Masters-vb - Vízilabda

Játékosként és szövetségi kapitányként is olimpiai dobogós – Märcz Tamás 50 éves

2024. 07. 17.
Megosztás

Ötven éves lett Märcz Tamás olimpiai és Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, világkupagyőztes vízilabdázó, mesteredző, korábbi szövetségi kapitány, sportvezető.

20210729 038 TOKYO 2020 13 ferfi vizilabda

A tokiói olimpián, mint a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

MOB-Média/Szalmás Péter

Märcz Tamás 1974. július 17-én született Budapesten. A Központi Sportiskolában Pék Gyula mellett tanul pólózni. A Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium diákja, majd ott is érettségizik. Tíz évig a zuglói utánpótlás-nevelő klub játékosa, majd a BVSC-be igazol. Még junior korában Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes.

Sportképek

Budapest, 1996. február 24. Joan Goma és Märcz Tamás párharca.

MTI/Illyés Tibor

A vasutasokkal KEK-döntős, BL-bronzérmes, Magyar Kupa-győztes, négyszer magyar bajnok. Kétezertől hat olaszországi klubban, közben rövid ideig Egerben játszik. Kétszer az olasz bajnokságban is a dobogó tetejéig menetel, tagja LEN Kupa-győztes együttesnek. Miután megszerezte az olasz állampolgárságot, a londoni olimpia évében, 2012-ben tagja az olasz válogatottnak.

De ugorjunk vissza az időben, maradjunk a magyar legjobbaknál. 1995-től 2001-ig tagja a felnőtt válogatottnak. Ez időben, Kemény Dénes csapatában tagja a Sydney-ben aranyérmes együttesnek, szerez világbajnoki ezüstöt, két Európa-bajnoki aranyat, egy-egy ezüstöt és bronzot, nyernek világkupát.

Mesterei közt ott van Pék Gyula mellett Lakics Ilona, Várkonyi Gabriella, Horváth István, Kácsor László, Dömötör Zoltán, Gerendás György, Horkai György, Kemény Dénes, Claudio Mistrangelo és Giuseppe Porzio.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Sydney

Sydney, 2000. október 1. A Magyar Himnuszt énekli az aranyérmes magyar vízilabda-válogatott: Kósz Zoltán, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Vári Attila, Märcz Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Varga Zsolt, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Molnár Tamás és Fodor Rajmund (b-j) a dobogón, a XXVII. nyári olimpián.

MTI

Tanulmányait a Testnevelési Egyetemen végezte, 2000-ben diplomázott vízilabdaedzőként. Játékos pályafutását a londoni olimpia után hagyta abba. Szakmai útja a medence szélén a BVSC-Zugló Vízilabda Szakosztályától – 2013-tól vezetőedző – a Magyar Vízilabda Szövetségen (2017) keresztül az állami sportirányításig (2023) ívelt.

Vizes vb 2017 - Vízilabda

Budapest, 2017. július 29. Märcz Tamás szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

2014 őszén a női válogatott másodedzője, majd a riói olimpia után – Benedek Tibor utódaként – a férfiválogatott kapitánya. A csapat az irányításával 2020-ban megnyeri az Európa-bajnokságot, a halasztott tokiói olimpián, 2021-ben bronzérmes.

20210808 155 TOKYO 2020 23 ferfi vizilabda

A tokiói olimpián a magyar vízilabda-válogatottnak magyaráz Märcz Tamás szövetségi kapitány 2021. augusztus 8-án.

MOB-Média/Szalmás Péter

A 2022-es világbajnokságon hetedikek, majd közös megegyezéssel távozik a posztról, egyben a szövetségből; hamarosan új kihívásra talál.

Vizes vb 2017 - Vízilabda

Budapest, 2017. július 29. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabdaszövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Märcz Tamás szövetségi kapitány a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzés után a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-én. Magyarország - Horvátország 6-8.

MTI/Czeglédi Zsolt

Ma az állami sportirányításban dolgozik, sportvezetőként a Honvédelmi Minisztériumban működő sportért felelős államtitkárság háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és módszertani igazgatója, e minőségében számos alkalommal egyeztetett a Magyar Olimpiai Bizottság irodájában is a párizsi olimpiát megelőző sportági szövetségi konzultációk során. Munkatársaival sporttudományos munkát és támogatáskezelést is végeznek, és nemcsak a nemzeti edzők, hanem a legjobb sportolók finanszírozásáért is felelnek.

Vízilabda Eb - Férfiak - Magyarország-Spanyolország

Budapest, 2020. január 26. Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (k) magyaráz a játékosoknak a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 26-án.

MTI/Szigetváry Zsolt

Számos szakmai fórumon, konferencián tart motivációs előadást, mond köszöntőt, osztja meg tudását, információit. Szívesen vesz részt közönségtalálkozón, vagy éppen a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának eseményén, akár a MOB-bal közösen a Coop-Rallyn.

20220411 018 bodnar andras 80

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának tagjai a vízilabdázó dr. Bodnár Andrást ünneplik 80. születésnapja alkalmából 2022. április 12-én, Budapesten.

MOB-Média/Szalmás Péter

Természetesen nem távolodott el a vízilabdától, és a aktív sportolást továbbra sem veti meg, legyen az vizes sport, tenisz, vagy futás.

20210923 003 vizilabda film sajtotajekoztato

A nemzet aranyai című film bemutatóján Budapesten, 2021. szeptember 23-án.

MOB-Média/Szalmás Péter

Isten éltesse Märcz Tamást!

Masters-vb - Vízilabda

Budapest, 2017. augusztus 7. Varga Zsolt (b) és Märcz Tamás, a Millennium csapatnéven induló magyar válogatott játékosai a masters korosztályú vizes világbajnokság vízilabdatornájának Millennium - Galatasaray SK mérkőzése elõtt a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. augusztus 7-én.

MTI/Czagány Balázs