Már csak egy hónap van hátra a Gyulai István Memorialig!

Már csak egy hónap van hátra a Gyulai István Memorialig!

2018. 06. 01.
Megosztás


Már csak egy hónap van hátra a 2018. július 1-2 között immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjig. Az elmúlt évek során a világ elit versenyei közé felemelkedő nemzetközi nagydíjnak ötödik alkalommal ad otthont a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központ.

Az elmúlt években számos világsztár mutatta meg tudását hazánkban, elég csak a korábbi két világcsúcstartó sprinter, az amerikai Justin Gaitlin vagy a jamaikai Asafa Powell nevét megemlíteni. Ez ebben az évben sem lesz másképp, idén is a lehető legerősebb mezőny gyűlik majd össze a legtöbb atlétikai számban.

Férfi kalapácsvetésben például a tavalyi világbajnokság dobogósai és az olimpiai címvédő is dobókörbe lép. A szervezők szerint a legnagyobb esélyes minden kétséget kizáróan a számot az elmúlt években uraló, háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdek lesz, aki még idén sem hibázott, hiszen az IAAF kalapácsvető sorozatának oszakai nyitóviadalán is ő állhatott a dobogó legfelső fokára és a hallei nemzetközi versenyen is győzött. A lengyel világklasszis 2015 óta a Gyulai Memorialt is rendre megnyerte, és idén is nagy meglepetés lenne, ha nem az ő nyakába kerülne az aranyérem.

Azonban trónkövetelőkből is akad bőven, és elsősorban a 20 éves, junior világ- és Európa-bajnok Halász Bencének van a legnagyobb esélye, hogy letaszítsa a lengyelt a dobogó tetejéről. A szombathelyiek tehetsége Oszakában és Halléban is második lett Fajdek mögött, ráadásul folyamatos javuló tendenciát mutat az idei szezonban: a hazai csapatbajnoki elődöntőben 76.47 méterig jutott, majd Japánban 77.24-et ért el, Halléban pedig 78.66-tal végzett. Ezzel pedig 19 centire megközelítette tavaly elért egyéni csúcsát. Halásznak azonban nem lesz egyszerű dolga, hiszen indul a tavalyi londoni világbajnokságon ezüstérmes orosz Valerij Pronkin és a harmadik, lengyel Wojciech Nowicki, valamint a Rióban olimpiai bajnok tádzsik Dilsod Nazarov is.

A magyar színeket Halász mellett többek között Hudi Ákos és Pásztor Bence képviselhetik a versenyen.

Érdekesség, hogy a Gyulai Memorial az egyetlen olyan verseny az idei naptárban, mely az IAAF férfi és női kalapácsvető sorozatának is állomása.

Nem csak a férfi kalapácsvetés, de a férfi 800 méter mezőnye is kiemelkedően erős lesz, melyen többek között az olimpiai ezüstérmes botswanai Nijel Amos és a fedett pályás világbajnok lengyel Adam Kszczot is rajthoz áll a kétkörös távon.

Az egyéni csúcsok alapján egyértelműen Amos, a tavalyi Gyémánt Liga-döntő bajnoka számít majd a legnagyobb esélyesnek, 1:41.73 perces idejénél ugyanis a sportág történetében csak a világcsúcstartó kenyai David Rudisha és a korábbi rekorder, dán színekben szerepelő Wilson Kipketer tudta gyorsabban teljesíteni a 800 métert. Azonban a szabadtéren a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes, háromszoros fedett pályás és kétszeres szabadtéri Európa-bajnok Adam Kszczot is reménykedhet, hiszen a márciusi fedett vb-n már bizonyította, hogy jól sikerült az idei évre való felkészülése, így ő is az aranyért küzdhet Fejér megye központjában.

Mellettük rajthoz áll majd a Rióban olimpiai harmadik amerikai Clayton Murphy, aki 1:42.93 perces egyéni csúcsát éppen az ötkarikás döntőben futotta. Kenyából is komoly futók érkeznek a versenyre, közülük is a legnagyobb név a 20 éves Kipyegon Bett. A 2016-ban junior világbajnokságot nyert tehetség már a felnőttek között is bizonyított, a tavalyi londoni szabadtéri világbajnokságon bronzérmet szerzett, a Gyémánt Liga döntőjében pedig épphogy csak lecsúszott a dobogóról.

