Londoni résztvevő a magyar női csapat

Londoni résztvevő a magyar női csapat

2012. 04. 21.
Megosztás

A selejtező csoportunk válogatottjai harcolták ki az olimpiai részvétel jogát

A csapatsportok közül a férfi vízilabda és a férfi kézilabda után harmadikként sikerült ez a Merész András irányította női pólósoknak, akik a trieszti selejtező tornán a pénteki keresztbejátszásos negyeddöntő első párjában Kazahsztán legjobbjainak magabiztos legyőzésével szerezték meg a jogot a nyári ötkarikás játékokon való szereplésre.

A nyolc közé csoportelsőként jutott be a januári, hollandiai Európa-bajnokságon bronzérmes magyar válogatott, miután a vb-harmadik oroszokat 13-12-re legyőzte, majd a házigazda olaszoktól elszenvedett 11-9-es vereséget követően a spanyolokon kerekedett felül 10-9-re.

Pénteki ellenfele, a pólótudásból nálánál jóval szerényebb szinten álló kazah gárda a másik csoportban a negyedik lett.

Antal Dóra a kezdést követően távoli lökettel azonnal vezetéshez juttatta a Merész-csapatot, s bár 3-1-nél, a ljubljanai jégkorong vb-ről átruccant magyar szurkolók harsány buzdítása a váratlan kazah szépítő találatnál egy pillanatra megtört, rögtön utána újfent zenghetett a kórus - Ria, ria, Hungária! -, mert a magyar gólzápor rendületlenül folytatódott. Olyannyira, hogy az első negyed végén 6-1-es vezetést mutatott a Bruno Bianchi uszoda eredményjelzője. A második játékrész "furcsasága" az volt, hogy a hetedik magyar gólra több mint három percet kellett várni, ekkor Menczinger Kata bombája a kapus kezét bevíve ért célt (7-1). A nagyszünetig tovább nőtt az előny, a félidei 9-2-es állás a megúszásból eredményes Keszthelyi Rita révén alakult ki.

Nem állt le az együttes a harmadik negyedben sem: Szücs Gabriella hetedikként csatlakozott a társakhoz (10-2), s a tízgólos különbség is meglett: büntetőből Kisteleki Hanna pattintott a léc alá (12-2). A váratlan kazah szépítésre válaszul pedig a csapatkapitány Drávucz Rita állította vissza a kétszámjegyű differenciát(13-3). A rokonszenvesen küzdő kazahok belőtték negyedik és ötödik góljukat is a befejező negyed elején, riposztként Bujka centerezett egymás után kétszer is nemcsak erőszakosan, de hatásosan is (15-5).
A találkozó hajrájában tovább duzzadt az előny, még úgy is, hogy a 23. születésnapját éppen pénteken ünneplő Csabai Dóra csavarja fölé szállt, de ezt aligha bánta.
A vége pedig kiütéses, értékű siker lett: 18-5-re diadalmaskodott a csapat.
A medencében a lányok önfeledt örömúszkálása következett hosszú és boldog perceken át, tökéletesen indokoltan, hiszen azzal, hogy nyert, a magyar női vízilabda-válogatott is indulhat az olimpián.
A trieszti tornáról az első négy került az ötkarikás mezőnybe.
A következő három összecsapáson a magyarok korábbi csoportjának résztvevői, az olaszok, az oroszok és a spanyolok szerezték meg az indulás jogát a londoni olimpiára.

Merész András szövetségi kapitány:
„Nálam még ma reggel is volt kis zabszem, de a lányok – mint a korábbi meccseinken is – rendkívül profi módon játszottak és oldották meg ezt a feladatot is.
- Beérett a másfél éves munka gyümölcse. London?

Az olimpiai bajnoki cím a cél!
Előtte azonban még itt is van teendőnk, hiszen bár kijutottuk Londonba, a szombati és vasárnapi trieszti helyosztókon már azokkal a csapatokkal játszunk, amelyek szintén ott lesznek az olimpián.”
Drávucz Rita, a világ- és Európa-bajnok csapatkapitány:
„Ma küldetést teljesítettünk, s a missziónk sikerrel járt: a magyar női válogatott kvalifikálta magát az olimpiára! A tornán ez volt a harmadik győzelmünk, egyben a legkönnyebb is. Valósággal szárnyalunk most a boldogságtól, eljött az ideje, hogy egy kicsit ünnepeljünk is!...”

Takács Orsolya, az előző nagy generáció másik képviselője, világ- és Európa-bajnok:
„A magam részéről nagyon óvatos voltam végig, nem foglalkoztam esélyekkel, s hasonlókkal, csak mindig a következő mérkőzés kötött le. Mivel viszonylag keveset gyakorolhattunk Trieszt előtt ellenfelekkel, a fizikai felkészülésre helyeztük a hangsúlyt, amihez aztán az eredményes forma is hozzátársult. Nehéz csoport után könnyű ág jött, de megérdemeltük, hogy csoportelsőként a negyeddöntőben nekünk jusson Kazahsztán. Most az egész csapat felszabadult és boldog, holnaptól pedig jöhetnek az újabb mérkőzések, de azokat már mint olimpiai indulók vívjuk, s ez hatalmas öröm számomra is.”

