Madaras norbert mobszalmaspeter 20210923 016 vizilabda film sajtotajekoztato

Madaras Norbertet újabb négy évre az európai szervezet elnökségi tagjának választották

2024. 01. 29.
Megosztás

Madaras Norbertet, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) olimpiai bajnok elnökét újabb négy évre beválasztották a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN) elnökségébe.

Az athéni kongresszus további magyar sportdiplomáciai sikert is hozott, ugyanis az újonnan kialakított háromfős felügyelő bizottságban tevékenykedik majd a MÚSZ nemzetközi igazgatója, Szántó Dávid.

Madaras, aki hazai megválasztását követően, az előző ciklus utolsó évében került be a LEN Bureau-ba, most már egy teljes ciklusra kapta meg a küldöttek bizalmát, azaz további négy éven át lesz az elnökség tagja. „Megtiszteltetés és a magyar vizes sportok elismerése, hogy ismét a Bureau tagja lehetek – idézte őt a MÚSZ közleménye. – Számomra külön öröm, hogy immár öt vízilabdás kötődésű tagja van az elnökségnek – ami rekord –, akikkel sokat tehetünk a sportágért a következő években. Van mit, ez egyértelmű, informálisan már péntek este elkezdtük az egyeztetéseket arról, mit szeretnénk elérni a következő években” – fogalmazott a sportvezető.

A kétszeres olimpiai bajnok pólós hozzátette, meglátása szerint a sportág eladhatóságát, népszerűsítését, megfelelő promócióját nagy mértékben javítani kell, amihez elengedhetetlennek tartja a szövetségekkel és a vezető klubokkal való együttműködést. „A legutóbbi Európa-bajnokságon is kiderült, komoly potenciál van a vízilabdában, csak ezt még jobban, még hatékonyabban, még tudatosabban kell kiaknázni” – jelentette ki az MVLSZ első embere, aki nemzetközi tisztségében nem kizárólag a vízilabdával fog foglalkozni, ugyanis választott tagként a többi magyar szakág képviseletében is lesz szerepe.

„Wladár Sándor elnök úrral vállvetve a továbbiakban is felelősséggel képviseljük a hazai érdekeket” – utalt a MÚSZ vezetőjére Madaras. Wladár a nemzetközi szövetség (World Aquatics) elnökségében betöltött tisztsége miatt automatikusan tagja a LEN Bureau-nak.

„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy Magyarországé lett a három hely egyike az új felügyelő testületben – közölte a szavazás után Szántó Dávid. – Számomra is nagy elismerés és természetesen ugyanakkora felelősség is, hogy megválasztottak erre a tisztségre.”

A felügyelő bizottság az európai szövetség mellett, felett működő háromfős grémium, amely független testületként ellenőrzi a LEN működését, illetve végső döntésre jogosult fegyelmi és etikai ügyekben.”

„Elértünk mindent, amit szerettünk volna: Madaras elnök úr négy évre kapott komoly mandátumot, ez, továbbá Dávid megválasztása nagyon hangsúlyos üzenet arról, milyen óriási súlyt képvisel a magyar úszó- és vízilabdasport Európában és a világon” – értékelte a kongresszust Wladár Sándor, aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is egyben.