Már 76 fős a magyar csapat a tokiói olimpiára

Már 76 fős a magyar csapat a tokiói olimpiára

2020. 02. 24.
Megosztás

A hétvégén vívásban három világkupafronton szerepeltek csapataink, a női tőrözők kivívták az olimpia részvétel jogát. A judós Cirjenics Miklós bronzérmet szerzett a düsseldorfi Grand Slam-tornán. A férfi kosárlabdázók második győzelmükkel nagy lépést tettek a jövő évi Eb-szereplés felé. A budapesti asztalitenisz World Tour-verseny keretében a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián köszöntötte az olimpiai kvótás női válogatott tagjait. A teniszező Balázs Attila és Fucsovics Márton is az első 80 között van a férfiak világranglistáján. A tollaslabdázó Krausz Gergely olimpiai kvalifikációs versenyt nyert Ugandában. Hétvégi összefoglaló...

Vívás. Három világkupaversenyen küzdöttek olimpiai kvalifikációs pontokért a női és férfi tőrözők, a férfi kardozók. A legnagyobb figyelem a női tőrözők szereplését kísérte, és mint hírül adtuk, a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású csapat Kazanyban a világkupaversenyen a hatodik hely megszerzésével olimpiai indulási jogot szerzett a tokiói olimpiára. Ezzel 76 főre emelkedett a magyar csapat létszáma.

Az olimpia csapatversenyén induló nemzetek: Oroszország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Államok, Japán, Kanada, Magyarország és Egyiptom. A csapat olimpiai részvételével három magyar női tőröző indulhat az egyéni küzdelmekben is.

A csapatok küzdelme előtti napon az egyéni viadalon Mohamed Aida és Kreiss Fanni is bejutott a nyolcaddöntőbe. Előbbi a 6., utóbbi a 7. helyen végzett. Évek óta nem volt ilyen eredményes a szakág az egyéni versenyeken.

A férfi tőrözők kairói világkupa-viadalán Dósa Dániel selejtezőcsoportjából még továbblépett, de nem sikerült felkapaszkodnia a 64-es főtáblára.

A férfi kardozók varsói egyéni világkupaversenyén szenzációs vívással, világklasszis ellenfeleket legyőzve nyert aranyérmet Szilágyi Áron. Kétszeres olimpiai bajnokunk hat év után állhatott ismét vk-n a dobogó felső fokára. A kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád, Iliász Nikolász és Péch Miklós is ott volt a 64 között, de a kétszeres olimpiai bajnokon kívül mindenki korán búcsúzott az egyéni küzdelmektől. Vasárnap a csapatversennyel zárult a varsói kardhétvége. A világbajnok és világbajnoki ezüstérmes Szatmári András nélkül, de a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, valamint az egyaránt vb-ezüstérmes Decsi Tamással, Gémesi Csanáddal és Iliász Nikolásszal állt fel a férfi kardcsapat a varsói világkupán. Ezen a viadalon mi voltunk abban a kényelmes helyzetben, hogy a tokiói részvételünk gyakorlatilag garantált a közelmúlt eredményei okán, így nem számított élet-halál kérdésének ez a viadal, szemben más nemzetekkel. Az ukránokat simán legyőzve jutott a csapat a negyeddöntőbe. Ott az olimpiai kvótáért küzdő franciák ezúttal jobbnak bizonyultak. 45:42-es vereséget szenvedtek a mieink. Később a franciák megnyerték a viadalt. Szilágyi Áronék ezután 45:41-re legyőzték az 5-8. helyért az oroszokat, a befejezés azonban nem sikerült, Irántól kaptunk ki 45:34-re, ezzel a hatodik helyen végzett a válogatott. A csapat második helyezését az olimpiai pontversenyben ez az eredmény nem befolyásolta, ám a kvalifikáció végéig még két csapatverseny lesz: Padovában és Budapesten.

A hétvége krónikájához tartozik, hogy fiatal vívóink közül a tőrvívó Szemes Gergő nyerte a poreci utánpótlás Európa-bajnokság kadétversenyét.



Judo. Cirjenics Miklós szerezte meg az év első magyar Grand Slam-érmét, aki a düsseldorfi tornán állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az ötvenhatodik magyar Grand Slam-érem, a bronz, ötszáz pontot hozott a konyhára, ezzel Cirjenics Miklós megerősítette helyét a tokiói olimpiai kvalifikációs listán, bizakodva tekinthet a folytatásra.

Remekeltek a fiatalok is: az egyaránt tizennyolc éves Sipőcz Richárd az ötödik, Özbas Szofi pedig a hetedik helyen végzett a világbajnoki erősségű mezőnyben. Az U23-as Európa-bajnok Sipőcz Richárd sorra gyűjtötte a nagy skalpokat. Elsőként a világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik helyezett dél-koreai Kimen dobott hatalmasat, majd a háromszoros Ázsia-bajnoki bronzérmes Battulgát borította a hátára. A negyeddöntőben a hazai közönség előtt nagy formát mutató német Frey meglepte Ricsit, de a vigaszágon nyomban sikerült javítani a korábbi Grand Slam-bronzérmes lengyel óriás, Sarnacki ellen. A bronzéremért a kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres bronzérmes, ötszörös kontinensbajnok brazíl Rafael Silva következett. Három intéssel a rutinos brazil nyerte a bronzérmet. Sipőcz háromszázhatvan kvalifikációs pontot gyűjtött, s jóval közelebb lépett a tokiói olimpiához. Egy éve talán még eszébe sem jutott, hogy ezért fog harcolni, most pedig reálisan elérhető távolságba került az ötkarikás álomtól. Özbas Szofi jelentős lépést tett a tokiói olimpia felé. Kétszázhatvan pontot kap a sikerért, így már 1328-nál jár, karnyújtásnyira az ötkarikás részvételt érő helyektől. Ha így folytatja, nem lesz előtte akadály.

