Sport - XXIV. Nyári Olimpia - Lövészet

Az olimpiai bronzérmes Kovács Zoltán 60 éves

2024. 01. 02.
Megosztás

Január másodikán lett hatvan esztendős a szöuli olimpián bronzérmes sportlövő, Kovács Zoltán, aki gyorstüzelő pisztollyal hódította meg a világot.

Kovács Zoltán 1964. január 2-án született Budapesten. A kis Zoli sportcsaládba „érkezett”, hiszen édesapja, Kálmán válogatott koronglövő, majd a vívószövetség fegyvermestere volt. Feljegyzések szerint 6 éves, amikor légpuskát kap – ekkor még nem tudható, hogy egy sportkarrier kezdődik...

Bukova Lajosné a nevelőedzője az MHSZ Egyesült Izzó lövészklubjában, majd 1977 és '97 között, két évtizeden keresztül az Újpesti Dózsa kötelékében hozza az eredményeket, Dobsa Aladár felkészítése mellett. Gyorstüzelő pisztollyal versenyzett. Már ifjúsági korában névjegyet osztott a hazai bajnokságban, 1981-től tagja a válogatottnak.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 23. A második helyezett német (NDK) Ralf Schumann, az olimpiai bajnok szovjet Afanaszjev Kuzmin és a harmadik helyezett Kovács Zoltán sportlövők (b-j), a gyorstüzelésű pisztoly dobogósai az eredményhirdetésen a szöuli olimpián.

MTI/Németh Ferenc

Kiemelkedő eredményei közt 1985-ben Európa-bajnokságot nyer csapattal (ezt '89-ben megismétli, '87-ben ezüstérmes), 1986-ban világbajnoki ezüstérmes (1990-ben dupláz), 1988-ban, Szöulban olimpiai bronzérmes egyéniben.

Sportolói pályafutása után masszőr, cipő- és ruhakereskedő, sörözőt vezet.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Szöul, 1988. szeptember 23. Kovács Zoltán sportlövő, a gyorstüzelésű pisztoly bronzérmese a XXIV. nyári olimpián.

MTI/Németh Ferenc

Isten éltesse Kovács Zoltánt!