Ligeti Dániel ellenfelét megfosztották londoni ezüstérmétől

Ligeti Dániel ellenfelét megfosztották londoni ezüstérmétől

2019. 01. 18.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingvétség miatt kizárta Davit Modzmanashvilit a londoni olimpiáról. A grúz birkózó 2012-ben ezüstérmet nyert a szabadfogású 120 kilósok küzdelmeiben, mögötte a magyar Ligeti Dániel a 12. helyen végzett.

Mint ahogy az Agenda 2020 reformprogramban, az olimpiai mozgalom jövőjére vonatkozó stratégiában is vázolják, a NOB számára fontos a szabályokat betartó versenyzők védelme, illetve a doppingolás ellen való küzdelem. A NOB tovább vizsgálja a 2012. évi londoni nyári olimpiai játékokon gyűjtött mintákat. A legújabb tudományos elemző eljárásokat felvonultató program keretében az összes, 2012-ben tiltott szerre letesztelik a mintákat.

Az újratesztelésre szánt minták kiválasztását, valamint az eredmények kezelését a NOB az ITA-ra (Nemzetközi Ellenőrző Ügynökség) bízta, amelynek az a feladata, hogy átnézze a teszteredményeket és értesítse az érintett versenyzőket, így a versenyzőknek lehetőségük nyílik arra, hogy ügyüket a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) vagy a NOB Fegyelmi Bizottsága elé vigyék.

Az ellenőrző folyamat részeként a NOB bejelentette, hogy egy versenyzőt már diszkvalifikáltak a 2012-es londoni olimpiáról. A játékokon még grúz színekben versenyző Davit Modzmanashvili 2017 óta már az üzbég nemzeti olimpiai bizottság égisze alatt versenyez. A férfi 120 kg-os szabadfogású birkózásban ezüstérmet szerző 37 esztendős Davit Modzmanashvilit diszkvalifikálták a londoni olimpiai játékokról, ugyanis az általa nyújtott mintákban szájon át szedhető szteroidot, turanabolint találtak.

A 120 kilósok mezőnyében magyar versenyző is szőnyegre lépett, Ligeti Dániel akkor 12. lett. Mint ismeretes, a két versenyző 2014-ben, a finnországi Európa-bajnokságon is megküzdött egymással, akkor a magyar fiú bronzérmes lett, ellenfele pedig az 5. helyen zárt.

A NOB, Denis Oswald, Gunilla Lindberg és Juan Antonio Samaranch alkotta fegyelmi bizottsága azt az ítéletet hozta, hogy, mivel Davit Modzmanashvili megszegte a NOB doppingellenes szabályzatát, a sportolót diszkvalifikálták a férfi 120 kg-os szabadfogású birkózószámból, érmét pedig visszavonták és vissza is kell adnia azt. A Nemzetközi Birkózószövetségnek (UWW) pedig a mostani döntésnek megfelelően kell módosítania az eredményeket. Az azonnali hatályba lépő döntés teljes végrehajtásáért a Grúz Olimpiai Bizottság felel az üzbég ötkarikás szervezettel együttműködve.

A 2012-es londoni olimpiai játékok mintáinak elemzése továbbra is folytatódik 2019-ben, mielőtt 2020-ban azok elévülnének. A NOB arra tesz erőfeszítéseket, hogy megvédje a szabályokat betartó versenyzőket és megőrizze a versenyek tisztaságát. A NOB a 2004-es athéni olimpiai játékokkal kezdődően tárol mintákat, amelyeket szisztematikusan újra átvizsgálnak. A NOB a doppingellenes harc jegyében a zéró tolerancia elvét gyakorolja a csalás visszaszorítása érdekében, ennek szellemében a tiltott szereket biztosítókat és fogyasztókat felelősségre vonják.

(MOB-olympic.org, fotó: MTI/EPA/Mauri Ratilainen)