Magyar sikerekben gazdag hétvége

Magyar sikerekben gazdag hétvége

2020. 12. 14.
Megosztás


A törökországi Mersinben a férfi felnőtt és junior tornászok sporttörténelmi érmeket gyűjtöttek. Birkózóink a belgrádi egyéni világkupán egy-egy aranyat és ezüstöt szereztek a kötöttfogásúak első versenynapján. Itthon a sportlövők biztosan győzték le a lengyeleket a csapatviadalon. Az úszok magyar bajnokságán két új olimpiai "A" szintest köszönthettünk. A női kézilabda-válogatott elszenvedte a középdöntőben első vereségét, hétfőn a románok ellen javíthat. A tollaslabdázók nem jutottak tovább a vegyes csapat Európa-bajnoki selejtezőcsoportjukból.

Torna. A törökországi Mersinben rendezték a férfi felnőtt és junior torna Európa-bajnokságot. A koronavírus-járvány miatt az eseményen húsz ország képviseltette magát, a mezőny a junioroknál 65, a felnőtteknél 62 főből állt. Tornászaink sporttörténelmi érmeket gyűjtöttek be, hiszen a korábbi Európa-bajnokságokon még nem szereztek összetett csapat medálokat.

A felnőtt válogatottnak Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid összeállításban a csapatdöntőben bronzérem jutott.

"Az utolsó három hónapban szinte buborékban éltünk, két hét Tata, két hét Budapest váltotta egymást, senki nem járt sehova, nehogy megfertőződjön. Nagyon köszönöm a Magyar Torna Szövetségnek, hogy versenyeket rendezett, egyedüliként a világon nálunk volt Challenge Világkupa, majd országos bajnokság, ez mind kellett a fiúknak. Sokat számított, hogy fiatalok léptek be a keretbe, és ki kell emelni Mészáros Krisztofert, aki hatszeres tornász, nagyon jó a hozzáállása, példát lehet venni róla, de a többiek is nagyon-nagyon keményen dolgoztak, és most kiválóan teljesítettek. Január 6-án már Tatán kezdődik a felkészülés az áprilisi bázeli Eb-re." – nyilatkozta a férfi csapat éremszerzése után Kovács István szövetségi kapitány.



A juniorok sem maradtak el a felnőttek teljesítményétől, hiszen a Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotta csapat a dobogó második fokára állhatott fel.



Az egyéni összetettben Balázs Krisztián harmadik lett. Junior Eb-n magyar tornász egyéni összetettben eddig még soha nem állt dobogón.

A szerenkénti döntőkben tovább folytatódott a magyar éremgyűjtés. Balázs Krisztián nyújtón szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét. Molnár Botond talajon harmadikként zárt.

"A magyar versenyzők megcsinálták azt, amit tudnak, felkészülten érkeztek ki, úgy gondolom, mindenképpen érdemes volt kijönnünk az Eb-re, és nemcsak az érmek miatt, hanem a teljesítmény miatt is. Bár egyéni sportágról van szó, igazi közös csapatként működött a felnőtt és a junior válogatott. Mészáros Krisztofer egyéni összetettben második lett volna, de a felnőttek között ebben a kategóriában ezúttal nem hirdettek eredményt, és ilyen teljesítménnyel jó esélye lehet az olimpiai kvótaszerzésre áprilisban a bázeli Európa-bajnokságon. Rengetegen jöttek oda gratulálni, például a FIG Technikai Bizottságának tagja is azt mondta, mennyire örül, hogy a magyar férfi torna ismét visszahelyezte magát a palettára. Nem rulettezni jöttünk Törökországba, hanem a teljesítmény alapján eredményt elérni, és ez sikerült is. A magyar junior és felnőtt csapat begyűjtött egy Eb-aranyat, egy ezüstöt és három bronzot, úgyhogy boldogok vagyunk." – összegezte az eredményeket Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára.


(Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Birkózás. Világbajnokság helyett egyéni világkupát rendeznek idén Belgrádban. Vasárnap a kötöttfogású döntők első napján Korpási Bálint (72 kg) és Lévai Zoltán (77kg) révén voltunk érdekeltek.

A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint a junior vb- és Eb-győztes örmény Malkas Amojannal csatázott a fináléban. Először 33 éves honfitársunkat figyelmeztették. A második menetben visszaintették örmény riválisát, s bár nem sikerült megpörgetnie ellenfelét, biztosan őrizte a neki kedvező 1-1-es eredményt, ezzel megnyerte súlycsoportja küzdelmeit.

A másik vasárnapi magyar finalistára, az Eb-ezüstérmes, U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltánra a lehető legnehezebb rivális várt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Roman Vlaszov személyében. A 30 éves orosz klasszis igazolta nagyságát, kiemelését nem tudta védeni a Honvéd sportolója, a vége 6-1-es Vlaszov győzelem lett.

Hétfőn is szurkolhatunk a magyar küldöttségnek, hiszen az Európai Játékokon 2., Eb-3. Torba Erik (63 kg), és a junior Eb-győztes, mindössze 20 éves Szőke Alex (97 kg) is bejutott súlycsoportja fináléjába.


(Fotó: hunshooting.hu)

Sportlövészet. Fölényes hazai sikerrel zárult a Magyarország-Lengyelország sportlövő csapatverseny, amelyet szombaton rendeztek Szombathelyen.

Az első félidőben 59-37-re, a másodikban 58-38-ra nyertek a mieink, így összességében 117-75-ös diadalt aratva.

Mind a nyolc-nyolc (két-két férfi és női puskás, illetve pisztolyos) lövő hatszor tíz lövést adott le, a 10 lövésre 10 percük volt. 10 lövésenként volt értékelés, és a két egymás melletti lövő közül az eredményesebb két pontot kapott (puskában volt tizedelés, pisztolyban nem az egyes lövéseknél). Köregyenlőség esetén (pl. 104.0-104.0) 1-1 pont járt mindkét versenyzőnek.

A magyar csapatban helyet kapott a már olimpiai kvótás három puskás Péni István, Sidi Péter és Mészáros Eszter. A negyedik kvótás, a pisztolyos Major Veronika nem volt ott a viadalon.

Eredmények az első félidőben:

  • Pisztoly: Tátrai Miklós-Jerzy Pietrzak 8-4, Hegedűs László-Szymon Wojtyna 2-10, Fábián Sára-Julita Borek 6-6, Jákó Miriam-Natalia Krol 7-5 (23-25)
  • Puska: Sidi Péter-Tomasz Bartnik 6-6, Péni István-Rafal Lukaszyk 12-0, Mészáros Eszter-Alexandra Szutko 6-6, Dénes Eszter-Agnieszka Nagay 12-0 (36-12)

a második félidőben:

  • Pisztoly: Tátrai-Wojtyna 9-3, Hegedűs-Pietrzak 4-8, Fábián-Krol 7-5, Jákó-Borek 2-10 (22-26)
  • Puska: Sidi-Lukaszyk 10-2, Péni-Bartnik 10-2, Mészáros-Nagay 6-6, Dénes-Szutko 10-2 (36-12)

A végeredmény: 117-75

Győrik Csaba, szövetségi kapitány:

"Kettős céllal rendeztük meg a Magyarország-Lengyelország válogatott sportlövő viadalt. Egyrészt a sportág népszerűsítése az ilyen mérkőzések célja, egy olyan versenyforma kipróbálása, ami egyszerűbb, nézőbarátabb. Sajnos, idén a koronavírus-járvány miatt nem lehettek jelen szurkolók a szombathelyi eseményen. Másrészt a lengyelekkel kiváló kapcsolatot ápolunk, amit az is bizonyít, hogy meghívtak bennünket jövőre egy lengyelországi visszavágóra."


