20240327 005 mob elnoksegi ules

Közgyűlés összehívásáról döntött a MOB elnöksége

2024. 03. 27.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság legfőbb szervének fórumát május 11-én rendezik a Hotel Héliában – erről is döntött a honi ötkarikás szervezet elnöksége a március 27-ei ülésén, amelyen részt vett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is. Az eseményen Gyulay Zsolt MOB-elnök gratulált dr. Fürjes Balázsnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz kötődő új megbízásához.

20240327 006 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt tájékoztatójában elmondta, hogy jelenleg 113 tagú a Magyar Olimpiai Csapat, azonban ebben még nincsenek benne a vívók, a judósok, az atléták, mindazok, akik a ranglisták alapján már nem eshetnek ki, de hivatalosan még nem kapták meg az értesítést a kvótáról. A vívók ranglistája március 30-án realizálódik, az már most elmondható, hogy a vívóink minden fegyvernemben szereztek indulási jogot – férfi tőrben 2000 óta először van indulónk. „Nagy siker volt a magyar férfi kézilabda-válogatott kijutása – hazai közönség előtt fantasztikus meccset játszottak a fiúk Portugáliával, és szerezték meg a kvótát. Láttuk, mennyit jelent a hazai pálya, szurkolunk, hogy a lányoknak is sikerüljön ez a bravúr. Itt kell megemlíteni a két taekwondós kvótát, amelyet Márton Viviana és Józsa Levente szerzett, így már ebben a sportágban is háromtagú a Magyar Csapat. Bővült az ökölvívók csapata is Akilov Pylyp kvótájának köszönhetően. A sportlövők hazai Európa-bajnokságán Péni István is olimpiai indulási jogot szerzett.”

20240327 011 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB elnöke gratulált Imre Gézának kézilabdázó fia, Bence teljesítményéhez, és Fürjes Balázsnak, aki tagja lett a NOB Olimpiai Program Bizottságának. Ez a NOB egyik legfontosabb testülete, amelynek tagjai az olimpiák programját vizsgálják, tárgyalják, és javaslatokat tesznek, hogy milyen reformokat érdemes megfontolni a játékokkal kapcsolatban.

Gyulay Zsolt elmondta, hogy a MOB szervezésében doppingellenes tájékoztatót tartott a párizsi olimpiára készülő magyar küldöttség tagjainak a Nemzeti Doppingellenes Szervezet képviseletében dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője, a MOB Orvosi Bizottságának tagja. „Sikerként értékeljük, hogy több mint ötszázan vettek részt az online szakmai fórumon.” Hozzátette: a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága megválasztotta dr. Tállay Andrást, hogy ő legyen a magyar küldöttség egészségügyi csapatának vezetője, neki ez lesz a tizedik olimpiája orvosként.

20240327 007 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

„Mongol partnerrel bővült a MOB nemzetközi kapcsolatrendszere: Fábián László főtitkár úr együttműködési megállapodást írt alá a mongol nemzeti olimpiai bizottság főtitkárával. A küzdősportok mellett íjászatban és lovaglásban is profitálhatunk ebből a megállapodásból. Bejelentettük, hogy a Wizz Air légitársaság lesz a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos utaztatója a párizsi olimpiára. Meghallgattunk jó néhány légitársaságot, de a Wizz Air adta a legjobb ajánlatot: ők garantálják, hogy a Magyar Csapat kényelmesen és időben eljusson a versenyek helyszínére, és onnan haza.”

„Kollégáink 15 ország képviselőivel együtt kint jártak a milánói-cortinai téli olimpiai játékok nyílt napján; bejárták a helyszínek egy részét: előbb Milánóban, majd Livignóban és Bormióban, majd pedig meghallgatták a prezentációt. A nagy távolságok miatt nem tudtak minden helyszínre eljutni, a tervezett hat falu közül csak hármat láttak. A legnagyobb kihívást az jelenti majd, hogy az utazást a szervezők tömegközlekedéssel igyekeznek megoldani a fenntarthatóság jegyében. A Team Hungary tagjai optimális esetben mindegyik olimpiai faluban érdekeltek lehetnek.”

20240327 010 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

„A NOB az olimpiai neveléssel kapcsolatban szervezett továbbképzést Lausanne-ban, ahol Szijj Lilla képviselte a MOB-ot, és Thomas Bach elnökkel is találkozott. Az OVEP-program nagy nyilvánosságot kap majd a júniusi Olympic Qualification Series-en is, a csütörtöki nyitónapon 500 diákot várunk változatos programokkal az olimpiai értékek jegyében. A program iránt egyébként Thomas Bach is érdeklődik. Az OQS-sel kapcsolatban a kollégákkal kint jártunk Lausanne-ban, ahol nagyon hasznos egyeztetés zajlott a kommunikácóval és a szervezéssel kapcsolatban.”

20240327 020 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt köszönetet mondott Schmidt Ádámnak azokért az erőfeszítésekért, melyek lehetővé tették a hazai pályán, hazai közönség előtt rendezett és rendezendő olimpiai kvalifikációs eseményeket (például sportlövészet, kézilabda, evezés sportágakban).

Az elnökség a MOB következő közgyűlését május 11-re (szombat), 10 órára hívja össze a Danubius Hotel Héliába (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.). A közgyűlés tárgyalja majd a 2024-es gangwoni téli ifjúsági olimpia beszámolóját, döntés várható a 2026-os téli olimpiai részvételről, valamint beszámolnak tevékenységükről a MOB bizottságai is.

20240327 004 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

A résztvevők eredményességi támogatásról is döntöttek a dohai vizes világbajnokság tekintetében (Rasovszky Kristóf arany-, a női vízilabda-válogatott ezüst-, Németh Nándor bronzérmet nyert).

20240327 003 mob elnoksegi ules
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Wladár Sándor alelnök, az úszószövetség első embere a napirendi pontok tárgyalása után tájékoztatást adott arról a sportdiplomáciai sikerről, hogy a párizsi olimpián a vizes sportokban nyolc magyar bíró fog ítélkezni, az európai szervezetben (LEN) pedig öt magyar szakember kapott valamilyen szakterületen fontos pozíciót.