Manno Miltiadesre emlékeztek

Manno Miltiadesre emlékeztek

2019. 03. 06.
Megosztás


A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és a Batthyány Casino – Történelem Kedvelők Egyesülete a 140 éve született Manno Miltiadesre, a görög származású kiváló labdarúgóra, atlétára, úszóra, evezősre, kerékpárosra, gyorskorcsolyázóra, festő, grafikus és szobrászművészre, huszárköltőre, olimpiai ezüstérmesre, az első magyar futball gólkirályra, az igazi polihisztorra emlékezett koszorúzással és emlékkonferenciával.

Délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található sírjánál (46-os parcella, 2-28) a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Nemzeti Örökség Intézete, a Magyarországi Görögök Országos Ön-kormányzata, a Ferencvárosi Torna Club mellett a Magyar Olimpiai Bizottság és Olimpiai Akadémia közös koszorúja is elhelyezésre került, amelyet Győr Béla MOA-főtitkár, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Albizottság vezetője helyezett el a bajnok síremlékénél.

Délután, az emlékkonferencián, a Józsa Judit Galériában, a megnyitón külön köszöntötték a megjelent Friedmanszky Zoltánt, a legidősebb gólkirályt.

A délután folyamán dr. Diószegi György Antal művelődéskutató; dr. Dénes Tamás sportújságíró, futballtörténész; dr. Pollmann Ferenc hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott előadást Manno Miltiades munkásságáról. Dr. Hencsei Pál, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja, olimpiatörténet-kutató Manno Miltiades, az all-round sportember és a sokoldalú művész címmel tartott előadást.

A konferencia zárásakor elhangzott, hogy az évforduló alkalmából megtörténik Manno Miltiades síremlékének felújítása, és elhelyezésre kerül majd egy márvány emléktábla is a síremléken, melyet 2019. május 6-án, a Magyar Sport Napján avatnak fel.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Karajorgis Mária)