Christophe moratal farkas gabor bach

Magyar birkózó szakember a NOB szolidaritási programjának kedvezményezettje

2023. 05. 23.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság ajánlását követően sikeresen zárta tanulmányait a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai szolidaritási programjának finanszírozásában, az International Coaching Enrichment Certificate Program (ICECP) egyéves képzésen Farkas Gábor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Küzdősportok Tanszékének tanársegédje, a Ferencvárosi Torna Club és az U17-es szabadfogású válogatott edzője, a Kozma István Birkózó Akadémia módszertani intézetének munkatársa.

Farkas Gábor korábban maga is szabadfogású birkózó volt, korosztályos bajnok, válogatott, majd a felnőttek közt hatszor is a bajnoki második fokára állhatott; a Vasassal és a Ferencvárossal csapatbajnokságot nyert, de 2011-ben szerepelt a német I. osztályú Budesligában is.

TF-es tanulmányai után is a szabadfogású birkózás a fő szakterülete, így a pályázatát is e témában írta. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíjára a nemzeti olimpiai bizottságon keresztül lehet pályázni, ebben volt közreműködő a Magyar Olimpiai Bizottság.

„Maga a képzés öt modulból állt, benne többek között az online órákkal, valamint a háromhetes kurzussal az Egyesült Államokban. A gyakorlati rész a világ legjobb birkózócsapatát felvonultató Pennsylvaniai Egyetemen zajlott, a projektemet pedig a világhírű Delaware-i Egyetemen raktam össze. A féléves munkám bemutatására pedig a svájci Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén került sor. Thomas Bach NOB-elnök személyesen köszöntött minket, és adta át diplománkat” – mondta a TF honlapjának a fiatal szakember.

A korábbi birkózó a tengerentúlon szerzett tapasztalatait a birkózóakadémián és a TF-en az edzőképzésben is minden bizonnyal kiválóan tudja majd kamatoztatni.

„Nagyon nagy élmény volt az egész kurzus és igen hasznos volt – mondta az olimpia.hu-nak Farkas Gábor. – Kiváló oktatóink voltak, profi volt a szervezés. A diplomákat maga Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke adta át, az is óriási élmény és megtiszteltetés volt. Nagyon köszönöm a sok segítséget és lehetőséget a MOB-nak, hogy kimehettem. A kurzus zárása csak a kezdet, cél a magyar szabadfogás felzárkóztatása a kötöttfogás mellé!”

(MOB-Média; fotó: Christophe Moratal)