Magyar arany és ezüst a kadét Európa-bajnokságon

Márton Anna nagyon közel volt az éremhez, Bicsák Bence nagyot ment triatlonban

2021. 07. 26.
Megosztás


Megvolt az esélye, hogy a vívók egy újabb éremmel gyarapítsák eredményeiket a hétfői versenynapon a tokiói olimpián, hiszen Márton Anna remekül menetelt, de végül a negyedik, pontszerző helyet szerezte meg. A triatlonos Bicsák Bence bravúros hetedik helyet elérve haladt át a célvonalon. A férfi 4x100m-es gyorsváltó pedig országos csúcsot elérve az ötödik helyen végzett. Napi összefoglaló…

Vívás

A 2015-ben világbajnoki bronzérmes, 2016-ban Eb-második, 2019-ben Eb-harmadik Márton Annát az első mérkőzésén térdsérülése miatt ápolni kellett, ennek ellenére folytatta a küzdelmet és argentin ellenfelét legyőzte, ahogy a folytatásban dél-koreai és üzbég riválisát is. Az elődöntőben aztán nem bírt a világranglistán második orosz Szofija Velikajával, majd a helyosztón a francia Manon Brunet-től 15-6-ra kikapott. Pusztai Liza Mártonnal együtt haladt egészen a nyolcaddöntőig, de ott sima vereséget szenvedett a kínai Csien Csia-zsujtól 15-10-re. A harmadik magyar kardvívónak, Katona Renátának már a 32-be kerülésért is vívnia kellet. Tunéziai riválisa ellen könnyen nyert, de utána az orosz Velikaya már nagy falatnak bizonyult számára. Liza a 9., Renáta a 32. helyen végzett. Vívásban az egyéni versenyek befejeződtek, most két nap szünet után jöhetnek a csapatversenyek. Elsőként a férfi kardcsapat az amerikaiakkal csap össze szerdán.

Triatlon


(Fotó: Szalay-Berzeviczy András)

Bicsák Bence a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyén, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett. Az 51 fős mezőny két magyar indulója közül már a 1,5 kilométer úszás is Bicsáknak sikerült jobban, aki aztán a 40 kilométernyi kerékpározásban remekül taktikázva, végig az élmezőnnyel tudott maradni, a 10 kilométeres futás hajrájában pedig maradt még ereje a további felzárkózáshoz, és hetedikként ért célba. Tóth végig a 30. pozíció környékén küzdött a helyezésekért, és bár kerékpározásban voltak gyengébb periódusai, végül 29. lett.

Úszás




Németh Nándor a férfi 200m gyors elődöntőjét beáldozta a később rajtoló 4x100m-es gyorsváltó sikeres szereplése érdekében. A 200m gyors középfutamában a 15. idővel fejezte be az elődöntőt. Egy kis idővel később már három társával készült a 4x100m-es gyorsváltó rajtjához. A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású gyorsváltó 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott a döntőben, és ötödik helyen ért célba. Ebben a számban a magyarok először voltak ott olimpiai fináléban. Az esti úszó előfutamok során Milák toronymagasan a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a nyolcadik idővel jutott tovább a középfutamba 200 méter pillangón. Milák 1:53.58 perccel nyerte futamát, összesítésben 83 századdal előzte meg a második helyezett tajvani Vang Kuan-hungot.

Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont pont lemaradt az elődöntőről, így a 17. helyen zárt. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, a szám világcsúcstartója 2:09.70 perces idővel csapott célba és csak az amerikai Kate Douglass volt gyorsabb nála (2:09.16).

Női 1500 méter gyorson – amely először szerepel olimpiai programban – Késely Ajna összesítésben a 9., Mihályvári-Farkas Viktória pedig a 12. helyen végzett, ezzel nem jutottak a nyolcas döntőbe.

Judo


(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Karakas Hedvig az 57 kg-os küzdelmek első találkozóján kikapott a lengyel Julia Kowalczyktól egy vazarival. Ezzel nagyon hamar befejeződött a magyarok számára ezen a napon a judósok küzdelme.


