Londoni 3D Kozák módra…

Londoni 3D Kozák módra…

2012. 06. 19.
Megosztás

Kaotikus körülmények között zajlott a Magyar Kajak-kenu Szövetség keddi sajtótájékoztatója, amely néhány tekintélyes hiányzó távollétében is rangos eseménynek ígérkezett.

A budai üzletközpont kellős közepén – annak zajában és forgatagában – megrendezett esemény többek között az olimpiai válogatott összetételét hivatott közzétenni, de igazi újdonsággal azért nem szolgálhatott, mert a közvélemény a kiszivárgott és megcáfolhatatlan hírekből korábban már minden „titokról” tudomást szerzett…

Az olimpiai női négyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Kovács Katalin

A megjelent sportági nagyságok mindezek ellenére is angyali türelemmel feleltek meg a sajtótájékoztató követelményeinek és készséggel nyilatkoztak a jövő heti Európa-bajnokságról, az olimpiai játékok „előszobájáról”, és az azt követő nagy szólításról: a versenyek versenyéről.

A T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársa Kozák Danutának, a Telekom által támogatott Domino-Honvéd versenyzőjének tette fel a kérdéseit, amelyek közül az első – de csak az… - a tavalyi szegedi olimpiai kvalifikációs verseny 500 méteres döntőjére, illetve annak zavaros előzményeire emlékeztethette a Csipes Ferenc vezette szakosztály egyik nagy londoni reménységét.

- Sokkal nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnik, mint a 2011-es évad csúcseseménye, a szegedi VB előtt, amikor a válogatás elvei miatt sokat bosszankodott. Most minek köszönheti a leplezetlen jókedvét?

"A válasz egyszerű. Jól sikerült a felkészülésem és ami erő és állóképesség felhalmozódott bennem, azt a szükséges technikával és jó taktikával elegyítve jókor és jó helyen maradéktalanul ki tudtam adni magamból. Gondolok a válogatókra és a duisburgi Világkupára, ahol nemzetközi mezőnyben is bizonyítanom kellett. Jól jött, hogy már a hazai versengés első szakasza után biztonságban érezhettem magamat."

- Ez azt jelenti, hogy az egész felkészülése alatt tükörsima úton haladt előre?

"Ezt azért nem mondhatnám. Először a bokámmal bajlódtam, aztán pedig a hátammal, miközben azt emlegettem magamban, hogy jobb most szenvedni és panaszkodni, mintha ezt az olimpia előtt, vagy már Londonban kellene megtennem."

- De most már minden rendben. ugye?

"Teljes mértékben és mostantól csak arra kell vigyáznom, hogy ezt az állapotot sikerüljön a szólításig fenntartanom."

- Londonban két számban indulhat, erre lehet azt mondani, hogy a Dominós Danuta Duplája…

"Hát ez a 3D eddig nem állt össze a fejemben, pedig ez így igaz: második olimpiámon a K-1 500 méter mellett a négyesben is indulhatok. Négy éve Pekingben az első olimpiámon ezüstérmes hajó tagjaként debütáltam."

- Ha most valaki azt mondaná, hogy tessék, itt van egy arany, de ez minden, beérné ezzel az ajánlattal?

"Egészen biztos, hogy nem, de a jóslatokba semmiképpen sem megyek bele. Egyrészt azért, mert nem szokásom, másrészt pedig azért is, mert a leendő ellenfelek közül néhányról erősen hiányosak az ismereteim."

- Edzője szerint a királyszámként is emlegetett k-1 500 méter a sportág egyik legrizikósabb versenye, ahol meglepően gyakran borul a papírforma, a leggyakrabban az esélyeseket megtréfáló, vagy inkább azokat elszomorító furcsa hát- és oldalszelek miatt.

"Tavaly a rajtnál „elaludtam”, ennek még egyszer nem szabad megtörténnie. Ami pedig a szélt illeti: majd igyekszek olyan gyorsan menni, hogy a külső körülmények ne befolyásolhassák a pályámat."

- Az eső is gyakran eleredhet a versenyek alatt, ami London környékén távolról sem szokatlan esemény…

"Ha rákezd, nem csak én fogok ázni és nem csak az én szemem homályosodik majd el."

- Sikerült végeznie az egyetemi tanulmányaival a játékok előtt?

"Biztosra megyek, ezért inkább halasztottam. Remélem London után, nagy jókedvemben könnyebben megy majd a tanulás."

- Esküvő?

"Úgy ahogy a vizsgák, az is be van tervezve. A megfelelő időpontra."

A zágrábi magyar csapat összeállítását itt megtalálják.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter, Fotók: JochaPress)