001

A májusi közgyűlés összehívásáról is döntött a MOB elnöksége

2023. 03. 13.
Megosztás

A testület a Magyar Olimpiai Bizottság tavaszi közgyűlését május 20-ra hívta össze. A grémium elfogadta az olaszországi téli EYOF beszámolóját és dr. Iglódi Endre személyében új elnököt választott a Magyar Olimpiai Akadémia élére.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége 501 nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt, március 13-án Gyulay Zsolt vezetésével ült össze. A sportvezető tájékoztatást adott az elmúlt ülés óta eltelt időszakról. Ismertetést adott a minden idők legjobb magyar eredményességével zárult Friuli Venezia Giulia-i téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról, ahol a magyar csapat hat arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, ezzel az éremtáblázat ötödik helyén végzett. Az olimpiai bajnok kajakozó beszámolt a megújult honlapról, mint elmondta, ezzel egy időben átneveztük a közösségi médiaplatformjainkat TEAM HUNGARY-re. A sportvezető beszélt az adidas – MOB és a Szerencsejáték Zrt. – MOB együttműködésről, a Csanádi Árpád emlékév rendezvényeiről, gratulált Wladár Sándor MOB-elnök World Aquatics Büro-tagságához, és megemlékezett a közelmúltban elhunyt Vagyóczki Imre kajakos olimpikon, korábban MOB-munkatársról, dr. Hetényi Antalról, a judo sportág első magyar olimpiai pontszerzőjéről, Jánosi Ferenc tokiói pontszerző röplabdázóról, a szintén olimpikon Holovits Tamás vitorlázóról, Varga István judósról, Czakó György műkorcsolyázóról és a fiatalon elment Lendvai Miklós labdarúgóról.

004
MOB/Szalmás Péter

Az elnökség 2023. május 20-a (szombat) 10 órára hívta össze a szervezet tavaszi közgyűlését, a helyszín a későbbiekben lesz meghatározva. Elfogadta az olaszországi téli EYOF beszámolóját, melyet Fábián László csapatvezető-főtitkár ismertetett.

A napirendi pontok közt több szabályzat, a költségvetés, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének támogatása is szerepelt; az eredményességi támogatás rövidpályás gyorskorcsolyázóra terjedt ki.

009
MOB/Szalmás Péter

Az ülésen személyi kérdésekben is döntöttek. A MOB elnöksége a Fair Play Bizottság tagjává választotta a Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas egykori atléta énekesnőt, a Nemzetközi Fair Play-díjas (2012) Miklósa Erikát. Mint ismert, a MOB Szervezeti és Működési Szabályzata alapján a bizottsági tagok személyére a bizottságok elnökei tesznek javaslatot a MOB elnöksége részére. Dr. Kamuti Jenő elmondta, az új tag megválasztása Medvegy Iván halálát követően vált szükségessé.

A grémium a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) elnökének egyhangúlag dr. Iglódi Endre jogászt, a Magyar Ügyvédi Kamara vezető tisztségviselőjét, több sport témájú könyv szerzőjét nevezte ki. A sportvezető három évtizede a MOB Hagyományőrző Bizottság, Albizottság tagja, mellette a keszthelyi Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör megalapítója, egyik vezetője, 5 éve a Magyar Kézilabda Szövetség Emlék Albizottságának elnöke. Az elnökség döntése értelmében a MOA főtitkára Győr Béla, a tanács tagjának Becsey Jánost, dr. Csisztu Zsuzsannát, Faragó Juditot, dr. Gál Andreát, Kegyes Jenőt, dr. Killyéni Andrást, Martinek Jánost, Rédli Andrást, dr. Printz Jánost, dr. Szabó Lajost, Prof. Dr. Szakály Sándort, Szijj Lillát és dr. Szikora Katalint nevezte ki.

012

Dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia új elnöke.

MOB/Szalmás Péter

A MOB Elnökség Major Dominik rövidpályás gyorskorcsolyázót, a 2023-as téli EYOF holtversenyben legeredményesebb sportolóját jelöli az Európai Olimpiai Bizottság 8. alkalommal kiírt Piotr Nurowski „Az év legsikeresebb európai téli ifjúsági sportolója” díjára. A sportoló jelölését előzőleg a MOB Sportszakmai és Sportolói Bizottsága is jóváhagyta.

(MOB-Média)