Marosi Ádám kairói világkupa-győzelmével versenyben van az olimpiai kvótáért

Marosi Ádám kairói világkupa-győzelmével versenyben van az olimpiai kvótáért

2020. 03. 02.
Megosztás


Marosi Ádám nyerte az idei első öttusa világkupaversenyt, ezzel közel kerülve az olimpiai kvótához a pontversenyben. Sportlövőink, Sidi Péter olimpiai kvótája és Péni István Európa-bajnoki győzelme mellett további 3 arany-, 1-1 ezüst- és bronzérmet nyertek. Az olimpián első ízben műsorra tűzött karate salzburgi olimpiai kvalifikációs versenyén Hárspataki Gábor bronzérmes lett. Máltáról a 19 éves Mitykó Veronika (76 kg) súlyemelő értékes ezüstéremmel tért haza a felnőtt világkupa-viadalról. Három magyar pályakerékpáros szerepelt a berlini világbajnokságon. Fiatal vívóink éremmérlege a poreci kadet és junior Európa-bajnokságon a befejező, hétfői csaták előtt 3 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérem. Hétvégi összefoglalónk következik.

Öttusa. Kitünő versenyzéssel nyerte meg Marosi Ádám az idei első világkupaversenyt Kairóban. Az olimpiai bronzérmes öttusázó legutóbb hat évvel ezelőtt nyert világversenyt.

Ádám csütörtökön a selejtezők B csoportjából csak a 10. helyen kvalifikálta magát a fináléba. Ezután a szombati döntőben fantasztikusan kezdett, hiszen vívásban 28 győzelme mellé csupán 7 vereséget gyűjtött be, ezzel meg is nyerte az első tusát. Az úszásban a 7. idő volt az övé. A lovaglásban hibázott, de így is 24 másodperces előnnyel várta az utolsó kombinált tusát, a laser-runt. Előnyéből sikerült egy keveset megtartania, és 10 ponttal megelőzve elsőként ért célba a koreai Jun Wong Tae előtt.

„Élmény volt nézni, átszellemülten, játékosan, lazán vívott, egyszerűen képtelenség volt megszúrni őt” – jellemezte a 35 esztendős olimpiai bronzérmest Martinek János, férfi szövetségi kapitány.

A győzelemért 60 pont járt, amellyel a világranglista élén áll a magyar öttusázó, de ami ennél is fontosabb, hogy az olimpiai kvalifikációs ranglistán is felkapaszkodott a 15. pozícióba. Ha az előtte lévőket sorbavesszük, akkor kilencen már megszerezték az olimpiai indulás jogát, így Ádám az olimpiai rangsorban a hatodik helyen áll.

Az olimpiára idén közvetlenül már csak a világbajnokságon lehet kvótát szerezni – a nőknél és a férfiaknál is hármat –, majd az ötkarikás mezőnyt a világranglistáról töltik fel legalább 8-8 fővel. A kedvező pozíció kiharcolásához leginkább jó vk-eredményekkel, illetve sikeres vb-szerepléssel nyílik esély.

A vk-sorozat március végén Szófiában folytatódik, ahol pár nappal később, április első hetében még egy viadalra sor kerül. A negyedik verseny Budapesten lesz április és május fordulóján, majd május közepén következik a döntő – jelen állás szerint – Szöulban.

„A helyén kezelem ezt a dolgot, hiszen kell három jó verseny ahhoz, hogy eljussak Tokióba. Az egyik már megvan, és jaj, de jó érzés így nyilatkozni, azt kiáltani a levegőbe, hogy egy már megvan!" - mondta a boldog győztes.

A nők hasonló versenyében két magyar szerepelt a fináléban. Közülük Guzi Blanka szerepelt jobban a 18. helyet elérve. Alekszejev Tamara jól vívott, hiszen az első tusa után a 4. helyen állt, de utána visszaesett és meg kellett elégednie a 27. pozícióval.

A lányok olimpiai ranglistáján Guzi Blanka 39., Gulyás Michelle 41., Földházi Zsófia 74., Alekszejev Tamara 82., de egy jó világkupa-eredménnyel hamar fel lehet kapaszkodni egy kvótát érő helyezéshez a rangsorban.

A további versenyek:
március 24-28., Szófia,
április 2-5., Szófia,
április 29. - május 2., Budapest,
május 14-17., Szöul (vk-döntő),
május 25-31., Cancun (világbajnokság).

Sportlövészet. Mint már hírül adtuk, a magyar sportlövők az elvárásnak megfelelően szerepeltek a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon. Sidi Péter férfi légpuskával olimpiai kvótát szerzett, Péni István remek zárósorozatokkal megnyerte ezt a versenyszámot.

A Péni István, Dénes Eszter duó sporttörténelmi ezüstérmet szerzett a légpuska vegyes csapatok küzdelmében. Magyar sportlövők korábban még nem álltak dobogón ebben a versenyszámban. Közel állt a kvótához Dénes Eszter is, hiszen az ötödik helyen jutott be a női légpuska fináléjába. A döntő résztvevői közül hatan még versenyben voltak az olimpiai részvételért. Végül a magyar sportlövő a hatodik helyen végzett. A végeredmény ismeretében a kvótához érmet kellett volna szereznie.

A junior puskások is szépen szerepeltek, hiszen 3 arany- és 1 bronzérmet gyűjtöttek be. Az olimpiai bajnok Hammerl László fia, Soma nyerte a légpuska egyéni számot. Élen végzett a Pekler Zalán, Hammerl Soma, Török Ferenc összeállítású junior csapat, és a dobogó legfelső fokára állhatott fel a Mészáros Eszter, Pekler Zalán vegyespáros. Mészáros Eszter bronzérmes lett a lányok légpuska egyéni számában.

„Teljesült a célkitűzés, hiszen előzetesen 5-7 érem, továbbá egy olimpiai kvóta volt az elvárás. Különösen örültem a negyedik magyar ötkarikás kvótának, amit Sidi Péter szerzett meg, és annak, hogy egyéni olimpiai számban Péni István aranyérmet nyert. Összességében csak azt mondhatom, hogy jól teljesített a magyar csapat – kezdte értékelését Győrik Csaba szövetségi kapitány. – Sidi Pétert a riói olimpián láttam legutóbb ilyen jól versenyezni, most is dicséretes volt az akarása és az a munka, amit befektetett a légpuskában. Péni István pedig megszerezte első egyéni Európa-bajnoki címét (ugyanebben a számban) a felnőtt korosztályban. Volt a döntő közepén egy kisebb hullámvölgye, de aztán lőtt egy tökéletesnek számító 10,9 kört, és onnantól kezdve a nézőtéren már lehetett érezni, hogy megállíthatatlan. Sike Renáta nem bírta el a magára rakott terhet, de ő is ember, nem felejtett el lőni. A májusi plzeni európai kvalifikációs versenyen – ahol a légpisztoly mellett a sportpisztolyban is fog indulni – még begyűjtheti az olimpiai kvótát, képesnek tartom rá. Major Veronika elkényeztetett bennünket a tavalyi eredménysorával, most is nagyon sokat dolgozott a kontinensviadal előtt, de ő sem gép. Van ilyen a sportban, de neki igazán jól majd az olimpián kell lőnie. Plzenben még férfi és női puskában, valamint a már említett női pisztolyban gyarapíthatjuk a magyar olimpiai kvóták számát" – értékelt a kapitány.



Karate. Bronzérmet nyert Hárspataki Gábor a 75 kg-os súlycsoportban a salzburgi Karate1 Premier League-versenyen. A 88 ország részvételével lebonyolított viadal az ötkarikás játékokon idén bemutatkozó sportág tokiói olimpiai pontszerző sorozatának egyik állomása volt. A kisebbfajta világbajnokságnak is beillő ausztriai megmérettetésen kategóriánként a világranglista első száz helyezettje közül indulhattak versenyzők.

Az olimpiai részvételre az egyik legesélyesebb magyar, Hárspataki Gábor a 75 kilósok között a selejtezők során három sikerrel kezdett. Előbb egy akciókban gazdag mérkőzésen 7-5-re legyőzte a jamaikai Brownt, majd 2-0-ra verte az argentin Ichikit, a négy közé jutásért pedig 3-3-as eredmény mellett első szerzett ponttal a japán Nishimuránál is jobbnak bizonyult. Az elődöntőben aztán vereséget szenvedett a tavalyi Európa Játékok-győztes ukrán Horunától. A bronzmérkőzésen a korábbi világ- és Európa-bajnok olasz Busa lett volna az ellenfél, aki azonban kézsérülés miatt nem állt ki, így a magyar klasszis végzett a harmadik helyen. Hárspataki Gábor az eredménnyel bizakodva várhatja a március végén Bakuban sorra kerülő Európa-bajnokságot. Az olimpiai rangsorban pedig a salzburgi eredményével 570 ponttal gazdagodva felkapaszkodott a 9. pozícióba. Négyen az április 6-án záródó ranglistáról, további három versenyző a május 8-10. között rendezendő párizsi versenyről, ketten pedig a kontinens jogán szerepelhetnek a 10 fős olimpiai mezőnyben.



Súlyemelés. Új országos csúccsal szerzett ezüstérmet a máltai felnőtt világkupa-versenyen a junior-világbajnoki bronzérmes súlyemelő, Mitykó Veronika (76 kg). A 19 esztendős sportoló szeme előtt kizárólag a tokiói olimpia lebeg.

Bökfi János tanítványa szakításban 94, lökésben pedig 107 kilót ért el, amellyel ismét megjavította az egyéni és az országos csúcsát, bár ezúttal nem 71, hanem 76 kg-ban versenyzett – számol be róla a behir.hu. Az is kiemelendő, hogy a 19 esztendős lány mind a 6 gyakorlata hibátlan volt. A tokiói olimpiai részvételre hajtó súlyemelő összetettben a második helyen végzett, a 201 kg-os eredményt egyedül a 2012-es londoni ötkarikás játékok bajnoka, a spanyol Lidia Valentín tudta felülmúlni. Veronika a vasárnapi eredményével pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta a felnőttek között.

Az olimpiai kvalifikációs ranglista 3 időszakasz (2018. november 1. - 2019. április 30., 2019. május 1. - 2019. október 31., 2019. november 1. - 2020. április 30.) eredményeiből tevődik össze.



Pályakerékpár. A pályakerékpárosok berlini világbajnokságával zárult a sportág kvalifikációs időszaka. A befejező világbajnoki versenyen Szalontay Sándor a 32 között búcsúzott sprintben. A 29 éves magyar kerékpáros a kvalifikációban a 18. legjobb időt érte el, de a 32 között 96 ezredmásodperccel kikapott az ausztrál Sam Webstertől, így búcsúzott.

Lovassy Krisztián omniumban szerepelt, és 20. lett, a számot a 2017-es világbajnok, tavaly ezüstérmes francia Benjamin Thomas nyerte. Lovassy scratch-ben utolsó lett két kör hátránnyal a 24 fős mezőnyben, a tempóversenyt a 18. helyen zárta, míg a kieséses futamban a 22. pozíciót szerezte meg. Lovassy Krisztián a 14. helyen zárt scratch-ben. A magyar versenyző ebben a számban a 2017-es Európa-bajnokságon ugyanitt ezüstérmet szerzett. Filutás Viktor 14. helyen zárta a pontversenyt. A 23 éves magyar kerékpáros egy éve 20. volt ebben a számban.

A nemzetközi szövetség (UCI) az egyes versenyszámok 2018 és 2020 közötti nemzetek rangsora alapján hozza nyilvánosságra márciusban az olimpia mezőnyét.



Vívás. Több érmes helyezést értek el fiatal vívóink a poreci kadet és junior Európa-bajnokságon. Szemes Gergő kadet tőr egyéni győzelméről már beszámoltunk elmúlt heti összefoglalónkban.

A kardvívó Ondrik Konrád bravúrokat bemutatva jutott el egészen a kadetverseny elődöntőjéig, de ott alulmaradt a német Colin Heathcockkal szemben, így bronzérmet szerzett. A kadet párbajtőrcsapat Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek és Somody Soma összeállításban állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A lány kadet csapatversenyben a Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kíra, Pápai Zoé alkotta négyes a döntőben 45:41-re legyőzte az orosz válogatottat és aranyérmet szerzett. A junior korosztály kard egyéni számában a kétszeres Buenos Aires-i ifjúság olimpiai bajnok Rabb Krisztián bronzérmével zárult a Zatika Sportcentrumban zajló junior egyéni versenye: az elődöntőben a korosztályos világranglista második olasz Luca Fiorettótól kapott ki.

A junior párbajtőröző lányok egyéni versenyében két magyar is bejutott az elődöntőbe. A fináléért egymás ellen kellett pástra állniuk. Büki Lili jutott a fináléba, ahol cseh riválisától szenvedett vereséget. Muhari Eszter a bronzérmet szerezte meg.



A junior kardcsapatok versenyében a két friss kadet Európa-bajnok Battai Sugár és Keszei Kira mellett Pótz-Nagy Fanni és Szűcs Luca alkotta a négyest. A fiatalabb korosztályhoz hasonlóan itt is magyar-orosz finálé volt, ahol a lányok 45:35 arányban győzték le riválisukat.

Hétfőn férfi kardban az aranyért, lány párbajtőrben a bronzéremért lépnek pástra junior csapataink.

(MOB-összeállítás; fotók: pentathlon.org, hunshooting.hu, karate szövetség, koroscentrum.hu, velo.hu, hunfencing.hu)