Párizs - Birkózás

Losonczi Dávid a bronzéremért birkózhat holnap

2024. 08. 07.
Megosztás

Az egész nap remekül birkózó Losonczi Dávid utolsó másodperces videózással maradt le a fináléról a kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában, így holnap a 3. helyért léphet szőnyegre.

Kétnapos versenyprogramot tervezett Losonczi Dávid, és a külvilág is bízott ebben, ráadásul jó okkal, hiszen a 24 éves birkózónk világbajnokként érkezett Párizsba.

Ettől persze még belenyúlt a sorsolással, hiszen a nyolcaddöntőben a legutóbbi, 2021-es olimpia bronzérmesével, a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok azeri Rafig Huseynovval kezdett.

Ám ezt az akadályt könnyedén vette, 5–2-vel lépett tovább, hogy a negyeddöntőben következzen az idei Európa-bajnok, a szerb Alekszandr Komarov – na ez a rangadó minden volt, csak nem könnyű!

Losonczi 6

Fél perccel a vége előtt 2–2-re álltak, úgy, hogy addigra már túlvoltak eredménytelen parterezésen és videózás miatt visszapont ponton. Ám utána Losonczi csak megszerezte a második pontját, így később elért találattal nála volt az előny. Csakhogy akkor a délszláv kitolta a pályáról, be is húzták neki a pontot.

Viszont a magyar sarok azonnal challenge-elt, bevállalva a dupla vagy semmit – hiszen sikertelen challenge esetén még büntetőpont is jár –, ami után a délelőtti program talán leghosszabb videózása következett. Végül azonban kikockázták, hogy Losonczi lábujjhegye nem hagyta el a narancsszínű sávot, azaz nem lépett ki teljesen, nem jár a pont a riválisnak, marad a 2–2!

Innen pedig a honfitársunk lehozta a maradék időt, és később szerzett ponttal belépett a legjobb négy közé, amit látványos talajgyakorlattal ünnepelt.

Losonczi 1
MTI/Illyés Tibor

„Kibírtam! – örült utána a vegyes zónában. – Tudtam, hogy nem léptem ki, mert pont lenéztem a lábamra és láttam, de ez bírófüggő, láttunk már ilyenre pontot... De ezért kértünk challenge-et, és szerencsére bejött.

Az első meccs nagyon nehéz volt, besavasodtam, kicsit féltem is, hogy megmarad a fáradtság a másodikra, hiszen nagyon kevés idő volt a két mérkőzés között, nagyjából fél óra. Amikor viszont felmentem, és az elején nekimentem, annyira hátrált, hogy éreztem, meg lehet verni.

Birkóztunk már sokat, járt nálunk is Budapesten, ám nem edz úgy, ahogy kellene: volt, hogy nem is jött le edzésre, máskor nem birkózott a saját súlycsoportjába tartozókkal, csak kisebbekkel. Azt mondtam magamban: nem nyerhet, aki nem edz rendesen, főleg, hogy én beleraktam minden munkát.”

Losonczi 3

Ezek után jött a délutáni pihenő, hiszen az esti programot 18.15-ös kezdéssel írták ki, Losonczi elődöntőjét pedig a negyedik mérkőzésnek jelölték – a szintén Európa-bajnok és vb-3. bolgár Szemen Szergejevics Novikov ellen.

Az ellentétes irányba mozgó, de egyenlő erők nyomakodását másfél percet követően unta meg a bíró, és a bolgárt küldte le partertbe. Losonczi alá is fogott, meg is emelte, sőt, majdnem a körön kívülre is tette.

Nem lett pont az akcióból, ugyanakkor a magyar sarokból jött a tanács, hogy nem szabad pihenni hagyni az ellenfelet, űzni kell tovább.

Mindenesetre a szünet 1–0-s vezetésnél érkezett, de a harcot látva biztosnak tűnt, hogy Losonczinak is le kell majd mennie, azaz jön az egyenlítés, sőt, a rivális később szerzett pontja, úgyhogy pontot érő akció kellett.

Losonczi 4
MTI/Illyés Tibor

Előbb persze túl kellett esni a menetrendszerű parteren – ez sikerült is, sőt, a bolgárnak megint le kellett mennie, ám ezért már nem jár pont, csak a kedvzőbb helyzet. Benne is volt a lehetőség, de benne is maradt...

Aztán jött a hidegzuhany: 17 másodperccel a vége előtt kitolták a szőnyegről a honfitársunkat, azaz hátrányba került.

De nekidruálta magát és ő is kitolta a riválisát – csakhogy kérdésként lógott a levegőben, hogy még időben-e, illetve, hogy csúszott-e a láb? A videózás nyomán az lett az ítélet, hogy nem jár pont, azaz Losonczi holnap a bronzéremért birkózhat.

SZA 0259
MOB-Média/Szalmás Péter

VÉLEMÉNY

Losonczi Dávid: „Megtettem mindent, kiadtam szívem-lelkem. Háromszor birkóztunk korábban, mindannyiszor technikaival nyertem. Felszívta magát, de most sem mutatott mást. Nagyon kicsin múlott, sokszor ott voltunk a szélén, többször meg is emeltem… A végén csak toltam kifelé, de nem emeltem a súlypontomat, talán, ha megemelem, akkor reálisabb lett volna. Az idő kevés volt sajnos – meg én is. A vereséget mentálisan fel kell dolgoznom, úgyhogy most fogyasztok és holnap az éremért megyek.”

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.