Homonnai Luca a nanjingi ezüst után aranyat nyert az Olimpiai Reménységek Versenyén

"Legyetek önfejűek, mert ez visz előre, én ebben hiszek"

2016. 01. 17.
Megosztás

"Legyetek önfejűek, mert ez visz előre, én ebben hiszek" - ezt vallja a világbajnoki ezüstérmes Homonnai Luca, kinek pályafutása valójában egy törökországi raftingtúrán kezdődött el. Az ifi olimpiai érmes kajakos mindig is fiúkkal és idősebbekkel edzett, mivel tudta, ez a legjobb ösztönző módszer a fejlődéséhez.

Lucáról az M4 sportcsatornán január 18-án délután háromnegyed négytől műsorra kerülő Út Rióba 25. adásában hallható teljes interjú.

"Mindig bennem volt ez a versenyszellem" - folytatta Homonnai Luca. "Ott akartam maradni vagy meg akartam őket verni. Ez kicsi koromban jellemző volt, hogy addig tudtam magamat hergelni, ha nem úgy ment, hogy egyszerűen volt, hogy már kórházba kerültem. Szívinfarktustüneteim voltak, és kiderült, hogy csak annyira fölhergeltem magamat rajta pánikszerűen, hogy nem sikerült az az edzés."

Luca napi háromszori edzés után is konditerembe jár, ahol szeret még további gyakorlatokat elvégezni. A munkában hisz és tudja, ha télen elvégzi a kemény és sokszor monoton feladatokat, akkor a vízre szálláskor a siker sem maradhat el.

"Most már nagyjából itt is tudják, ki vagyok. Amikor először idejöttem, nagyon sokan kérdezték: mit sportolsz? Odajöttek és mondtam: kajakozom. Tényleg, hát ugye Győrben vagyunk és nagyon sokan kajakoztak. Mondták, hogy én is kajakoztam, vagy voltam kajaktúrán. És beszélgettünk. Vannak eredmények? És akkor mondtam: csinálom, csinálom. De mi a neved? Volt, aki másnap mondta, hogy nem is ismertelek föl, pedig a tévében ott szurkoltam. Csak más a hajad, nem zöld."

Erre a zöld hajra sokan emlékeznek, hiszen ez az az időszak volt, amikor Dusev-Janics Natasával 200 méteren, párosban világbajnoki ezüstérmet szerzett. Majd a háromszoros olimpiai bajnoknővel véget ért a közös felkészülés, hiszen Luca Amerikában kezdi meg felkészülését Fazekas-Zur Krisztinával.

"A mostani edzőmmel, Viktorral összeszámoltuk, hogy hány edzőváltásom volt az elmúlt egy évben. Hát elég durva eredmény jött ki. Négy vagy öt. És el is gondolkodtam rajta, lehet, hogy ez annyira nem jó. Ha a sportot nézzük, én senkire sem hallgatok száz százalékosan. Most egy nagyon jó edzőhöz megyek, a Rami Zurhoz és abban biztos vagyok, hogy Rami és Kriszta az én munkámban nagyon sokat fog tudni segíteni. Az biztos, hogy engem előre fog vinni. Remélem nekik is pozitív lesz a vége."

Luca pontosan tudja, milyen erős a magyar mezőny és hogy a válogatóverseny valójában erősebb, mint egy olimpiai döntő. Ám abban bízik, hogy a kemény munka meghozza majd gyümölcsét. "Olimpiáról mi jut eszébe az embernek? Kevés hely és sok ember, aki oda szeretne jutni. El fogok indulni a válogatón és reménykedem a legjobbakban."

Az Út Rióban című műsorban megszólal Vitrh Balázs úszó mesteredző, Zwickl-Veres Kata sportlövő és Bacskai Balázs ökölvívó is.

„A csodacsapat!” – mondta Gyurta és Verrasztó testvérekről Széchy Tamás 1999 szeptember 21-én. És ezen a napon, egy másik sikeres pályafutás is elindult. Virth Balázsé...

