Krizsan Xenia 500x500

Krizsán Xénia a hétpróbáról, Tokióról és a jövőről

2021. 04. 19.
Megosztás

Minden bizonnyal az alig tízezer fős ausztriai település, Götzis a hétpróbázó Krizsán Xénia egyik kedvenc városa. 2019 májusában ott szárnyalta túl 49 ponttal a tokiói olimpiai szintet és 6469 pontos egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett, ezzel megszerezte az olimpiai indulás jogát.

Minden bizonnyal az alig tízezer fős ausztriai település, Götzis a hétpróbázó Krizsán Xénia egyik kedvenc városa. 2019 májusában ott szárnyalta túl 49 ponttal a tokiói olimpiai szintet, és 6469 pontos egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett, ezzel megszerezte az olimpiai indulás jogát.

De vajon mindig többpróbázónak készült?

Szüleim és a nővérem is atletizáltak. Édesapám a 4x100m-es váltó tagjaként korosztályos válogatott szintig jutott. Így természetes volt, hogy hetedik osztályos koromban leigazoltam Gödöllőre, de már előtte is mint óvodás számos utcai futóversenyen vettem részt. Minden kis atléta több irányban ismerkedik a sportággal. Én mint hárompróbázó szerettem meg az atlétikát. Amikor 8. osztályosként megnyertem az ötpróba diákolimpiát, már biztos voltam benne, hogy az összetett versenyszám mellett maradok.

Az azóta eltelt idő azt igazolja, Xénia jól választott, hiszen már U23-as Európa-bajnoki arany- és junior vb-ezüstéremmel büszkélkedhet, a riói olimpián is ott volt. A 2021. évi fedett pályás Európa-bajnokságon pedig ötpróbában egyéni csúccsal bronzérmet szerzett, ami mutatja, jó irányba halad az olimpiai felkészülése.

Az idei fedett pályás eredmények biztatóak, a telet sikerült sérülésmentesen végigcsinálni, így semmi nem gátolt a felkészülésben. Meg kell őrizni ezt az állapotot, és remélem, akkor meglesz a gyümölcse a tokiói olimpián.

Miként készül egy hétpróbázó a versenyekre?

A téli alapozás sok erősítéssel és kevés technikai edzéssel telik, de mihelyt eljön a szabadtéri idény, egy hét alatt a hétpróba szinte minden versenyszámát kétszer teljesítem. A 200m-re és a 800m-re külön vannak futóedzések.

Most a fedettpályás idény befejeztével nem jött a pihenés. Kemény öt hét következett. Három hét Székesfehérváron, majd Tatán. Május elején gyakorlóversenyek következhetnek, és idén is el szeretnék indulni a május 29–30-i götzisi többpróbaviadalon. Ezután már csak az olimpiára szeretnék koncentrálni.

Melyik a kedvenc versenyszámod?

Nincs igazi kedvenc, nincs rangsor. Nagyon szeretem a dobószámokat. Ezekre nem annyira fárasztó a felkészülés, mint például a távolugrásra. A befejező, 800m-es szám áll a sor végén. Mégis, szerintem talán a legszebb pillanata a hétpróbának, amikor a 800m után összeölelkeztek mindannyian. Két napon át versengünk egymással, s a végén az eredménytől függetlenül összeölelkezünk, örülünk annak, hogy sérülésmentesen mindannyian végig tudtuk csinálni a két nap versenyszámait.

Ha egyszer véget ér a sportolói karriered, merre visz az utad tovább?

Ezen sokat rágódok. A TF-en testnevelő edzői szakon végeztem. Nagyon szeretem a sportot. Konkrét elképzelésem még nincs a folytatásról.

Két éve férjnél vagyok. A férjem mindenben támogat, bár el kell fogadjam, hogy az emberi szervezet is egy idő múlva megálljt parancsol az aktív sportolásnak. Úgy tervezem, 2023-ig a budapesti világbajnokságig mindenképp folytatnám. Akkor 30 éves leszek. Onnan már csak egy év a párizsi olimpia, ami még bele kell, hogy férjen sportolói pályafutásomba.

(Nyitókép: Magyarock/Nagy-Weiner Attila)