Közelebb, mint valaha

Közelebb, mint valaha

2019. 08. 01.
Megosztás

A tokiói olimpia szervezőbizottsága egy forradalmi koncepciót mutatott be egyik versenyzónájával kapcsolatban, amely a „Tokyo Waterfront City” nevet kapta. A terület igazi fesztiválhangulata közelebb hozhatja a szurkolókhoz az olimpia élményét, mint valaha.

„Nem csak azt szeretnénk, hogy az emberek eljöjjenek az olimpiára, a játékokat is el akarjuk juttatni az emberekhez” – mondta az ötkarikás játékok ügyvezető igazgatója, Christophe Dubi. „Annyira elérhetővé és lebilincselővé szeretnénk tenni a sportot, amennyire csak lehetséges. Olyan környezetet akarunk létrehozni, amely egyszerre szórakoztató és inspiráló, ahol a szurkolók testközelből tapasztalhatják meg azt, hogyan íródik előttük a történelem, és ennek aktív részeseivé válhatnak. A mai tokiói bejelentés nagyon ígéretes. De figyeljenek, ez még csak a kezdet!”

A programnak több kulcspontja van, melyek mind a szurkolói élmény fokozását célozzák meg. Az első a „városi fesztivál”, amely az Ariake Urban Sports Park területén zajló versenyeket és körítésüket takarja. Ennek keretei között a látogatók nemcsak buzdíthatják a BMX-es vagy a gördeszkás versenyzőket, de ki is próbálhatják a sportágak olimpiai pályáit. Ezen felül több látványos produkcióval is készülnek a szervezők.

Ehhez hasonló a „játszótér” programpontja is. Az Aomi Urban Sports Parkban a 3x3-as kosárlabdát, illetve a sportmászás küzdelmeit rendezik, a nézők pedig amellett, hogy megtekinthetik a megmérettetéseket, a bemelegítő területeken is figyelemmel kísérhetik a sportolókat – utóbbin akár jegy nélkül is. Emellett több kosárlabdapálya is a szurkolók rendelkezésére áll majd a játékok alatt, valamint a hivatalos mászófalat is letesztelhetik a vállalkozó szelleműek.

Az „olimpiai sétány” már egy sokkal nyugodtabb területet kínál. A fantázianév ezúttal fizikai valójában is megállja a helyét: a Daiba, Aomi és Ariake sportközpontokat összekötő, gyalogosan könnyűszerrel bejárható útvonal mellett a központi sétapark (Centre Promenade Park) egészét is magába foglalja. Itt fog égni a játékok alatt az olimpiai láng, környékén pedig színpadokat, hűsítőállomásokat, pihenőhelyeket és étkezdéket is kialakítanak majd. A nyílt terület bárki számára ingyenesen látogatható lesz.

A tokióiak terve nem csak a fővárosra terjed ki: a hullámlovasok ötkarikás debütálására is igazi fesztiválhangulatot igyekeznek kialakítani. Programjaikkal és újításaikkal kapcsolatban a későbbiekben további részletek bemutatását ígérték a szervezők.

A „Tokyo Waterfront City” hivatalos létesítményei:

Aomi körzet

  • Aomi Urban Sports Park (3x3 kosárlabda, falmászás)

Daiba körzet

  • Odaiba Marine Park (hosszútávúszás, triatlon)
  • Shiokaze Park (strandröplabda)

Ariake körzet

  • Ariake Tennis Park (tenisz)
  • Ariake Urban Sports Park (BMX, gördeszka)
  • Ariake Gymnastics Centre (torna)
  • Ariake Arena (röplabda)

2019. július 29-én elindult a hazai jegyértékesítési is a jövő évi játékokra. A belépőket az olimpiajegy.hu weboldalon lehet megvásárolni, mely a tokiói olimpia hivatalos magyar jegyértékesítő platformja.

(Forrás: olympic.org)