"Az első napom úgy történt, mikor bementem a tornaterembe, akkor ezek a gyerekek, a Dani, a Dávid és Evelyn bent voltak a tornateremben. Ott ült a Széles Sanyi mellett a Széchy Tamás és pont ott volt mellette az aznapi Nemzeti Sport, amiben megírták, hogy Horváth és Zubor elhagyta Széchyt. Gyakorlatilag "Széthullott a Széchy-birodalom" címmel indult a Nemzeti Sport. És ezen a napon volt az, amikor közölte velem, hogy ezzel a csoporttal fogok dolgozni. A Sanyitól tanulom a szakmát, és ezek lesznek a következő generációk. Ezek a gyerekek fogják alkotni azt a generációt, amelyik majd fölülmúlja az eddigi sikereket. Úgyhogy igen mesebeli indulás volt."

Hosszú volt a tanulási év, miközben a szakmát a legjobbaktól sajátíthatta el. Kovácshegyi Ferenc és Széles Sándor minden tudást átadott neki. A barcelonai világbajnokságot Balázs nagyon várta, hiszen ez a város igazán közel áll a szívéhez.

"Leszálltunk a repülőről és Dani rám nézett, majd azt mondta: itthon vagyunk. És mind a kettőnknek fontos volt, hogy továbbra is egy kellemes emlék legyen nekünk Barcelona."

Gyurta Dániel pedig megnyerte a világbajnokságot, amivel ő is hozzájárult ahhoz, hogy a város az egyik kedvenc turistahelye legyen az edzőnek.

"De a Barcelona focicsapatot is szeretem, amit a Dani is. Gergő a Real Madridot, úgyhogy van egy kis ellentét a csoporton belül. Volt egy olyan időszak, amikor külön edzésnapló volt a Gergőnek, mert ő ugye hosszútávra készül. A Gergőé volt Real Madridos füzet, mienk Barcelonás."

Balázs amikor csak teheti, a kaposvári kosárlabdás fiúk mérkőzésére is kilátogat, bárhol is játszanak. Az ilyen eseményekből és az utazásokból töltekezik.

A mesterektől kapott útravalót pedig munkája során igyekszik követni!

"Széles Sándor azt mondta, bárhova kerülsz edzőnek, egyet jegyezz meg: "hosszút, erősen, jó technikával". Ez volt a mottója. Gyakorlatilag az egész filozófiája, amit felépített ebben a mondatban benne volt. Széchy Tamástól egy olyan mondatra emlékszem, azt mondta: 'akármilyen tehetséges úszóval foglalkozol, akármilyen adottságai vannak, hogy ha igazából nem akarja, nincs meg a belső indíttatás, akkor nem tudsz vele semmit kezdeni'. Tehát a belső elhivatottsága nagyon fontos egy versenyzőnél."

Balázs, gyermekként nem igazán volt tehetséges úszó. Mindig is az érdekelte, hogyan lehet valakit formába hozni, mi kell ahhoz, hogy fejlődjenek a tanítványok. Egyik álma már megvalósult, hiszen a Széles Sándor nevével fémjelzett Team, aminek egyik oszlopos tagja, már olimpiai bajnok tanítványt tudhat magáénak. Most a riói olimpián címvédésre készülnek!

Zwickl-Veres Kata sportlövőnk tavaly nyáron a bakui Európai Játékokon egy hajszállal maradt csak le a riói kvótáról. Ezt megelőzően volt már egy esélye arra, hogy begyűjtse a kvalifikációt, de ott is minimális különbséggel maradt el ettől. Ennek ellenére optimistán várja az egyetlen és utolsó esélyt. Szerinte a legfontosabb, hogy élvezi, amit csinál, felszabadultan, minden görcs nélkül képes lőni. Ebben nagy segítséget kap élete párjától, a volt asztaliteniszező Zwickl Dánieltől. Dani külföldi munkája miatt Kata most kétlaki életet él, de bárhol van, a legfontosabb, hogy legyen hol edzeni.

Miután tett egy sikeres kitérőt a 75 kilogrammos súlycsoportban, most ismét a 69 kilósok között indul a riói kvalifikációért Bacskai Balázs. Fél éve edzőt váltott és most már Erdei Zsolttal készülnek a kijutást érő világversenyekre. Bendzsinek ugyanakkor egy újabb esély is adódhat, mivel egy venezuelai csapathoz való draftolással a félprofik között is kipróbálhatja magát.

Az elmúlt évben folyamatosan kereste az új impulzusokat, hogy reális esélye legyen kijutni az olimpiára és felülmúlhassa korábbi formáját is, amikor Európa-bajnok lehetett.

(utrioba.hu-MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)