Már 75%-os az olimpiára érkező nemzetközi delegáció átoltottsága

Már 75%-os az olimpiára érkező nemzetközi delegáció átoltottsága

2021. 05. 20.
Megosztás

A tokiói játékok előtti utolsó ülését tartotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Koordinációs Bizottsága. John Coates, a bizottság elnöke kiemelte, a nyitóünnepség előtt 65 nappal az olimpiai falu lakóinak 75%-a már be van oltva, amely számadat jóval 80% felett alakul majd a játékok idejére.

A nagyjából két hónap múlva kezdődő tokiói olimpia a felkészülés utolsó szakaszába lépett, most már csak az operatív feladatokon van a hangsúly, azon, hogy mindenki számára biztonságosan rendezzék meg az ötkarikás játékokat.

Az értekezleten kiemelt szerepet kapott a résztvevők egészségének megőrzése. E tekintetben fontos kiemelni a már két kiadást megélt Playbookokat (szabálykönyveket), amely a sportolókra és hivatalnokokra, a médiára és az olimpiai családra vonatkoztatva írja elő a betartandó COVID-intézkedéseket. A tudományos tényeken alapuló szabályok betartása nagyban növeli majd a sikeres védekezést. A tokiói csapat már készül mindezen intézkedések implementálására, hogy aztán mind a 206 nemzeti olimpiai bizottság sportolóját üdvözölhessék.

Az ügy sikeressége szempontjából kulcsfontosságúak a koronavírus elleni védőintézkedések. Ennek kapcsán John Coates kiemelte, „a COVID19 elleni intézkedések két célt szolgálnak: hogy biztonságos környezetet teremtsenek a sportolóknak és a játékokon résztvevőknek, illetve emellett ugyanolyan fontossággal bír a japán lakosság védelmének biztosítása.”

Dr. Michael Ryan, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó program ügyvezető igazgatója üdvözölte a szigorú intézkedéseket. „Rengeteg erőfeszítés árán készültek el az olimpiára érkező csapatok és delegációk számára készült szabálykönyvek. Az olimpiát érintő feladatok rendkívül összetettek. Nem az a kérdés, hogy lesz-e olimpia vagy nem, hanem hogy hogyan kezelik az egyéni kockázatokat.” Fontos szerepet kap így a rendszeres, napi szintű tesztelés és a megérkezéskor alkalmazandó karanténintézkedések.

Koike Juriko, tokiói kormányzó elmondta, „a sikeres 2021-es tokiói játékok reménysugár lesz a koronavírus elleni küzdelemben. Rendezővárosként a tokiói városi kormányzat továbbra is szorosan együttműködik a NOB-bal, a tokiói szervezőkkel és a japán kormánnyal.”

Fontos szót ejteni az olimpiát megelőző tokiói, illetve japán nemzetközi sporteseményekről. Sikeresen rendeztek eseményeket például röplabdában (Tokyo Challenge 2021), műugrásban (FINA Diving World Cup 2021), atlétikában (Hokkaido – Sapporo Marathon Festival 2021, READY STEADY TOKYO), amely eseményeket szigorú COVID-elleni intézkedések közepette tartottak meg: érkezéskor reptéri tesztelés, gyakori tesztelés a Japánban való tartózkodás során, tevékenységi korlátozás (csak a lakhely, edzés- és versenyhelyszín között lehet közlekedni), megfelelő távolságtartás. A négy teszteseményen 700 sportoló és 6 000 fős személyzet vett részt.

Nemzetközi sportszövetségek is sikerrel rendeztek kvalifikációs versenyeket: a tokiói olimpiai versenyhelyszínen rendezett FISA ázsiai és óceániai olimpai kvalifikációs regattát és a yokohamai triatlon világbajnoki sorozatot.

A jelenlegi helyzet közepette két csoportról nem szabad elfeledkezni: a japán emberekről és a sportolókról. A felkelő nap országának lakosai óriási kitartásról tettek már tanúbizonyságot történelmük során. Csak ezen szívósságnak köszönhető, hogy ilyen nehéz körülmények közepette is megrendezik az olimpiát. A sportolók kiemelten fontosak, hiszen egész életükben erre a pillanatra készülnek, erről álmodnak.

Ezért kell, hogy megrendezzék az olimpiai játékokat, ezért fogja bejárni az ötkarikás eszme az egész világot. Az ötkarikás multisporteseményen a sportolók megmutathatják, mire képesek, a remény és szolidaritás üzenetét sugározva Japánból Földünknek.

(IOC, fotó: IOC)