékezetesebb karateelnökként – de mondhatnám az egész karate sportágat –, hogy Rióban a NOB a közgyűlésén arról is döntött, hogy a 2020-as tokiói olimpia programjába felveszik a karatét. Ez a döntés meghatározó élményt jelentett eddigi életemben.”

Dr. Tóth Miklós, a MOB alelnöke
„Az egyik természetesen a riói ötkarikás játékok, hiszen az olimpia hangulata semmi máshoz nem hasonlítható. A másik egy szakközépiskolai diákoknak rendezett hazai sportrendezvény, egy területi labdarúgó-bajnokság. Megható volt tapasztalni, hogy a sokszor nehezebb körülmények között élő diákok milyen önfeledt örömmel, felszabadultan vettek részt azon a versenyen.”

Dr. Gémesi György, a MOB elnökségének tagja
„Nem tudnék különbséget tenni Szász Emese és Szilágyi Áron riói olimpiai győzelme között, fantasztikus, amit nyújtottak. Egykori vívóként természetesen a többiek sikere is közel áll hozzám, nem akarom háttérbe helyezni sem Imre Géza, sem a férfi párbajtőrcsapat sikerét.”

Gyulay Zsolt, a MOB elnökségének tagja, olimpiai bajnok kajakozó
„A labdarúgó Európa-bajnokságot személyesen is átélhettem a helyszínen, ahol megbizonyosodtam, milyen magával ragadó esemény. De nem felejtem el a kajak páros, Szabó Gabi és Kozák Danuta riói szereplését, győzelmét.”

Dr. Kamuti Jenő, a MOB elnökségének tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, olimpiai ezüstérmes vívó
„Három esemény áll nagyon közel a szívemhez. Először is az, hogy ötödször választottak meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének, ami óriási elismerés. Rióban a játékok történetében első alkalommal adtunk át Fair play díjakat. Végül, de nem utolsósorban Szilágyi Áron olimpiai bajnoki címe, akinek a helyszínen szurkoltam és gratulálhattam.”

Dr. Kovács Antal, a MOB elnökségének tagja, olimpiai bajnok dzsúdós
„Ott voltam az első öt aránynál Rióban. Szenzációs volt Katinka, és annyira magabiztos, hogy csak kicsit kellett izgulnunk. Nagyon megfogott Cseh Laci első kudarca, talán neki szurkoltam legjobban. Annál nagyobb tett, hogy ezek után a gyengébb számában tudott szenzációs ezüstöt nyerni. A vívók, Emese, Áron és Géza eredményei is visszaigazolják, hogy aki fejben végig ott van, csak az érhet el sikereket. A magyaroknak fejben kell még erősödniük, s akkor még jobbak lehetünk. Szerencsére Rióban is láthattunk igazán jó példákat!”

Regőczy Krisztina, a MOB elnökségének tagja, olimpiai ezüstérmes jégtáncos
„Gyönyörűen teljesítettek az esztendőben fiataljaink, ezt az eredményektől függetlenül mondom. Nagyon jó érzés volt látni és érezni, hogy minden válogatón, versenyen és az olimpián is egytől egyig igyekeztek a maximumot nyújtani. Amikor sikerült, csodás volt látni az örömteli, csillogó szemeket, amikor többet vártak maguktól, intelligensen levonták a tanulságot, és őszintén ígérték a javulást. Úgy érzem, joggal lehetünk nagyon büszkék sportolóinkra, példaértékű és sportszerű viselkedésükkel méltó példát állítottak mindenki elé.”

Dr. Dávid Imre, a MOB felügyelőbizottságának elnöke
„Rióban személyes élményként éltem meg a két vívó, Szilágyi Áron arany- és Imre Géza ezüstérmét. Lenyűgözött Áron felkészültsége, nyugalma, tudatossága. Géza hatalmas sportemberi nagyságát pedig sohasem fogom elfelejteni, amikor nyert helyzetből lett végül ezüstérmes, és amilyen méltósággal, korrektséggel viselte a helyzetet.”

