Triatlon valto

Március 25-én zárult a triatlon vegyes váltók olimpiai ranglistája

2024. 03. 26.
Megosztás

Március 25-e, hétfő jelzi a triatlon első konkrét olimpiai kvalifikációs mérföldkövét a párizsi olimpia felé. Ezen a napon kilenc nemzet vegyes váltóinak olimpiai részvétele már biztosnak tekinthető.

Mixvaltovb
hunsport.com

A kvótát szerző nemzetek szövetségének mindegyike automatikusan két férfi és női kvótát kap az olimpiára.

A 2022-es és 2023-as vegyes váltó világbajnokság volt az első automatikus selejtező. 2022-ben Franciaország nyerte a világbajnokságot, de mint rendező ország, alanyi jogon kap két-két férfi és női indulási lehetőséget, a 2022. évi ezüstérmes Nagy-Britanniára szált a vb-kvóta. 2023-ban Németország lett a világbajnok, amely szintén begyűjtötte az olimpia kvótát.

Március 15-én az aktuális vegyes váltó rangsor első hat országa két férfi és két női kvótát kapott. Ennek megfelelően augusztus 5-én a következő kilenc csapat áll majd a rajtvonalon, és hozzájuk csatlakozik a május 17-i huatulcói vegyes váltó selejtezőjének legjobb két nemzete, valamint azon országok, ahol két férfi és két nő kvalifikálta magát az egyéni rangsorban. A triatlon egyéni olimpiai kvalifikációs ranglistája május 27-én zárul.

A kilenc olimpiai kvótát szerző nemzet: Franciaország (házigazda és egyben a 2022. évi montreali világbajnok), Nagy Britannia (a montreali vb ezüstérmese), Németország (2023. év világbajnoka), Új-Zéland, Ausztrália, Svájc, Egyesült Államok, Olaszország, Portugália (a március 25-i vegyes váltó ranglista legjobb hat nemzete).

Azok a csapatok, amelyek már bebiztosították helyüket az olimpián, nem vehetnek részt a huatulcói vegyes váltó olimpiai selejtezőn. Mögöttük még néhány nemzet, Spanyolország, Kanada, Belgium, Brazília várhatóan legalább két férfi és két női kvalifikációt szerez az augusztus 5-i induláshoz, míg Dél-Afrika, Japán, Ausztria, Mexikó, Norvégia, Magyarország, Hollandia és Dánia csapatai azok között szerepel, akik számára a huatulcói dobogó első két foka jelentheti az indulást.

Május 17-én magyar idő szerint 0 óra 15 perckor rajtol a mexikói Huatulcóban a kvalifikációs verseny, amit a nemzetközi szövetség honlapján a TriathlonLive.tv csatornáján élőben követhető.

A magyar vegyes váltó a március 25-én zárult ranglistán a 12. helyen végzett.

Az olimpián mindkét nem egyéni versenyén 55 sportoló állhat rajthoz. Egy nemzetet maximum három sportoló képviselhet. A kilenc vegyes váltó nemenként 18 helyet már lefoglalt. A május 27-én záruló egyéni ranglistán a március 24-i állás szerint (első szám a világranglistán, a második az 55 fős olimpiai mezőnyben elfoglalt helyezés).

Lehmann Csongor 8/24., Bicsák Bence 24/31., Dévay Márk 27/32., Faldum Gábor 35/4.kvótás. A nőknél Kuttor-Bragmayer Zsanett a 41/40. helyen áll, így három férfi és egy női sportolónk áll kvótás helyen a ranglistán.