Szücs Gabriella, a csapat egyik legeredményesebbje, aki kiegyensúlyozott és gólerős játékkal tűnt ki minden meccsen:
„Végig hittem benne, hogy sikerül. Még két meccs vár ránk itt, aztán jöhet az olimpia. Megvallom: csalódott lennék, ha arany nélkül térnénk haza Londonból!”

Bolonyai Flóra, aki a kapuban alkotott maradandót:
„Fel se merült bennem, hogy nem juthatunk ki az olimpiára. Ezzel együtt csak a kazahok elleni mérkőzés legvégén, a 18–5-ös végeredménynél tudatosult bennem, hogy meg is csináltuk, amit elterveztünk. Jó ideje arról álmodom, hogy megnyerjük az olimpiát. Én már ezüstnél is csalódást éreznék...”

Eredmények, negyeddöntő:

Magyarország-Kazahsztán 18-5 (6-1, 3-1, 4-1, 5-2)
Magyarország: Bolonyai, Csabai, Antal 3, Kisteleki 2/1, Szűcs 1, Takács, Drávucz 1, Keszthelyi 3, Tóth 1, Bujka 4, Czigány 1, Menczinger 2, Gangl
Kazahsztán: Rytova, Chegodayeva, Akilbayeva, Turova 1, Vassilyeva, Zubkova 1, Alexandrova, Gariyeva, Jakayeva, Gritsenko 2, Rozhentseva 1, Marina, Krassikova
Gól emberelőnyből: Magyarország 3/4 + 1/1, Kazahsztán 0/4 + 0/1

Oroszország-Kanada 7-6 (4-1, 1-1, 1-1, 1-3)
Oroszország: Karnaukh, Fedotova, Prokofyeava, Konukh 2, Alexandra Antonova, Belova 1, Lisunova 2, Khokhriakova, Tankeeva 1, Beliaeva, Ivanova, Diana Antonova 1, Kovtunovskaya.
Kanada: Riddell, Alogbo 3, Monton, Csikos 2, Bekhazi, Carmen Eggens, Tomiuk, Perreault 1, Monika Eggens, Robinson, Campbel, Radu, Bredin.

Gól emberelőnyből: Oroszország 2/6 + 0/1, Kanada 2/3 + 1/1

Spanyolország-Görögország 9-7 (1-0, 5-6, 2-1, 1-0)
Spanyolország: Ester, Bach 1, Espar 1, Tarrago 2, Ortiz, Pareja, Miranda, Pena 2, Blas, Meseguer, Garcia 2, Lopez 1, Copado
Görögország: Kouvdou, Tsukala 1, Melidoni 1, Psouni 1, Liosi, Avramidou, Asimaki 3, Roumpesi, Gerolymou 1, Manolioudaki, Antonakou, Lara, Diamantopoulou
Gól emberelőnyből: Spanyolország 2/6, Görögország 4/15 + 1/1.

Olaszország-Hollandia 7-6 (2-2, 3-3, 0-1, 2-0)
Olaszország: Gigli, Abbate, Casanova, Aiello, Martina Savioli, Lapi, Di Mario 1, Bianconi 1, Emmolo 3, Rambaldi Guidasci, Cotti 2, Frassinetti, Gorlero
Hollandia: Van Der Meijden, Smit 2, Mieke Cabout 2, Hakhverdian, Van Der Sloot, Stomphorst, Van Belkum, Remers 2, Sevenich, Vermeer, Klaassen, Hariet Cabout, Heinis
Gól emberelőnyből: Olaszország 4/11, Hollandia 1/3

A londoni olimpiára a negyeddöntős párharcok győztesei szereztek indulási jogot.
A nyári ötkarikás játékok nyolcas női tornájának teljes mezőnye:
Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Spanyolország, Olaszország

A szombati program:
5-8. helyért:
16:00 Kazahsztán - Görögország- perdente C Grecia alle 16
17:30 Kanada - Hollandia
Elődöntők:
19:00 Magyarország- Spanyolország
20:30 Olaszország-Oroszország

A vasárnapi helyosztók:

08:30 7.helyért
10:00 5.helyért
11:30 3.helyért
13:00 Döntő

A londoni játékokra kvótát szerzett csapat tagjai:
Bolonyai Flóra, Gangl Edina (kapusok), Antal Dóra, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Czigány Dóra, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó (mezőnyjátékosok)

(Forrás: MTI)

Londoni résztvevő a magyar női csapat