Lengyák György: „Két atléta is éremesélyes lehet Nankingban" (videóval)

Lengyák György: „Két atléta is éremesélyes lehet Nankingban" (videóval)

2014. 04. 17.
Megosztás

Az atléták május végén, Bakuban szerezhetnek kvótát a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokra. A kvalifikációs viadalra a korábbi eredmények alapján 43 magyar fiatal kapott meghívást. Lengyák György, az atlétikaszövetség utánpótlás-referense optimista, Nankingban a két kalapácsvetőt, Halász Bencét és Bácskay Zsófiát dobogóra várja.

„A két EYOF-győztes kalapácsvető mellett további három-négy atlétánknak van reális esélye arra, hogy kijusson az ifjúsági olimpiára - mondta Lengyák György a mob.hu-nak. - A végleges döntésre a bakui kvalifikációs verseny után kerül sor."

„Bajnok Eszter hármasugrásban, az európai ranglistán 8., ő is olimpiai résztvevő lehet. Ferenczi Melinda 200 méterenen EYOF-ezüstérmes, 9. az európai ranglistán, Bakuban a kvalifikációs versenyen ő is kivívhatja a részvételt. Győri Árpád kétszeres fedett pályás magyar bajnok, 400 m-en nagy megmérettetés vár rá is Bakuban. Kiss Rékának rúdugrásban esélye lehet Bakuból továbbjutni az ifjúsági olimpiára, Kovács Emma gerelyhajításban, Renner Luca magasugrásban vívhatja ki a részvételt. Bácskai kalapácsvetésben vezeti a világ-, illetve Halász az európai ranglistát, győzelmi reményeik is lehetnek az olimpián. Lesti Diána távolugrásban küzd majd Bakuban a továbbjutó helyek egyikéért. Sorok Klaudia 100 méteres gátfutásban 3. az európai ranglistán, az olimpiára döntő eséllyel utazhat egy bakui sikeres szereplés után. Szabó Dániel EYOF-bronzérmes, 100 méteren vagy 200-on kell harcolnia Bakuban a repülőjegyért. Tóth Lili Anna 2000 méteres akadályfutásban EYOF-bajnok. Nagy feladat vár rá Bakuban, mert csak két európai utazhat Nankingba. Veiland Violetta súlylökésben fedett pályás bajnok volt. Egyéni csúccsal tovább juthat Bakuból. Veres Bettina nagy egyéni csúccsal kezdte az évet, ha igy folytatja, gerelyhajításban képviselheti hazánkat az ifjúsági olimpián".

Atlétikában a kvóták elosztását ide kattintva tekinthetik meg. Nankingra az 1997. január 1. és 1998. december 31. között született fiatalokat lehet nevezni. A sportágban a kvalifikációs időszak 2014. június 8-án zárul.

Az atlétikai versenyeket augusztus 20. és 26. között rendezik a kínai város központi stadionjában. A fiúknak és a leányoknak egyaránt 18 versenyszámot hirdetnek meg, egy pedig közös, „mix" lesz.

A nankingi ifjúsági olimpia atlétikai versenyszámai: 100, 200, 400, 800, 1500 és 3000 méteres síkfutás, 2000 méter akadályfutás, 110/100 méteres gátfutás, 400 m gátfutás, magas-, rúd-, távol- és hármasugrás, súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás, kalapácsvetés, 10/5 km gyaloglás, 8x100 m vegyes váltófutás.

Az atlétika a Nankingban megszerezhető érmek számát tekintve listavezető 37 medállal, ami eggyel több, mint az úszóké. A szervezők összesen 680 atlétát (leányokat és fiúkat fele-fele arányban) várnak az ötkarikás játékokra.

Lengyák György a magyar sportolókról és a kvalifikációs rendszerről az alábbi videóban beszél:

(Fotó: Kovács Anikó, Lengyák György)