Környezetvédelmi gyermekrajzversenyt hirdettek a keleti régióban

Környezetvédelmi gyermekrajzversenyt hirdettek a keleti régióban

2022. 03. 24.
Megosztás


A Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület a Katonaolimpikonok Baráti Körrel a Keleti Régió Olimpiai Baráti Körök és egyesületek nevében hagyományt teremtve, 2022 márciusában első alkalommal hirdette meg a környezeti nevelés jegyében Környezetvédelmi rajzversenyét hét helyszínen, köztük Tiszavasváriban, a Tiszavasvári Kabay János Általános Iskolában, az általános iskolások (1-4. évfolyam) részére, melynek témája a Víz Világnapja volt.

A keleti régióban működő olimpiai baráti körök, egyesületek hisznek abban, hogy nekünk, mint a jelen és a jövő generációért tevékenykedő szervezetek, az egyik legfőbb kötelességünk az emberek egészsége, a természetes erőforrások, és a környezet szempontjából körültekintő, megfontolt és felelősségteljes viselkedés és cselekvés. Szélesebb körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fiatalság körében a fenntartható fejlődés eszméjét.

A rajzverseny célja: a gyerekek környezet- és természettudatos látásmódjának kialakítása, fejlesztése. A gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére. Az alkotás közben elmélyítenénk az egyén fejlődését, képességeinek kibontakozását.

Helyi díjazás: Az I., II. és III. helyezett oklevél, ajándék- és könyvjutalomban részesült, de a IV. helyezett is díjazást kapott, mert szebbnél szebb rajzok készültek és a zsűrinek nagyon nehéz feladata volt.

Ezt követően a helyi 1-4. helyezett alkotásokat a Katonaolimpikonok Baráti Kör tagja elküldte a Falvak Kultúrájáért Alapítvány címére. A hét helyszínről beérkezett alkotások részt vesznek az országos versenyen, a szakmai zsűri áttekinti, majd pedig eredményt hirdet. A zsűri választja ki az 1-3. helyezett pályaműveket. A legkreatívabb, a legszebb kidolgozású és a vízért legtöbbet tevő alkotások részesülnek jutalmazásba. A nyerteseket a megadott elérhetőségeken kerülnek értesítve. Az országos 1-3. helyezett díjak átadása egy központi helyszínen kerül átadásra. Az eredményhirdetés 2022. április 22- én a Földünkért Világnapon kerül megtartásra.

Külön köszönet a két felkészítő tanárnak, akik a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola művészei: Molnárné Balla Gyöngyi és Rozman Béla.

1995-ben megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Környezetvédelem és Sport Bizottsága. A jelenleg érvényben lévő Olimpiai Charta kimondja, hogy az olimpiát olyan feltételek között kell megtartani, melyek biztosítják a környezet védelmét. A környezeti problémák iránti felelős hozzáállásra és olyan lépések megtételére ösztönzik az olimpiai mozgalmat, melyek eredményeként ez a felelősség megjelenik a mozgalom tevékenységében.

A sport is olyan emberi tevékenység, mely hulladékot termel, melyek szennyezőek, mérgezőek lehetnek a környezetre. Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb teret nyert a sport és a környezetvédelem kapcsolatának vizsgálata. Tudatos életmóddal és mindennapi tevékenységeinkre kicsit odafigyelve mindannyian kivehetjük részünket környezetünk megóvásából.

A rajzversenyre beérkezett meglepő mennyiségű alkotás mutatja, hogy meghatározó szerepet játszik a gyerekek életében a környezetvédelem megóvása. Jól példázza ezt az idén márciusban a keleti régióban működő olimpiai baráti körök, egyesületek által megrendezésre kerülő Víz Világnapja alkalmából kiírt rajzverseny iránti fokozott érdeklődés is. A szervezőket arra ösztönzi a nagy érdeklődés, hogy jövőre az egész országra kiterjedő rajzverseny formájában fogjuk lebonyolítani az eseményt.

A rajzversenyen induló gyermekeknek köszönjük az aktív részvételüket.

(MOA/Katonaolimpikonok Baráti Kör, Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület)