„Marosi Paula versenyzőként egy megbízható, technikás csapatember volt”

„Marosi Paula versenyzőként egy megbízható, technikás csapatember volt”

2016. 11. 03.
Megosztás


Marosi Paula olimpiai bajnok vívó csütörtökön ünnepli 80. születésnapját. A szintén bajnok Sákovicsné Dömölky Lídia úgy emlékszik vissza egykori versenyzőtársára, csapattársként mindíg megnyugvást hozott, ha pástra lépett. „Marosi Paula egy megbízható, technikás csapatember volt, akire mindíg lehetett számítani.”

A tokiói olimpián (1964) győztes női tőrcsapat (Marosi, Ágoston Judit, Juhász Katalin, Dömölky Lídia, Rejtő Ildikó) tagjaként illetve a Buenos Aires-i világbajnokságon (1962) aranyérmes, a mexikói ötkarikás játékokon ezüstérmes (Marosi, Bóbis Ildikó, Gulácsy Mária, Dömölky, Rejtő) Marosi Paula 1936. november 3-án született.

„Együtt kezdtünk vívni, testvéreink invitálására. Mindkettőnk báttyja piarista diák volt, ők már javában sportoltak, amikor minket is meginvitáltak egy foglalkozásra. Ott maradtunk. Az ő testvére, Marosi József olimpiai ezüstérmes lett. Abban a házban laktak, ahol az edzőterem is volt, Paula nagyon szorgalmasan gyakorolt, irigyeltük is érte. Ifjú korunkban egymás ellen csatáztunk a középiskolás bajnokságban, majd válogatottak lettünk, a tokiói olimpián már együtt nyertünk, Mexikóban az ezüstérmes csapatnak voltunk mindketten tagjai. Ő a Dózsának meghatározó tagja volt Rejtő Ildikóval, akivel rengetegszer nyertek csapatban az országos bajnokságon” - emlékezett vissza az olimpia.hu-nak Sákovicsné Dömölky Lídia.

A vívó bajnoktárs (a képen balra) azt is elmondta, a mai napig is jó barátságban vannak Marosi Paulával (a képen jobbra), összejárnak, nagyon szeretik egymás unokáit...

Marosi Paula 1970-ben vonult vissza, sportvezetőként tagja volt az Újpesti Dózsa elnökségének.

(MOB/VF, fotó: MTI/Pálfai Gábor, Földi Imre)