London bemutatkozik

2012. 04. 06.
Megosztás

A XXX. Nyári Olimpiai Játékokat 2012. július 27.-től augusztus 12.-ig rendezik meg Londonban, az Egyesült Királyság fővárosában. A rendezvényt a 2012. augusztus 29. és 2012. szeptember 9. között zajló paralimpiai játékok követi. London lesz az első város, amely harmadszor rendezhet újkori nyári olimpiát, mivel korábban 1908-ban és 1948-ban is a sportesemény házigazdája volt.

A 2003. július 15-i pályázati határidőig kilenc város (Havanna, Isztambul, Lipcse, London, Madrid, Moszkva, New York, Párizs és Rio de Janeiro) jelezte a 2012. évi nyári olimpiai játékok rendezési jogára való szándékát. 2004. május 18.-án a NOB technikai kiértékelést követően a pályázó városok számát ötre csökkentette, így London, Madrid, Moszkva, New York és Párizs maradt versenyben.

A 2012-es nyári olimpiai játékok pályázási folyamata

Pályázó 1. kör 2. kör 3.kör. 4. kör
LONDON 22 27 39 54
PÁRIZS 21 25 33 50
MADRID 20 32 31 -
NEW YORK 19 16 - -
MOSZKVA 15 - - -

A pályázati folyamatban a londoni pályázat új létesítmények, korábbi, már felépített épületek és ideiglenes beruházások egy sorát ígérte, beleértve az Olimpiai Stadiont és az új Wembley Stadiont, valamint a londoni tömegközlekedés javítását is.

Az olimpiai játékokon 205 ország, 5500 csapat, 12500 versenyzője 16 nap alatt 26 sportágban, 302 versenyszámban versenyeznek. Az olimpiai falu az ígéreteknek megfelelően 17320 ággyal rendelkezik majd, az alapvető szolgáltatások mellett kényelmes és tágas teret biztosítva a sportolóknak.

A létesítmények legtöbbje London valódi városának három zónájába lett bekategorizálva: az Olimpiai Zónába, a Folyami Zónába és a Központi Zónába.

A játékok megrendezésére fordítandó kiadásokat két csoportra osztják: a helyszínek megépítésére és az infrastruktúrára; illetve az Olimpiai Park területének fejlesztésére. Míg a játékokat magánkézből érkező támogatásokból finanszírozzák, a versenyek helyszínei, valamint a park költségeit közpénzekből fizetik.

A versenysorozat rendezői szerint a költségvetés a következőkből fog összetevődni:

  • 63% a brit kormánytól,
  • 23% a nemzeti lottóbevételekből,
  • 14% a londoni főpolgármestertől és a London fejlődéséért felelős ügynökségtől.

Az olimpiai játékok költségeinek fedezése érdekében a szervezők több társasággal partnerségi megállapodást kötöttek. A Főszponzorok közé tartozik a Lloyds, a British Airways, az EDF Energy, a BP, a Nortel és az Adidas.

A szervezők a londoni olimpia rendezvényeire elérhető jegyek számát 7,7 millióra becsülik. A jegyeladás 2011-ben kezdődik. Az összes jegy legalább a felének ára 20 angol font alatt lesz.(kb.7000 Ft)

Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy egy olimpiai játék olyan logot fogad el, mely nem felel meg teljesen annak a központi előírásnak, mely szerint Város/Év formában kell szerepelnie az adatoknak, s a kép alján az olimpiai öt karika színes képének kell megjelennie.

A 2012. évi nyári olimpiai játékokon összesen 26 sportág 39 szakága vesz részt. London pályázata az eddigi nyári olimpiákkal összhangban 28 sportágról szólt, azonban a NOB a rendező város kiválasztását két nappal követően úgy határozott, törli az olimpia napirendjéről a baseballt és a softballt. A NOB döntést hozott, hogy a londoni olimpián 3 súlycsoportban, a női ökölvívók is szorítóba lépnek. A NOB Végrehajtó bizottsága az októberi kongresszusra a golfot és a hét fős rögbit javasolja felvételre a londoni játékok programjába.

A londoni Szervező Bizottság Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszónkról nevezte el az egyik tárgyaló termét.

A sportágak versenyszínhelyei:

Asztalitenisz: ExCel London, a London City Airport közelében a kelet-londoni Royal Victória Docknál.

Atlétika: Olympic Stadium

Birkózás: ExCel London

Judo: ExCel London

Evezés: Eton Dorney, a Windsor Castle közelében, Londontól 25 mérföldre.

Gyeplabda: Olympic Park, Hockey Centre

Íjászat: Lord’s Cricket Grounds

Kajak-kenu, szlalom: Broxbourne, River Lee

Kerékpár, Mountain bike, BMX: Regent’s Park, Velo Park és Hadleigh Farm

Kézilabda: Olympic Park, Handball Arena

Kosárlabda: Olympic Park, Basketball Arena

Labdarúgás: Több stadionban, döntő Wembley Stadion

Lovas sportok: Greenwich Park

Sportlövészet: Royal Artillery Barrack

Ökölvívás: ExCel London

Öttusa: Olympic Stadium, Greenwich Park

Röplabda: beltéri Indoor Earls, strand Courts Beach

Súlyemelés: ExCel London

Taekwondo: ExCel London

Tenisz: Wimbledon

Tollaslabda: Greenwhich Arena

Torna, RG, Trampolin: Greenwhich és North Greenwhich Arena

Triatlon: Hyde Park

Vitorlázás: The Weymouth and Portland Sailing Academy

Vívás: ExCel London

Vízi sportok (úszás, műugrás, szinkronúszás, vízilabda): Olympic Park, Aquatic Center

Az eredetileg tervezettnél kevesebb lakóegységgel, de megfelelő ütemben halad a 2008 májusában elkezdett londoni olimpiai falu építése. A jelenleg 2800 lakóegységnyire tervezett falu a sportolók szállásain kívül nemzetközi „találkazónát”, üzleteket, éttermeket, orvosi, média és szabadidős létesítményeket foglal magában, hatalmas közparkokkal, terekkel és csatornákkal, amelyek fölött művészi kialakítású gyaloghidak ívelnek majd. Az ötkarikás játékok után új városnegyedként olvad bele Stratford kerületébe és a fejlesztés keretében bevásárlóközpont, irodák és lakások épülnek megfizethető áron, illetve bérleti díjjal.

2009 júniusában átadásra került a londoni olimpia első létesítménye, a vitorlás pálya.