RTM 3684

Közös vendég volt Schmitt Pál

2023. 03. 31.
Megosztás

A Csanádi Árpád és a Varjú Vilmos nevét viselő olimpiai baráti körök közös vendége volt március 30-án az Erzsébetligeti Színházban Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök, sportdiplomata.

Egyre erősödik a Csanádi Árpád és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körök együttműködése. A két civil szervezet nemcsak földrajzilag (szomszédos kerületekben működnek) állnak közel egymáshoz, hanem immár hosszú ideje baráti viszonyban is vannak. Egyrészt, mert van átfedés a két klub között (többen mindkét szervezetnek a tagjai), másrészt, mert érdeklődnek egymás programjai iránt. 2022-ben már közösen tartották évzáró rendezvényüket, idén pedig újabb szintet lépett az együttműködésük. Március 30-án ugyanis közösen látták vendégül Schmitt Pál kétszeres olimpiai és világbajnok, Universiade-győztes, sokszoros magyar bajnok párbajtőrvívót, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának korábbi elnökét, a MOB jelenlegi tiszteletbeli elnökét, a NOB korábbi alelnökét, egykori spanyol, andorrai, svájci, lichtensteini nagykövetet, az Európai Parlament korábbi alelnökét, az újkori Magyar Köztársaság 2010-2012 közötti elnökét.

RTM 3665
Róth Tamás

A Magyar Olimpiai Akadémia életében is sporttöténelmi pillanatnak számított tehát a két szervezet március 30-i estje a mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban, mely – így utólag elmondható – rendkívül jól sikerült. Schmitt Pál látogatása ugyanis nagy érdeklődés mellett zajlott. Az elnököt, aki Vagyóczki Imre olimpikon, világbajnok kajakos temetéséről érkezett a Kertvárosba, Kovács Péter polgármester személyesen is fogadta, aki a vendéget előbb egy rövid sétára invitálta. Megmutatta neki az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor uszoda falán található olimpiai emléktáblákat (illetve Rátonyi Gábor emléktábláját is, aki Schmitt Pálnak jó barátja volt), majd ellátogattak a Kertváros SE birkózó szakosztályához, ahol az utánpótlás edzését is megtekintették. A sétára elkísérte őket többek között Varga Gabriella, a nemrég elhunyt olimpiai bajnok birkózó Varga János özvegye is, aki a birkózóteremben azonnal ismerősökre is talált. A kertvárosi klub elnöke, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára, Ancsin László, valamint a szakosztály vezetőedzője, Forray Attila is Varga János tanítványai voltak. Schmitt Pál végül megtekintette a magyar kardvívás legfőbb hazai bázisának számító Kertvárosi Vívópalotát is, ahol az olimpiai bronzérmes Decsi Tamás fogadta őt.

A rövid sétát követően pedig a közeli Erzsébetligeti Színházba ment, ahol már zsúfolásig megtelt terem várta. Schmitt Pál, aki eredetileg rövidre tervezte látogatását, olyannyira belefeledkezett a beszélgetésbe, hogy még soron következő programját is lemondta. A közel kétórás esten mesélt a gyermekkoráról, a kamaszéveiről, a szüleiről és a testvéreiről. Természetesen szó esett a világverő férfi párbajtőrcsapatról, annak minden bohémságáról, az 1972-es müncheni tragédiáról, illetve a sport üdvözítő hatásáról is, melyet később sportdiplomataként, politikusként és szülőként is kamatoztatni tudott. Schmitt Pál az est folyamán a sportdiplomácia kulisszatitkaiba is betekintést nyújtott, többek között kitért az 1984-es olimpiai bojkott hátterére is. Politikai pályafutását ecsetelve őszintén beszélt köztársasági elnöki funkciójából való lemondásáról is, illetve családja bemutatása mellett kedvenc szabadidős elfoglaltságait sem titkolta.

RTM 3664
Róth Tamás

„Nagyon fontosnak tartom az olimpiai baráti köröket, mert ezek a szervezetek rengeteget tesznek az olimpiai eszme ápolásáért” – mondta a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsát 1985 és 1990 között vezető Schmitt Pál, aki az est végén nem győzte adni az autogramokat a közönségnek, illetve a közös fotóktól sem zárkózott el.

(MOA/Riersch Tamás; fotó: Róth Tamás)