Berki Krisztián Kunszentmárton 20230916

Megemlékezések, bajnok látogatása, könyvtáravatás

2023. 09. 22.
Megosztás

Elbúcsúztak az atléta Kovács Annamáriától, Ipolyságban Szokolyi Alajosra emlékeztek, Kunszentmártonba látogatott Berki Krisztián, ünnepelt a BEAC. A Magyar Olimpiai Akadémia hírösszefoglalója következik.

Szeptember 14-én ünnepélyes keretek között, megemlékezéssel és emlékfa-ültetéssel búcsúzott el a Honvéd-család az olimpiai családdal, az elhunyt családjával, barátaival, versenytársaival együtt a július 16-án, a németországi Koblenzben, 78 esztendős korában elhunyt olimpiai bronzérmes atlétától, Kovács Annamáriától. Az eseményen az Olimpiai Himnusz hangjai után Győr Béla, a Budapesti Honvéd SE elnökségi tagja, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára búcsúzott az olimpiai család nevében az elhunyt ötpróbázótól. A Honvéd-család képviseletében Kunszt Gábor, a Budapesti Honvéd SE örökös tiszteletbeli elnöke búcsúzott az általa személyesen is ismert kiváló atlétától. A Magyar Himnusz hangjai után a család tagjaival együtt a megemlékezők elültették a Kovács Annamária emlékét őrző fát, a BHSE olimpikonjai által eddig ültetett fasorban, az atlétikai pálya mellett. A megemlékezés baráti beszélgetéssel zárult. Emlékét megőrizzük!

20230914 MA kovacs annamaria megemlekezes 026

Szeptember 15-én Ipolyság polgármestere és a Szokolyi Alajos Olimpiai Kör meghívására Ipolyságra látogatott a Magyar Olimpiai Akadémia kis küldöttsége. A látogatás során Szokolyi Alajos halálának évfordulójához kapcsolódóan idén is felkeresték a Bernecebaráti temetőben található nyughelyét, valamint a Bernecebarátiban található egykori Szokolyi kúria falán elhelyezett emléktáblát. A megemlékezéseken Révész Ferenc, a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub elnöke, Révész Angelika, a klub titkára, a Szlovákiai Olimpiai Klubok Szövetségének vezetőségi tagja, Gáspár László paralimpiai bajnok asztaliteniszező, Kisgaram, Szokolyi szülővárosa részéről Jaroslava Gromusová és Bohuslav Nemky polgármester, magyar részről Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácstagja, Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok úszó, MOA-tanácstag vett részt. Ipolyságon méltóképpen és sokrétűen őrzik a sportoló emlékét. Emléktáblája található az Európa-udvarban található zsinagóga udvarán, az ipolysági jeles személyiségek falán, valamint egykori iskolájának falán. A 2006-ban alapított helyi olimpiai klub is az ő nevét vette fel. Az egyesület széleskörű tevékenységet folytat. Fő tevékenységük a sporttevékenységek, a mozgás népszerűsítése és a sportos nevelés mellett a sporttörténet megismertetése, a múlt felidézése. A kör a megalakulása óta szoros kapcsolatot ápol a Magyar Olimpiai Akadémiával, hidat képezve a két ország olimpiai kapcsolatában; a MOA tiszteletbeli olimpiai baráti köre.

Ipolyság 20230915

Szeptember 16-án Kunszentmártonban, a Binder Ottó Olimpiai Baráti Kör vendége volt Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A kör tagjai bemutatták a városuk büszkeségét, a tőrvívó olimpikonról, Dani Margitról elnevezett sportcsarnokot és az ott található Olimpikonok falát, ahol az olimpiai baráti kör névadójának, Binder Ottónak, valamint a sportcsarnok névadójának, Dani (Baba) Margit emléktáblája található. A beszélgetés és találkozó után a bajnok egy halászléfőző versenyre volt hivatalos.

BEAC 20230920 1

Idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC). Az egyesület a BEAC-125 emlékévben számos eseménnyel, programmal készült a méltó megünneplésre, amelynek egyik kiemelt állomásaként szeptember 20-án, a BEAC Mérnök utcai sporttelepén sporttörténeti kiállítás és a klubkönyvtáruk megnyitója mellett emléktáblát avattak a pálya névadójának, Pluhár Istvánnak, a magyar rádiózás első sportriporterének emlékére. A sportkönyvtár létrehozásának gondolatával egyidőben az egyesület vezetése megkeresett más egyesületeket, sportszövetségeket, bizottságokat könyvajándékozás ügyében. Ekkor felkéréssel fordultak a Magyar Olimpiai Bizottsághoz és a Magyar Olimpiai Akadémiához is, mely eredményeként a szervezeteink nevében Győr Béla MOA-főtitkár 25 darab értékes, olimpiai és sporttémájú könyvet adott át Simon Gábor BEAC-ügyvezetőnek a MOA irodájában. Az ünnepségen a köszöntő beszédek és Pluhár István emléktáblájának avatása után minden ajándékozó szervezet képviselője átadott képletesen egy-egy könyvet a könyvtár vezetője részére. Ekkor dr. Iglódi Endre MOA-elnök a Magyar Olimpiai Akadémia, Győr Bélapedig a Magyar Olimpiai Bizottság nevében adott át egy-egy könyvet, az ajándékozott kiadványok közül.

(MOB-MOA/GyB; fotó: BHSE, Szokolyi AOK, Berki Krisztián, BEAC)