Közösen a fenntarthatóságért – elindult a sustainability.sport

Közösen a fenntarthatóságért – elindult a sustainability.sport

2020. 07. 04.
Megosztás

Június 30-án a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásával bejelentette a sustainability.sport elnevezésű, olyan fenntarthatósági problémáknak szentelt weboldal létrejöttét, mint amilyen a klímaváltozás, a gazdasági egyenlőtlenség és a társadalmi igazságtalanság.

A portál célja a sport fenntarthatósági célkitűzéseinek elősegítése, amelyhez mindez egy olyan felületet biztosít, ahol a sportközösség egésze összpontosíthatja fenntarthatósági erőforrásait.

„A sportközösségekben egyre fokozódó lendületet tapasztalhatunk, ha a világ fenntartható jövőjének támogatásáról van szó,” mondta el Kit McConnell, a NOB sportigazgatója. „Miután a fenntarthatóság egyike az Agenda 2020 alappilléreinek, amely egyben az olimpiai mozgalom stratégiai jövőképe, célunk, hogy a kis és nagy sportszervezeteket egyaránt támogassuk a fenntarthatóság felé vezető útjukon. Ez a weboldal ezirányú erőfeszitéseink fontos részét képezi. Örömmel nézünk a GAISF-val való további együttműködés elé, hogy a sport ezáltal is kiemelt szereplője legyen a a világ mai fenntarthatósági erőfeszítéseinek.”

Az oldal rendszeresen frissített tartalma a nemzetközi sportszervezetek fenntarthatósági kezdeményezéseitől kezdve egészen az olyan a sport ökoszisztémáján kívülről érkező forrásokig mindent magában foglal, mint az iránymutatások és a riportok. Ráadásul a jövőben folyamatosan bővülő weblapon vezető sportszervezetek bevett gyakorlatairól szóló esettanulmányainak széles skáláját is megtalálhatjuk, ide értve a NOB-ot is.

A portál ugyancsak rendelkezik egy, a lényeges fenntarthatósági eseményeket és mérföldköveket bemutató naptárral.

Raffaele Chiulli, a GAISF elnöke elmondta: „A sport szívügye a fenntarthatóság, amely a koronavírus járvány elmúltával minden eddiginél fontosabb lesz. A fenntarthatósági weboldal létrehozása közös utunk fontos mérföldöve, amelynek célja a társadalom jó irányba terelése a témában.”

„A világ jólétének gondnokaiként, annyi sportrendezvénnyel a természetben, különösen tudatában vagyunk a fenntartható jövő prioritásait illetően.”

„A sportok együttes hangjaként úgy éreztük, az egyetlen helyes dolog, amelyet a GAISF tehetett, egy szolgáltatás kialakítása, hogy így támogassuk tagjaink elképesztő erőfeszítéseit, amelyekkel felhívják a figyelmet a fenntarthatósági problémákra. Reméljük, ez a felület nem csupán a világ sportjának közösségét szolgálja majd, hanem a szélesebben értelmezett közösség kezébe is felbecsülhetetlen értékű eszközt ad.”

(Forrás és kép: olympic.org)