A férfi 110 méter gáton a tavalyi londoni világbajnokság dobogósai állnak rajthoz, az akkor bronzérmes Baji Balázsnak ismét meg kell mérkőznie a győztes, egyben olimpiai címvédő, jamaicai Omar McLeoddal, aki két sikertelen próbálkozás után tavaly először tudott nyerni a Gyulai-emlékversenyen. A trió harmadik tagja a tavalyi vb ezüstérmese, a 2015-ben világbajnok, Eb-címvédő orosz Szergej Subenkov, aki karrierje során szintén nyert már Magyarországon.

Nem csak a férfiaknál, de a női mezőnyben is lesznek világsztárok, és esélyes magyar érdekeltek is. A magyar atlétika első világbajnoka, a birminghami fedett pályás vb-n aranyérmes Márton Anita legnagyobb ellenfele női súlylökésben a világbajnok, Eb-címvédő német Christina Schwanitz lesz, aki 15 hónappal a szülés után tért vissza, és idén már övé a legjobb európai eredmény 19,39 méterrel. Szintén az esélyesek között tartják számon a fehérorosz Julia Leancsukot, aki kétszeres fedett Eb-ezüstérmes. A magyar színeket Márton Anita mellett a Zalaszám-ZAC sokszoros korosztályos bajnoka, Veiland Violetta képviseli, aki így világsztárok társaságában mérettetheti meg magát.

A 2012-es londoni olimpia óta veretlen a női kalapácsvetés világcsúcstartója, Anita Wlodarczyk. A lengyel sportoló az első – és eddig az egyetlen – 80 méter felett dobó hölgy, Rió olimpiai bajnoka, háromszoros világ- és Európa-bajnok, s eddig hatszor javította meg a világrekordot, négyszer nyerte meg a Gyulai Memorialt, 78.10 méterrel tartja a versenycsúcsot. Kihívói között lesz a tavalyi, londoni vb ezüst- és bronzérmese, a kínai Cseng Vang és a lengyel Malwina Kopron. A mezőnyt erősíti az amerikai Gwen Berry (76,77 méter a legjobbja), az Universiade-győztes azeri Hanna Szkidan és a vb-7. cseh Katerina Safrankova is. Magyar részről a 21 éves, junior vb- és Eb-második Gyurátz Réka indul, aki 71,27-es egyéni csúcsához már idén is közel jár, hiszen 71,11-et dobott.

A verseny május 15-ei sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató elmondta: a verseny első napján, július 1-én két számban rendeznek döntőt, míg másnap, hétfőn 18 versenyszámban hirdetnek győztest. Hozzátette: a verseny két kiemelt számát a jelenleg legeredményesebb két magyar atléta köré szervezték.

Gyulai Márton, az esemény versenyigazgatója, aki egyben a MOB Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottságának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy az édesapja emlékét ápoló viadal ne csak a profikról szóljon. "Az amatőr versenyszámokra korábban soha nem érkezett annyi nevezés, mint idén" - mondta a versenyigazgató. Közölte: a júliusi nemzetközi esemény egyben a magyar Szuperliga versenysorozat része, beleértve az utánpótlás korosztályokat is.

A Gyulai Memorial Gyulai István 28-szoros magyar bajnok olimpikon sportolónak, az IAAF korábbi főtitkárának állít emléket. Emlékére már 2007-ben szerettek volna létrehozni egy versenyt, azonban ez különböző okok miatt meghiúsult. Később is tervezték a verseny megrendezését, ám 2011-ig kellett várni a létrejöttére. Igaz, 2010-ben versenyszámot már rendeztek az emlékére az ostravai Golden Spike találkozón. Az eseménnyel egyben a budapesti atlétikai nagydíjakat is szerették volna újjáéleszteni, így az első három évben a Puskás Ferenc Stadion adott otthont a nagydíjnak.

(gyulaimemorial, MOB, fotó: Róth Tamás)