50 nap Tokióig – kvótahelyzet

50 nap Tokióig – kvótahelyzet

2021. 06. 03.
Megosztás



50 nappal az olimpia nyitóünnepsége előtt az olimpiai csapat 134 kvótás helyet számlál (ebből 7 fő tartalék). A kvalifikációs versenyek több sportágban még tartanak. De vajon kik lehetnek ott az olimpián, mekkora magyar csapattal lehet számolni majd a játékokon?

Asztaliteniszben a női csapat (Pergel Szandra, Madarász Dóra, Fazekas Mária) a portugáliai világkvalifikációs versenyen kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. Hozzájuk csatlakozhat a szülés után visszatérő Póta Georgina. A hölgyek közül ketten indulhatnak az egyéni versenyen is. A férfi mezőnyben egyesben Majoros Bence szerzett indulási jogot Dohában. Vegyes párosban pedig a napokban kapott zöld utat a nemzetközi szövetségtől a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó, így asztaliteniszezőink férfi és női egyesben, vegyes párosban és női csapatban lesznek ott a rajtnál.

Atlétikában hatan teljesítették eddig az olimpiai kvalifikációs szintet: a kalapácsvető Halász Bence és Gyurátz Réka, a súlylökő Márton Anita, a 3000m-es akadályfutó Kácser Zita, a hétpróbázó Krizsán Xénia és a 100m-es gátfutó Kozák Luca. Maratonfutásban és az 50km gyaloglásban május 31-én zárult a kvalifikációs időszak. Ranglistaeredményük alapján két férfi 50km-es gyaloglónk, Venyercsán Bence és Helebrandt Máté indulhatnak ebben a versenyszámban. A többi számban a kvalifikációs szinteket június 19-ig lehet teljesíteni. Az atlétikai szintidőket és a kvótások listáját itt tekinthetik meg.

Birkózásban lezárult a 2020-as olimpiai kvalifikáció. 4 kötöttfogású versenyző, Lőrincz Viktor (87kg), Lőrincz Tamás (77kg), Korpási Bálint (67kg) és Szőke Alex (97kg), továbbá egy-egy szabadfogású, Muszukajev Iszmail (65kg) és női sportoló, Sastin Marianna (65kg) lehetnek ott az olimpiai küzdelmekben. Az olimpiai birkózótorna kvalifikációja lezárult.

Evezésben Pétervári-Molnár Bendegúz vívta ki egypárevezésben a tokiói repülőjegyét.


Judóban
hétről hétre változik a kvótahelyzet a világranglista alapján. Jelenleg három férfi versenyző, Tóth Krisztián (90kg), Ungvári Attila (81kg) és Cirjenics Miklós (100kg), és négy női sportoló, Csernovicki Éva (48kg), Pupp Réka (52kg), Karakas Hedvig (57kg) és Özbas Szofi (63kg) állnak kvótás helyen. Hátra van még egy megmérettetés, a hétvégén kezdődő budapesti világbajnokság (június 6-12.), ahol egy bravúros szereplés akár olimpiai kvótát is jelenthet. A kvalifikációs időszak június 28-án ér véget a ranglista zárásával. A kvalifikációs ranglistákat itt követhetik nyomon.

Kajak-kenuban maximum 18 versenyző alkothatja a magyar küldöttséget (6-6 férfi és női kajak, 3-3 férfi és női kenu). Versenyzőink női és férfi kajakban (6-6) és női kenuban (3) elérték a maximális létszámot, a férfi kenusok pedig C2 1000m-en 2 kvótát is szereztek. Az egyes és páros számokban a kvalifikációs szabályok szerint akár két versenyző is harcba szállhat az olimpiai érmekért. A végleges olimpiai indulók listáját a hétvégi Európa-bajnokság (június 3-6.) után hirdeti ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány.


Kajak-kenu szlalomban
a nemzetközi szövetség a kvóták elosztása után 1 indulási jogot Magyarországnak ítélt, így női C1 versenyszámban Schmid Julia képviseli majd hazánk színeit. Magyar sportoló még soha nem szerepelt eddig ebben a szakágban olimpián.