Dr. Csötönyi Sándor, a MOB felügyelőbizottságának tagja, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke
„Egyik, talán legnagyobb élményem, hogy a kaposvári junior ökölvívó Európa-bajnokságon Báki Alex aranyérmes lett. Jó érzés volt, hogy folytattuk a győzelmi hagyományokat. De büszke vagyok a törökországi ifjúsági és junior kontinensviadalon nyert kilenc magyar éremre is, ami azt mutatja, jó úton halad az utánpótlásunk.”

Dr. Lengyel Györgyi, a MOB felügyelőbizottságának tagja
„Életem első élőben látott magyar olimpiai győzelme a Kozák Danuta, Szabó Gabriella kajak páros riói sikere volt. Ez azért is különleges volt, mert tudtuk, Danutáék szó szerint „betegesen” kezdték gyűjteni az aranyakat. Azért is izgultam, mert Rio felé a repülőn Toman József csapatorvos mellett ültem, és arról beszélgettünk, hogyan lehet az ilyen helyzetekre felkészülni, s eszembe jutott – sokszor van ilyen érzésünk, amikor kimondunk valamit –, talán bevonzottuk a bajt. De a felcsendülő magyar himnusz ezt megcáfolta.”

Dr. Pakucs János, a MOB felügyelőbizottságának tagja
„Hosszú Katinka riói teljesítménye maradandó élmény. Az én szememben valójában négy aranyérmet nyert, kétszáz háton is ő volt elöl. Szerencsés vagyok, hogy amikor itthon van, rendszeresen láthatom a Komjádiban, ahogy készül a versenyekre, mivel reggelente én is ott úszom. Hihetetlen az a rengeteg munka, amit elvégez, és az a gyilkos tempó, ahogy nap mint nap úszik.”

Dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlonszövetség elnöke
„A szövetség 1989-es megalakulása óta talán 2016 volt a sportág legsikeresebb éve. Két – számunkra igen fontos – eseményt és az itt elért eredményeket emelnék ki. Megszületett sportágunk első felnőtt Eb-érme, olimpiai távon, melyet Kovács Zsófiának köszönhetünk, s még ugyanezen az Eb-n sikerült egy mixváltóbronzot is begyűjtenie válogatottunknak. Emellett óriási élményt jelentett, hogy összesen öt magyar triatlonosnak sikerült kijutnia a riói olimpiára és a paralimpiára, és kivétel nélkül mindannyian kiválóan teljesítettek.”

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke
„Kiemelkedő jelentőségű számomra, hogy Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok lett Rióban, egyben ő nyerte az 500. magyar olimpiai bajnoki címet, a 175. magyar aranyérmet, övé a magyar kajak-kenu sport 25. ötkarikás győzelme. Büszke vagyok az utánpótlásra is, hiszen az ifi és junior-vb-n a 33 megrendezett számból huszonötben állhattunk dobogóra, tizenkettőt megnyertünk.”

Dr. Bényi Szabolcs, a Magyar Evezősszövetség elnöke
„Legmeghatározóbb élményem az a május végi luzerni két nap volt, amikor a legvégső lehetőséget kihasználva a kormányos nélküli kettesben 14 csapat közül tizenkettőt felülmúlva, a férfi egyesben pedig 14 hajót megelőzve sikerült kivívnunk a riói olimpiai részvételi jogot. Egy történelmi változást eszközölve, külföldi szövetségi kapitány vezetésével elhittük és megcsináltuk: a sport legnagyobb ünnepén, az ötkarikás játékokon három evezős magyar fiú képviselhette hazánkat.”

Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke
„Négy felejthetetlen nap Rióban. Emese, Áron, Géza és a férfi párbajtőrcsapat olimpiai versenye. A négy csodás napot a helyszínen, a Magyar Vívószövetség első embereként szurkoltam végig, ez jelenti számomra az esztendő legnagyobb sportélményét. Ők hittek magukban, én végig hittem bennük. Ráadásul Rióban nyert vb-ezüstöt a férfi kardcsapat, úgyhogy számomra Budapest után Rio a legszebb város.”

Csorba József, a Magyar Tollaslabda-szövetség elnöke
„Egy évtized múlva biztosan az olimpia, az a felejthetetlen bő két hét jut elsőre az eszembe. Emellett Sándorházi Vivien és Madarász Réka korosztályos Európa-bajnokságon nyert „történelmi” ezüst- és bronzérmére gondolok majd a legszívesebben.”