(Fotó: mksz.hu)

Kézilabda. A női kézilabda-válogatott a dániai Európa-bajnokság középdöntőjében első találkozóját sima vereséggel kezdte, Németország 32–25-re győzte le a mieinket a 2. csoportban.
Még két összecsapás vár a lányokra a románok és a norvégok ellen. Az már biztos, hogy a válogatott nem érheti el az elődöntőt. Az Eb nem kvalifikációs torna az olimpiára.

„A németek ellen kétszer is visszajöttünk nagyobb különbségű hátrányból, mégsem tudtuk a magunk javára fordítani a meccset. Ami nekem még ennél is jobban fáj, hogy a végén még "ki is végeztük magunkat", és a szoros mérkőzésből simát csináltunk. Úgy látjuk, hogy a lányokban olyan nagy megfelelési kényszer van, ami egyelőre nem segíti, hanem gátolja a teljesítményüket. Ez a legnagyobb problémája a csapatnak, és ezen kell a legkomolyabban dolgozni, hogy ezt levegyük róluk az olimpiai selejtezőig. Most nincs nyomás, illetve elvárás, de márciusban lesz. Ezt tudomásul kell venni, és aki ezt nem tudja kezelni, nem tud ezen túllépni, annak nem biztos, hogy helye lesz a válogatottban.” - mondta Elek Gábor szövetségi kapitány a németek elleni találkozó után.


(Fotó: musz.hu)

Úszás. Kaposváron rendezték az úszók 2020. évi magyar bajnokságát, ahol szintet lehetett elérni a jövő évi olimpiára.
A lehetőséggel többen is éltek, az "A" szintesek névsora 2 fővel emelkedett.

Milák Kristóf, aki pár hete még a koronavírussal küzdött, most a 200m gyors döntőjében javította meg eddigi legjobbját. Már korábban is rendelkezik ezen a távon olimpiát érő szintidővel (1:46,90), de ezt most 1:46,68-ra javította.

"Annyira érzi a ritmust, annyira okosan úszik, hogy az hihetetlen" – összegzett Selmeci Attila, Kristóf edzője.

Egy 17 éves új csillag – a 2019-es bakui EYOF-on négy ezüstérmet szerző – Kós Hubert 200m vegyesen nyert bajnoki címet (1:58,31), s az ebben a számban szintet úszok közül a második helyre lépett elő Cseh László és Bernek Péter közé. Mellesleg az időeredménye a 2020-as világranglistán a 10. legjobb idő.

A hölgyeknél is volt egy "A" szintet érő eredmény 200m női háton. Szabó-Feltóthy Eszter győztes ideje 2:09,78, amivel harmadik Hosszú Katinka és Burián Katalin mögött az ebben a számban nevezhető úszók listáján.

Voltak még "B" szintet érő teljesítmények is. Férfi 100 mellen Szilágyi Csaba (59,99) vezeti az olimpiai ranglistát, Bayer Valentin, Rothbauer Christopher és Takács Tamás előtt. A nőknél 100m gyorson Gyurinovics Fanni (55,45) két századdal maradt le a bajnokságon nem induló Jakabos Zsuzsanna idejétől. A 100m női mellúszás mezőnyében Halmai Petra (1:08,02) rendelkezik a bajnoki címe mellé a legjobb olimpiai B szintes eredménnyel.

Az olimpiára maximum 2 "A" szintes, vagy 1 "B" szintes úszót lehet nevezni minden távon.


(Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

Tollaslabda. A tollaslabdázók vegyes csapatainak Eb-selejtezőjét az angliai Milton Keynesben rendezték.
A magyar válogatott mindhárom mérkőzését elvesztette az angolok (4-1), a svédek (4-1), és az észtek (4-0) ellen. A magyar válogatottban szerepelt az olimpiai kvótás helyen álló Krausz Gergely és Sárosi Laura is, akiknek a nevéhez az első két összecsapás egy-egy győztes magyar mérkőzése fűződik.

(MOB-összeállítás, Nyitókép és torna fotók: matsz.hu)