Karatéban a párizsi (június 11-13.) kvalifikációs versenyről súlycsoportonként 3 indulási jogot osztanak ki, továbbá a kontinenseknek fenttartott helyekről lehet kvótát szerezni az egyes súlycsoportokban. Hárspataki Gábor (75kg) a kvalifikációs ranglista 9., míg Tadissi Yves Martial (67kg) a 21. helyén várja az utolsó párizsi viadalt. A kvalifikációs ranglista itt található meg.


Az országúti kerékpárosok mezőnyében egy magyar versenyző, Valter Attila indul a mezőnyversenyben.


Mountain bike
-ban az UCI kvalifikációs nemzeti ranglista zárása (május 17.) után hozták nyilvánosságra a tokiói indulókat. Magyarországot egy-egy férfi és női sportoló képviselheti az olimpián. A válogatóversenyeken eldőlt, hogy a két magyar versenyző Parti András és Vas Kata Blanka lesznek.


Kézilabda.
Női válogatottunk a győri kvalifikációs tornán az oroszok mögött a második helyen kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. A sorsolást is elkészítették: csapatunk az orosz, a svéd, a brazil, a holland és a francia válogatottal került egy csoportba. A férfi együttes nem lehet ott Tokióban.


Kosárlabdában a női 3x3-as válogatott megnyerte csoportját a grazi kvalifikációs tornán. A negyeddöntőben a franciáktól a hosszabbításban egy pontos vereséget szenvedtek a lányok, így a hétvégi debreceni hatcsapatos versenyen lehet még megszerezni az olimpiai indulás jogát. A női tornához csatlakozik a férfiak mezőnye is. A debreceni viadalt június 4-6. között rendezik meg a Nagytemplom előtt felállított pályán.


Ökölvívásban Gálos Roland 2020 márciusában, Londonban a 3. napon félbeszakadt európai kvalifikációs versenyen megszerezte az indulás jogát a játékokra. Hárman, Fodor Milán (63kg), Pribojszki Kata (60kg) és Nagy Tímea (75kg) még versenyben voltak a továbbjutásért. A félbeszakadt versenyt idén június 4-8. között folytatják Párizsban. Fodornak egy, a lányoknak két győzelem kell a kvóta megszerzéséhez.


Öttusában Kovács Sarolta és Demeter Bence már rendelkeznek kvótával. A kvalifikációs ranglistáról további 8 (zárás június 14-én), a világbajnokságról (június 7-13.) 3 sportoló még felkapaszkodhat az olimpiai résztvevők listájára. Egy nemzetből nemenként maximum ketten indulhatnak a játékokon, így az ennél több kvótával rendelkező nemzetek szövetségei döntik el, kit neveznek az olimpiára. Kvótás helyen áll Marosi Ádám, Kasza Róbert, Kardos Bence és Gulyás Michelle. A kvalifikációs pontverseny állása itt található.

Sportlövőink három puskás és egy pisztolyos helyet szereztek az olimpiára. Péni István, Sidi Péter és Mészáros Eszter a puska, Major Veronika a pisztoly számokban szerzett indulási jogot a nemzetnek. Az olimpiai résztvevőket később nevezi meg a szövetség. A sportág kvótásai itt tekinthetők meg.


Súlyemelésben Nagy Péter (+105 kg) az Európa-bajnokságon a tervezett 410 kg-os összetett teljesítményt nem tudta elérni, így bizonytalanná vált az olimpiai részvétele. Abban reménykedhet az olimpiai kvalifikációs ranglista 22. helyén álló magyar emelő, hogy többen nem ezt a súlycsoportot választják az előtte rangsoroltak közül, így beférhet a 14 induló közé az olimpián. Az olimpiai ranglista súlycsoportonként itt található meg.

Taekwondóban az európai olimpiai kvalifikációs versenyen Salim Omar (58kg) szerzett indulási jogot a nemzetnek.

Teniszben Babos Tímea biztos résztvevő női párosban, párostársának a WTA ranglista 300-ban kell lennie. Hogy kit választ Tímea párnak, az egyelőre a jövő zenéje. A férfiak mezőnyében Fucsovics Márton szereplésével számolhatunk. A most zajló Roland Garros után fejeződik be a kvalifikációs időszak, az ATP és WTA ranglista alapján hívják meg a teniszezőket az olimpiára. Az ATP és WTA ranglisták állása itt követhető.

