A birkózó szövetség még hat kvótával számol

A birkózó szövetség még hat kvótával számol

2016. 04. 06.
Megosztás

A birkózók az elkövetkező hetekben olimpiai kvalifikációs tornákon vesznek részt. A birkózó szövetség sajtótájékoztatót tartott az elutazás előtt a Sportok Házában.

A sajtótájékoztatón a szövetségi kapitányok ismertették az olimpiai kvalifikációs tornára utazó csapatok összetételét, melyről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Az első állomás a szerbiai Zrenjanin (Nagybecskerek) lesz, ahol a kötöttfogásúak több súlycsoportban is a második embereiket szerepeltetik. Sike András szövetségi kapitány ezt azzal indokolta, hogy túl közel van egymáshoz a két kvalifikációs viadal és ez több sportolónál súlyproblémákat okozna. Ez magyarázza, hogy Bácsi Péter és Kiss Balázs csak az ulánbátori versenyen jön számításba. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, ha valaki az első versenyen megszerzi a kvótát, akkor sem érezheti magát olimpiai résztvevőnek, hiszen később válogatókon kell bizonyítania, hogy ott a helye Rióban.

A szabadfogásúaknál kevesebb a merítési lehetőség, így több súlycsoportban mindkét versenyen ugyanaz a sportoló áll rajthoz. Ritter Árpád szövetségi kapitány reméli, hogy már Szerbiában kipipálhatnak egy súlycsoportot, ahol meglesz a riói kvalifikáció. A két alsó súlycsoportban pedig csak az első, és ha kell, a harmadik kvalifikációs versenyre neveznek birkózót.

Gulyás István, a nők kapitánya reméli, hogy már Zrenjaninból kvótával térnek haza. Sastin Marianna – aki az idei Európa-bajnokságon a 63 kg-os súlycsoportban bronzérmet szerzett – szeretné a kapitány által remélt egy kvótát már az első alkalommal begyűjteni. Tulajdonképpen az Eb-aranyérmes lett és ezüstérmes ukrán sportolóval már nem kell kalkulálnia, ők a 2015-ös világbajnokságon megszerezték a riói indulás jogát. A dobogó harmadik fokára orosz riválisával állhatott fel. Véleménye szerint nem csak a dobogós társa, hanem további négy-öt versenyzővel is számolnia kell a viadalon.

Az első kvalifikációs versenyen, Zrenjaninban minden súlycsoportban a döntősök szereznek kvótát. A második viadalon (Ulánbátor) a férfiaknál három, a nőknél ismét két kvóta talál gazdára súlycsoportonként. A kvalifikációs sorozat harmadik, isztambuli állomásán induló csapatok összetételéről az ulánbátori verseny után döntenek.

Bacsa Péter ügyvezető alelnök jelezte: a célok nem változtak, továbbra is 4-5, esetleg 6 újabb kvótát vár a szövetség a kötöttfogású Lőrincz Viktor (85 kg) eddigi egyetlen riói indulási joga mellé.

(MOB)