Asztalitenisz


(Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid)

Majoros Bence 4:1-re kikapott a dán Jonathan Grothtól, ezzel egyesben már nincs versenyben magyar játékos a tokiói olimpián. Az első olimpiáján szereplő Majoros a nyitó fordulóban mindössze 13 pontot veszítve jutott túl az algériai Larbi Buriahon, a második körben azonban már az Európa élvonalába tartozó Groth várt rá. Verte már meg a balkezes dánt, és most is teljesen egyenrangú ellenfele volt, ám a kiélezett pillanatokban Groth volt a jobb. Az első szettet például 10:6-ról fordítva nyerte meg, a második is 12:10-zel lett az övé, és ezzel lélektanilag is nagy előnybe került. Majoros a negyedik szettre tudta rendezni a gondolatait, azt gyorsan meg is nyerte, de az ötödikben ismét Groth volt kicsivel jobb, így 46 perces csata után ő készülhet a harmadik fordulóra, amelyben a francia Simon Gauzyval találkozik majd. Így már csak a női csapatversenyben leszünk érdekeltek. Bátorfi Zoltán csapata az első fordulóban, azaz a nyolcaddöntőben a házigazda japánok ellen játszik augusztus 2-án.

Vitorlázás, szörf


(Fotó: MTI/EPA/Olivier Hosle)

A vitorlázó Vadnai Benjamin Laser Standarban tartja jó formáját, a vasárnapi első futamban elért hetedik helye után hétfőn egy 21. hely – ezt kiejtheti – és egy 9. hely következett, amivel a kilencedik pozícióban áll összetettben. A 2019-es előolimpián ugyanitt bronzérmes Érdi Mária (Laser Radial) hétfőn mindkétszer 16. lett, ezzel a 20. a 44 versenyző között. A szörfös Cholnoky Sára előbb a 21., majd a 25., aztán a 15. helyen futott be. Így elmozdulva az utolsó helyről a 26. pozíciót foglalja el.


Vízilabda


A magyar női vízilabda-válogatott is bemutatkozott az olimpián. Az ellenfél az Orosz Olimpiai Csapat volt. A találkozó jól kezdődött a magyarok számára. Ugyan az első gólt az oroszok lőtték, de utána a magyarok a mérkőzés félidejében 7-3-ra elhúztak. A harmadik negyed az oroszoké volt, de még élt a győzelemhez szükséges előny. Az utolsó negyedben 9-7-ra és 10-8-ra is vezetett Bíró Attila csapata; a vége 10:10 lett. A szövetségi kapitány szerint igazságos döntetlen született a mérkőzésen. A magyarok szerdán közép-európai idő szerint 7 órakor a címvédő és világbajnok amerikaiak ellen ugranak medencébe.

A csoport találkozóinak eredménye a második fordulóban (az első fordulóban a magyarok pihentek):
Egyesült Államok-Kína 12-7 (4-4, 2-2, 3-0, 3-1)
Orosz Olimpiai Csapat-Magyarország 10-10 (1-2, 3-5, 3-1, 3-2)

Mountain Bike

A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a tokiói játékok hegyikerékpáros versenyét. A 14-szeres magyar bajnok Parti a 2008-as pekingi olimpián 23., öt éve Rióban 24. lett, míg a 2012-es londoni játékokon bukott és nem ért célba. A 3,85 kilométer hosszú, mintegy 150 méternyi szintkülönbséget tartalmazó körpályát hétszer kellett teljesítenie a 38 versenyzőnek. A 38 éves Parti a mezőny hátuljában kezdte meg a 28,25 kilométeres távot, és végül 10:19 perc hátránnyal a 32. pozícióban zárta élete negyedik olimpiáját.

Hétfőn elindult Tokióba az olimpia súlyemelőversenyeinek egyetlen magyar résztvevője, az immár háromszoros olimpikon Nagy Péter, aki a jövő héten, szerdán lép dobogóra a plusz 109 kilósok között.

A három nap utáni éremtáblát itt megtekinthetik

(MOB-összeállítás, fotó: MOB/Szalmás Péter)