Tollaslabdában a kvalifikációs időszak június 15-én zárul. Krausz Gergely a 38., Sárosi Laura a 31. a ranglistán, és jelenleg olimpiai kvótás helyen állnak. Az olimpiai kvalifikációs ranglista állása itt található.

Tornában Kovács Zsófia rendelkezik kvótával a női egyéni összetett versenyben.


Ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni verseng az olimpiai szereplésért. Fanni számára egy lehetőség maradt a kvótaszerzésre. A június 9-én kezdődő Eb-n neki kell a legjobb, kvótával még nem rendelkező versenyzőnek lennie.


Triatlonban június 15-én zárul az olimpiai kvalifikációs ranglista. A május 31-i listán kvótás helyen áll a férfiaknál Bicsák Bence (11.), Tóth Tamás (57.), a nőknél Bragmayer Zsanett (53.) és Kovács Zsófia (56.) Mivel 2-2 férfi és női sportolónk is indulási helyen áll, így ha minden így marad, a vegyes csapat is indulhat az olimpián. A kvalifikáció állása itt követhető nyomon.

Vívásban a női tőr- és kardcsapat, illetve a férfi kardcsapat szerzett kvótát. Siklósi Gergely párbajtőr egyéniben vívta ki az indulási jogot. A csapatversenyeken induló nemzetek két sportolót nevezhetnek az egyéni küzdelmekbe is.

A szövetség kihirdette már a csapat összetételét is:
férfi kard: Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás (egyéni és csapat), Gémesi Csanád (csapat)
női kard: Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat)
női tőr: Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata (egyéni és csapat), Mohamed Aida (csapat)
férfi párbajtőr: Siklósi Gergely

Úszásban 17 férfi és 10 női sportolónk teljesítette az olimpiai A szintet. A magyar bajnokság után Sós Csaba szövetségi kapitány közülük 19-et nyilvánított védetté. Ők nyugodtan készülhetnek az olimpiára. A többiek a június 16-19. között rendezendő Budapest Open zárónapjáig úszhatják meg az induláshoz szükséges A szintet.

A védett úszók:

Lobanovszkij Maxim (50m gyors)
Németh Nándor (100m gyors)
Szabó Szebasztián (100m pillangó)
Milák Kristóf (100m gyors, 100m pillangó, 200m pillangó)
Zombori Gábor (400m gyors)
Kalmár Ákos (800m, 1500m gyors)
Bohus Richárd (100m hát)
Telegdy Ádám (100m hát, 200m hát)
Kenderesi Tamás (200m pillangó)
Bernek Péter ( 400m vegyes)
Kós Hubert (200m pillangó)
Verrasztó Dávid (400m vegyes)
Gyurta Gergely 1500m gyors)
Hosszú Katinka (200m gyors, 100m hát, 200m hát, 200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)
Késely Ajna (400m gyors, 800m gyors, 1500m gyors)
Kapás Boglárka (1500m gyors, 200m pillangó)
Békési Eszter (200m mell)
Burián Katalin (100m, 200m hát)
Sebestyén Dalma (200m vegyes)

A szintek és az azt teljesítő úszók táblázata itt tekinthető meg.

Nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf már kvótás. A többiek a június 19-20-án rendezendő kvalifikációs versenyen, a portugáliai Setubalban küzdenek a még szabad 9 kvóta egyikéért.


Szinkronúszásban június 10-13. között rendezik az olimpiai kvalifikációs versenyt Barcelonában.

Vízilabdában mindkét magyar válogatott megszerezte a jogot az olimpiai indulásra. A hölgyek a B-csoportban az orosz csapattal, Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal mérkőznek a selejtezőkörben, a férfiak az A jelű hatosban Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Görögország, Japán és Olaszország ellen szállnak vízbe.


Vitorlázásban is lezárult a kvalifikáció. Berecz Zsombor (finn), Érdi Mária (laser radial), Cholnoky Sára (szörf), illetve Vadnai Benjamin (laser) szerezte meg az indulás jogát. Férfi szörfben még lehetséges kvóta visszaadás, s akkor akár magyar résztvevője is lehet a férfi mezőnynek.

A jelenlegi kvótások mellé a még hátralévő kvalifikációs versenyekről többen odaérhetnek Tokióba, így reményeink szerint az olimpiai csapat létszáma elérheti a 150-160 sportolót.

(MOB-összeállítás, fotó: MTI/EPA/REUTERS/Kim Kjung Hun)