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke
„A két magyar lány, Hosszú Katinka és Kozák Danuta riói sikere meghatározó élmény volt számomra. Itthonról, televízión követtem szereplésüket, az összes győzelmüket megnéztem. Megismételhetetlen teljesítmény, hogy két magyar női sportoló három-három aranyérmet nyerjen egy olimpián.”

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke
„Amikor 2009-ben elvállaltam a szövetség vezetését, nem hittem, hogy 2016-ban ilyen sikereket érünk el. Idén Baji Balázs és Márton Anita is Európa-bajnoki ezüstérmes lett, Anita emellett Rióban bronzérmet nyert, a fedett pályás világbajnokságon ezüstöt. Olyan pillanatok voltak ezek, amelyek után azt mondom: megérte…”

Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke
„A labdarúgó Európa-bajnokságon látott magyar válogatott, vagy éppen a riói olimpián győztes, érmeket szerző sportolóink egytől egyig maradandó élményt szereztek. Ugyanakkor talán elnézik nekem, ha hazabeszélek, és első helyre női pólócsapatunk belgrádi Európa-bajnoki fináléját teszem. A lányok Bíró Attila vezetésével fantasztikus két hetet produkáltak, a döntőben a hollandokat pazar játékkal győzték le, kezdődhetett a felejthetetlen ünneplés.”

Dr. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke
„Ha 2016 és sport, akkor természetesen a riói olimpia magyar sikerei jutnak először eszembe. Gratulálok a magyar csapat tagjainak, minden honfitársunk büszke lehet rájuk! Ezenkívül nagy élmény volt átélni a Bajnokok Ligája négyes döntőjének mérkőzéseit, Budapesten a győri lányok, Kölnben a veszprémi férfi kézisek is szoros meccset játszottak.”

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke
„Sokat jelentett, hogy Érdi Mári megszerezte a harmadik olimpiai kvótánkat, aki ugyan a világ élvonalához tartozott, de matematikai esélye volt csupán erre; okos, taktikus vitorlázással jutott ki Rióba. Sportolóink jó szerepléssel hálálták meg a segítségünket, Berecz Zsombor érem közelében volt, végül 12. lett, Vadnai Beni is helytállt, ő Tokióra érhet be.”

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke
„A szöuli rövid pályás világbajnokságra azzal a reménnyel utazott a csapat, hogy megszerezzük az első aranyérmünket. Sajnos nem tarthattam velük, de itthonról szorítottam a lányokért és fiúkért, felejthetetlen pillanatokat átélve. Amikor Liu Shaolin Sándor győzelme után odament az edzőjéhez, megható volt látni a földöntúli boldogságot. Egy évtizednyi szakmai munka volt ebben a győzelemben. Az örömöt csak fokozta, hogy a díjátadáson, amikor az arannyal a nyakában balra tekintett, az öccsét, Ádót láthatta a dobogó harmadik fokán. Ez olyan fantasztikus siker, amely után minden álmuk valóra válhat. A következő célunk az első magyar aranyérem a téli olimpián.”

Nagy György, a Magyar Sportlövőszövetség elnöke
„Életre szóló élményt jelentett számomra a riói olimpián ‒ amelyet a helyszínen követhettem ‒ lövészetben Sidi Péter ötödik helye, vívásban Szász Emese és Szilágyi Áron csodálatos menetelése. Aktív sportolóként saját élményeim is ide kívánkoznak: nehéz választani curling vegyes párosban elért első világkupagyőzelmünk, a Curling Champions Tour jelenlegi világranglista-első helyünk, vagy lövészetben elért egyéni ob-aranyérmem között.”

Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz-szövetség elnöke
„Felejthetetlen volt a magyarországi world tour-verseny, majd az a pillanat, amikor májusban Budapest elnyerte a 2019. évi asztalitenisz-világbajnokság rendezési jogát, vagy amikor 228 iskolában elindult a pingpongprogram. A legemlékezetesebb mégis a Budapesten 34 év után újra megrendezett Európa-bajnokság volt: a hihetetlenül erős mezőny, Pergel Szandi és Madarász Dóri bronzérme, és az a mintegy tízezer szurkoló, aki több napon keresztül fantasztikus hangulatot teremtve biztatta kedvenceiket a csordultig telt Tüskecsarnokban.”