A többiek számára nem hozott sikerélményt a viadal. Ungvári Attila (81 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg) ezúttal nem tudta venni az első akadályt, Szabó Frigyes (73 kg), Ungvári Miklós (73 kg) és Gercsák Szabina (70 kg) egyaránt jó kezdés, szép győzelem után veszítette el a második összecsapását, mindhármuk legyőzője a súlycsoport nagy alakjai közé tartozik: a Szabó Frigyest búcsúztató dél-koreai An ezüstéremmel zárta a napot, a Gercsák Szabinát legyőző német Scoccimarro bronzérmes lett, Ungvári Miklós pedig az olimpiai bajnok olasz Basile előtt volt kénytelen fejet hajtani. Salánki Evelin (78 kg) és Vég Zsombor (100 kg) szintén egy győztes és egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott.

Az olimpiai kvalifikációs hajsza nem áll meg, február utolsó és március első napján a lengyel fővárosban, Varsóban zajló European Open-viadalon lehet újabb pontokat gyűjteni.

Kosárlabda. Második mérkőzését is megnyerte a magyar férfi kosárlabda-válogatott a 2021-es Európa-bajnokság selejtezője során: a címvédő szlovénok csütörtöki bravúros legyőzése után Ivkovics Sztojan csapata vasárnap kora este, Allen Rosco utolsó pillanatokban szerzett kosarával 62–60-ra verte meg Ukrajnát idegenben.

Az F csoport állása: 1. Magyarország 4 pont, 2. Ukrajna 3, 3. Szlovénia 3, 4. Ausztria 2. A Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában jövőre sorra kerülő Eb-re az első három helyezett jut ki. A mieink további négy találkozója novemberben, illetve jövő februárban lesz.

Asztalitenisz. A budapesti World Tour-viadalon a BOK Csarnokban nem játszottak főszerepet a magyarok. Az egyes küzdelmekben Majoros Bence és az olimpiai kvótát szerző Madarász Dóra a 32, az Ecseki Nándor, Szudi Ádám, a Pergel Szandra, Madarász Dóra és a Szudi, Pergel duó a 16 között búcsúzott. A férfi és női egyes, a női páros győzelmet a japánok gyűjtötték be. A férfi párosban a németek, a vegyes párosban a hong-kongi duó állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A döntők szombati játéknapján a szervezők felelevenítettek egy örömteli eseményt.

A magyar válogatott tagjai szombaton már egyik versenyszámban sem voltak érdekeltek, mégis nagy tapsot kapott néhány hazai játékos. A női válogatottunk tagjairól van szó, akiket ünnepélyes keretek között köszöntöttek az olimpiai kvótaszerzésük alkalmából. A díjakat a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át. „Én most láttam először, és engem könnyen magukkal ragadnak az ilyen pillanatok – beszélt Kulcsár Krisztián a mieink gondomari selejtezőn bemutatott csodájáról. – Csapatban kvótát szerezni vagy egy nagy eredményt elérni mindig kicsit más. Nem jobb, nem nagyobb, mint egyéniben, de van egy speciális hangulata, lelkülete. Nagyon megható volt látni, ahogy a lányok könnyek között összeborulnak.”

Tenisz. Balázs Attila döntő szettben kikapott a riói ATP torna elődöntőjében az ATP-ranglista 128. helyezett olasz Gianluca Magertól. Ez így is nagyszerű teljesítmény, Atilla karrierje egyik legjobb hetén van túl és a 79. helyre jött előre a világranglistán. Így már két magyar férfi teniszező is található az ATP-ranglista első száza között. Bizakodva nézhetünk előre, hiszen ezzel akár 2 magyar férfi teniszező is ott lehet majd a tokiói olimpián. A kvalifikációs ranglista június 8-án zárul.

Örömteli hír, hogy a két kiváló teniszező, Fucsovics Márton és Balázs Attila is aláírta a megállapodást, így eldőlt, a két legjobb magyar teniszező vállalja a játékot a Belgium elleni Davis-kupa párharcban. A találkozót március 6-7-én Debrecenben rendezik salakos pályáján. A vendégek várhatóan top 10-es sztárjukkal, David Goffinnel érkeznek.

A világranglistán 70. Fucsovics legközelebb a dubai tornán lép pályára, első ellenfele a harmadik kiemelt francia Gaël Monfils lesz, aki az utóbbi két versenyén, Montpellier-ben és Rotterdamban is megszerezte a trófeát.

Tollaslabda. A tollaslabdázó Krausz Gergely olimpiai kvalifikációs versenyt nyert Ugandában, és nagy lépést tett a tokiói részvétel felé. A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint Krausz a 32-es főtáblán kezdett, és az első három körben papírforma győzelmeket aratott. Az elődöntőben viszont már bravúrral, szetthátrányból győzte le a brit Sam Parsonst, majd a döntőben a világranglista korábbi 34. helyezettje, a Srí Lanka-i Niluka Karunaratne ellen nyert három szettben. Gergely a torna megnyerésével 2500 pontot gyűjtött.

(MOB-összeállítás, fotók:hunfencing.hu, judoinfo.hu, nso.hu, moatsz.hu, huntennis.hu)