Kovacs Zsofia

Szenzációs magyar teljesítmény a koperi torna világkupán

2022. 06. 20.
Megosztás

A magyar tornászok a koperi világkupáról 8 éremmel tértek haza. Úszóink az első két versenynapon 3 egyéni és 2 váltószámban voltak érdekeltek a vb-n. Vívóink az egyéni versenyeken lemaradtak az Eb-dobogóról. A ritmikus gimnasztika Eb-n az együttes kéziszercsapat jutott döntőbe.

289083273 4890563151054038 699435223580896302 n
matsz.hu

Torna. Szenzációsan teljesítettek a magyar tornászok a koperi Challenge-világkupán: 8 érmet, 3 aranyat, 1 ezüstöt és 4 bronzot szereztek sportolóink. A kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia ugrásban, felemáskorláton és harmadik szerén, gerendán sem talált legyőzőre. Székely Zója felemáskorláton lett második. A bronzok sorát Mészáros Krisztofer lólengés gyakorlatával nyitotta, majd később korláton is harmadik helyen végzett. Mayer Gréta is két bronzot gyűjtött, gerendán és talajon.


Vizes vb 2022 - Úszás

Budapest, 2022. június 18. Bohus Richárd, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Németh Nándor (b-j) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó döntõje elõtt a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

MTI, Illyés Tibor

Úszás. A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összetételű 4x100m gyorsváltó a délelőtti előfutamból a harmadik idővel került a fináléba, és ugyan javítani tudott, de 3:11.24 perces idejével – amely nem sokkal marad el a tokiói olimpia döntőjében úszott 3:11.06-tól – az ötödik lett, akárcsak a japán fővárosban. A női váltó – amely a nyolcadik helyen úszott be a fináléba – nem tudott javítani helyezésén, és Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállításban nyolcadik lett. A nyitónap egyetlen egyéni magyar döntőse Holló Balázs volt 400 méter vegyesen. Az egriek 23 esztendős versenyzője pályafutása első nagymedencés felnőtt vb-döntőjére óriási egyéni csúccsal jutott be délelőtt, a fináléban azonban gyengébben teljesített, és 4:15.17 perccel a nyolcadik lett.

Másnap két magyar szerepelt az egyéni finálékban. Szabó Szebasztián az 50m pillangó Európa-bajnoka az elődöntőben mindössze egy századdal maradt el országos csúcsától (22.91), így az ötödik idővel várta a finálét. Ott azonban 23.01 másodperces ideje nem volt elég, hogy az érmekért folyó harcba beleszóljon, hatodik lett. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a 200m vegyes világcsúcstartójaként és a legutóbbi négy világbajnokság győzteseként, azonban már korántsem favoritként készült a fináléra, mivel a nyolcadik idővel jutott be a fináléba. A döntőben a 33 esztendős magyar úszó valamivel erősebben kezdett, mint egy nappal korábban, a táv felénél viszont már lassabb volt. Végül 2:11.37 perccel csapott célba, ami ugyan gyengébb, mint az elődöntős ideje, azonban egy helyet így is előrelépett összesítésben.

Muhari antal fless

Antalya, 17 - 22 June 2022 European Championships In photo: MUHARI Eszter hun Photo by Eva Pavía - #BizziTeam

@PHOTOPAVIA

Vívás. Antalyában rendezték a vívók Európa-bajnokságát, ahol a magyarok az egyéni versenyeken lemaradtak a dobogóról.

Női párbajtőrben szerepeltek legjobban a versenyzőink, ahol Muhari Eszter a későbbi Európa-bajnok ukrán Harkovtól szenvedett 15-8 arányú vereséget és az 5. helyen végzett. Kun Anna és Nagy Kinga a 32 között búcsúzott.

A férfi kardozók közül a legmesszebbre Gémesi Csanád jutott, aki a későbbi bronzérmes francia Bibitől kapott ki a nyolc között 15:11 arányban. Szatmári András a 16 között búcsúzott. Ugyanitt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron a georgiai Bazadzével nem bírt és szintén kiesett. Decsi Tamásnak a főtábla első fordulója volt a végállomás.

A női tőrben Kondricz Kata menetelése a negyeddöntőig tartott. A nyolcaddöntő jelentette a végállomást Mohamed Aidának, Pásztor Flórának és Pöltz Annának is.

Férfi tőrben hárman is a 16 között búcsúztak. Dósa Dániel a 9., Németh András a 10., Szemes Gergő a 12. helyen végzett.

A női kardozóink mindegyike – Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Szűcs Luca – a legjobb 32 között szenvedett vereséget.

Az olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, Siklós Gergely a 32 között dán ellenfelétől kapott ki 15:12 arányban. Ugyancsak a 32 között búcsúzott Andrásfi Tibor is. A legutóbbi világkupákon sikeresen teljesítő, mindig dobogón álló Koch Máté és Nagy Dávid is az első fordulóban szenvedett vereséget.

001 3736 korr1
AKUD4S

RG. Jól teljesített és a nyolcadik helyen végzett a magyar felnőtt együttes kéziszer-csapat (Szabados Dóra, Farkas Júlia, Varga Lujza, Mészáros Mandula Virág, Urbán-Szabó Mónika) a 3 szalag, 2 labda fináléjában a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon, Tel Avivban.

Az egyéni verseny 24 fős fináléjába két magyar jutott be. Pigniczki Fanni 14., Wiesner Hanna a 18. lett.