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke
„Büszke vagyok rá, hogy a magyar birkózósport 2016-os sikerei részben már a jövőnek is üzennek, és hozzáteszem, nemcsak a szőnyegen, hanem a sportdiplomáciában is arattunk sikereket. Feledhetetlen pillanat volt, amikor a riói olimpia után kiderült, miénk lett a 2018-as felnőtt-világbajnokság rendezési joga. Van még egy szívügyem: elindult a Kozma István Nemzeti Birkózó Akadémia szervezése, megvalósítása, ahol a »Kárpát-haza« valamennyi magyar birkózója tanulhat, ez szintén a közeljövőnek küldött örömteli üzenet.”

Polony István, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke
„Az olimpia után rendezték Franciaországban az Európa-bajnokságot, melyen az U19-es korosztály időfutam-versenyén Peák Barnabás hetedik lett. A viadalt az interneten követtem, felejthetetlen élményt jelentett. Ez az eredmény a hazai kerékpársport fejlődését mutatja.”

Dr. Réczei Géza, a Magyar Öttusaszövetség elnöke
„Vártuk a Syma-csarnokban, hogy megérkezzenek Rióból az aranygép utasai. Sok-sok szülő, szurkoló, kisgyerek, fantasztikus sokadalom várakozott feszülten. Aztán megérkeztek a Hőseink. Igen, a Hőseink, mert ha nem is hozott mindenki érmet haza, mindent megtettek azért, hogy a magyar zászló emelkedjen a legmagasabbra. Ezért köszönet jár mindannyiuknak. Örülök, hogy később a Parlamentben is ott lehettem, amikor a paralimpikonok átvehették kitüntetéseiket. Példaértékű teljesítmények, fantasztikus emberek, tiszteletet érdemel mindegyikük munkája. Hőseink jelentik nekem 2016-ot.”

Dr. Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség elnöke
„A márciusi Davis-kupa-mérkőzésen Izrael ellen három nullra győztünk, amire sokáig emlékezni fogok. Magyar teniszezők ebben az osztályban 16 éve nem játszottak, és több mint két évtizede nem nyertek.”

Dr. Tóth László, a Magyar Judoszövetség elnöke
„Sok nagyszerű sporteseményen vehettem részt ebben az esztendőben, számomra mégis egy egyszerű aláírási ceremónia volt a legemlékezetesebb. A barcsi polgármesterrel, Karvalics Ottóval abban állapodtunk meg, hogy a sportágfejlesztési programunk keretében közösen új edzőtermet alakítunk ki a helyi dzsúdósok számára. A tízezres kisváros tornacsarnokában volt az aláírás, ahol a tatamin kétszáz gyerek várt minket, a szülőkkel együtt zsúfolásig megtelt a terem, egy tűt sem lehetett volna leejteni, s amikor aláírtuk a megállapodást, óriási tapsvihar tört ki. A sport felmérhetetlen erejét mutatták meg ezek a pillanatok, számomra szívszorító élmény volt, hogy egy ilyen lelkes, odaadó közösséggel megismerkedhettem.”

Dr. Tuzson Bence, a Magyar Műugrószövetség elnöke
„Ősszel egy álmom vált valóra azzal, hogy a Széchy Tamás Uszoda fedett műugrómedencéjének átadásával a műugrás szezonális sportágból végre egész évben gyakorolhatóvá vált. Szenzációs teljesítmény és nagy büszkeség, hogy műugróink Európa-bajnoki érmeket nyertek, és a riói olimpián is képviselték a sportágat.”

Varga Mihály, a Magyar Szörfszövetség elnöke
„Gádorfalvi Áron hatodik olimpiáján vett részt, ami nemcsak nekem, hanem a sportágnak is kuriózum, sporttörténeti siker. A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplése pedig minden várakozást felülmúlt!”

A Magyar Olimpiai Bizottság szerkesztésében és kiadásában megjelent kiadványt 2016 november 30-án mutatta be a MOB. A Sport 2016 évkönyv 8490 forintért vásárolható meg

(Sport 2016/Ilku Miklós, Vasvári Ferenc, fotó: MOB)